Meduňka

Ze srpnové Meduňky: Stínové vztahy

Naše spolupracovnice, astropsycholožka a terapeutka Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D., popisuje ve svém neobyčejně zajímavém článku – z něhož vybíráme ukázku pro tento týden –  fenomén, s nímž se setkává ve své bohaté terapeutické praxi… Hlavní téma srpnového čísla je věnováno vztahům a lásce – a rozhodně stojí za přečtení!  

 

Ve své praxi se často setkávám s klienty, kteří se nemohou propracovat k naplněnému láskyplnému vztahu, ale zmítají se v různých vztahových neharmoniích. Buď nemají vztah vůbec a chtěli by ho mít, nebo vztah sice mají, ale pouze polovičatý, nebo špatný a plný neharmonie. Mnoho lidí to okomentuje slovy, že žádný vztah není ideální a je třeba se s tím smířit. Osobně jsem ale jiného názoru.
U většiny lidí, kteří mne vyhledají s problematickými vztahy, se totiž během práce na sobě ukáže, že nemají zpracovaná svá vlastní témata, své vlastní bloky. A pokud si v sobě nesou třeba i  neuvědomělou temnotu, ta se pak neomylně promítá i do jejich partnerských vztahů. To znamená, že kupříkladu paní, která trpí se svým despotickým manželem, není obětí náhodného výběru nevhodného muže, ale nese si v sobě nezpracované téma z minulosti, kvůli němuž si podvědomě vybrala problematického partnera. Potom samozřejmě není řešením jen stále dokola naříkat na příšerného manžela, ale je třeba převzít odpovědnost za tento stav a začít si vnitřně zpracovávat příčinu své vlastní blokády, své vlastní stíny.

Nezpracované bloky a partnerské vztahy
Tento fenomén problematických vztahů jsem nazvala stínové vztahy. Jsou to vztahy, které jsou „kontaminované“ nezpracovanými blokádami zúčastněných osob, a proto jsou většinou nenaplněné, nekvalitní a plné stresu. Svým klientům vždycky říkám, aby se hlavně s takovýmito stínovými vztahy nesmiřovali jako s normou, protože to není norma. Ke kvalitnímu a naplněnému vztahu je možné se propracovat, není to pohádka ani naivní iluze. Ale stojí to určité úsilí, protože si člověk musí sáhnout do svých vlastních temnot a podívat se na to, co jej v minulosti zablokovalo. C.G. Jung tvrdil, že archetypy animy a anima – vnitřní ženy a vnitřního muže, se nacházejí v nevědomí až pod vrstvou stínu. Pokud jsem žena a chci v reálném světě potkat muže, který se co nejvíce blíží mému vnitřnímu obrazu muže, musím si tedy nejdřív v sobě něco zvědomit. Musím si kupříkladu přiznat, jaké negativní zkušenosti s muži mne v minulosti ovlivnily, zdali mám důvěru k druhým, jestli si se mnou oba rodiče v dětství vytvořili blízký bezpečný vztah atd.
Jeden typ „stínových vztahů“ vzniká, když si nacházíme partnera, který je nedostupný, buď z důvodu velké fyzické vzdálenosti, nebo proto, že je ženatý. Nedávno jsem takovou situaci řešila s klientkou, která měla již dva roky vztah se ženatým mužem, jenž se stále nemohl rozhodnout, jestli od manželky odejde, nebo ne. Tato klientka měla dosud jen velmi špatné nenaplněné vztahy, a když to zajiskřilo se ženatým mužem a pocítila s ním poprvé v životě lásku, nedokázala se ho vzdát a silně na milenci visela. Onen muž zůstával ve vztahu s manželkou pouze kvůli jejich malému synovi, jinak bylo jeho manželství již dávno mrtvé.
Když jsem s klientkou hovořila více do hloubky a zkoumala její historické reálie, ukázalo se, že v původní rodině nezažila moc lásky. Jako částečně nechtěné dítě byla své matce na obtíž a matka na ni byla zlá. Otec hodně cestoval, doma pobýval jen málokdy a pokud byl doma, dcery se nikdy nezastal. Klientka jako dítě tedy nezažila trvalou lásku a blízkost rodičů a neviděla ani pěkný vztah mezi nimi. Když dospěla, vyhledávala si podvědomě pouze nevhodné vztahy, kdy se k ní muži chovali buď ošklivě, nebo je naopak odmítala ona. Pokud se do nějakého muže zamilovala, většinou to končilo tak, že za ním běhala jako pejsek, a on o ni neměl zájem. Když na sobě v této fázi začala trochu terapeuticky pracovat a uvědomila si určité souvislosti, poprvé v životě potkala muže, s nímž to bylo vzájemné, pěkné a láskyplné. Byla z toho jak v Jiříkově vidění, ale posléze bohužel zjistila, že onen muž je ženatý, a mohla se s ním tedy vídat jen tajně a zřídkakdy. Nicméně i to byl určitý posun oproti původnímu stavu, protože již alespoň zakusila, jak vypadá pravá láska.
Podle slov klientky měl i její milenec určitá nezpracovaná témata, proto také setrvával v nefunkčním vztahu s manželkou. Vyrůstal se silně dominantní matkou samoživitelkou, která si z něho udělala svého partnera a sluhu. Nikdy nedokázal matce oponovat a vymezit se proti ní, protože měl strach ze ztráty její lásky. Podobný vztah posléze vytvořil se svou manželkou, která byla také silně dominantní a on se proti ní nedokázal vymezit. Paralyzován strachem z toho, jak by se manželka zachovala kolem rozvodu, nebyl schopen udělat žádný krok kupředu.

Práce na sobě přinesla zlom
S klientkou jsme se tedy dohodly, že je třeba ještě o kousek posunout její stará stínová témata, aby nepaběrkovala lásku se svým milencem, stejně jako v dětství. Začaly jsme pracovat na jejích nezpracovaných blocích z minulosti, znovu jsme otevřely její téma nevyživenosti láskou, chybějící mateřskou lásku, chybějící vzor pěkného vztahu rodičů atd..

Celý článek si přečtete v srpnové Meduňce.

Koupit Meduňku