Děti,  Pro inspiraci,  Výživa a zdravá strava,  Životní styl

Barevné vaření s dětmi: hravě a zdravě!

Má vaše dítě při pohledu na zeleninu na talíři pevně semknuté rty? Vyzkoušeli jste různé triky a fígle, abyste u dětí nenápadně uplatnili zdravou stravu  – ale vše bez úspěchu? Pokud není zdravotní problém vašeho potomka –  třeba potravinová alergie, bolest bříška nebo křeče po požití zeleniny, ale že jde jen o rozmar –  vyzkoušejte ”vařit s duhou”. Pravidlo je jednoduché: každý den si dáme něco od každé barvy…

Hravá strava
Děti jsou přirozeně kreativní. Rády poslouchají pohádky, kreslí a milují barvy. Zapojte tedy barvy i do vaření a vařte s duhou. Zdravá strava by měla být — co se ovoce a zeleniny týče — duhová. Co to znamená? Každý den si dejme k jídlu něco žlutého, oranžového, červeného, zeleného a fialového.

Odpovědnost a vlastní výběr
Duhová strava je u dětí velmi oblíbená. Nejen že si „hrají“ s barvami, ale zároveň se  učí odpovědnosti za své zdraví a starosti o druhé. Probírejte s dětmi, co budete vařit k večeři nebo o víkendu, vezměte je s sebou na nákup. Nechte je vybrat 3 barvy zeleniny pro celou rodinu k večeři a ovoce jiné duhové barvy např. na svačinu do školy či tatínkovi do práce. Pokud má někdo v rodině určitý zdravotní problém, můžete jim vysvětlit, že tatínek potřebuje hodně červené a babička zase fialové. Nechte je vymodelovat žluto-oranžové dýňovo-zázvorové medové sušenky a ozdobit špaldové muffiny fialovými borůvkami nebo červenými malinami. Pro děti je to zábava a zároveň si začínají  uvědomovat důvěru a zodpovědnost, kterou do nich při výběru potravin i pomoci při přípravě jídla vkládáte, a také si uvědomí, že se najednou ony mohou starat o vás. Pro vás to znamená méně křiku u večeře a pro ně jistý příjem širší škály vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a antioxidantů, které tělo přirozeně chrání proti různým vnějším negativním vlivům a možným chorobám.

Barvy pro každého  

Oranžová a žlutá zelenina a ovoce
Obsahuje betakaroten, flavanoidy, vitamín C a draslík. Konzumací se mimo jiné zlepšuje metabolismus hořčíku a vápníku, což napomáhá zdravému růstu kostí, podporuje se tvorba kolagenu, a tím zdraví kloubů a pokožky, organismus se alkalizuje. Ovoce a zeleninu z této skupiny si dopřáváme při alergiích a ekzémech.
Co sem patří: meruňky, žlutý meloun, angrešt, mrkev, grepy, citrony, manga, nektarinky, pomeranče

Koupit Meduňku