2019,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 4/2019

Vážení čtenáři,
milí přátelé,
nastalo jaro, a tak se všemu živému vrací krev do žil, což je bezesporu fajn. Vše bzučí, cvrkotá a pookřívá. Jistota, že po zimě zase přijde jaro, po jaru léto atd. se v poslední době stává z mého pohledu jednou z mála jistot, na kterou si ještě můžeme vsadit. Možná víte, co mám na mysli.
Dnes už asi nikdo nepochybuje o tom, že žijeme v době, kdy zažíváme turbulentní změny a řada věcí je v našich životech najednou úplně jinak, než jak tomu bývalo dříve a jak jsme si představovali. Tyto nečekané změny jsou optimisticky nazývány výzvami, jindy životními zkouškami, nebo dokonce osudovými ranami. Rokem 2012 se skutečně začal rodit nový svět, respektive započala transformace, kdy musí mnohé projít zásadní proměnou, a tak se vlastně není čemu divit.
Prameny se shodují v tom, že zatím jsme však pouze na počátku této transformace, takže se dá předpokládat, že dalších změn a výzev bude v našich životech spíše přibývat, než aby jich ubývalo. O to více je proto nutné hledat stabilitu a klid uvnitř sebe sama, protože to je opravdu to jediné, co nám nikdo nevezme. Je to totéž jako objevovat skutečnou Lásku, a ta je stejně zázračná i obyčejná jako jarní probouzející se příroda. Proto se v této převratné době ještě více než předtím raduji nejen z maličkostí, ale také z obyčejnosti, všednosti, přirozenosti a jednoduchosti. Objevuji jejich skrytou krásu a opravdovost oproti pozlátkům a vyumělkovanosti.
Začátkem dubna se vždycky nejvíc raduji z nových sazenic na záhonku, z pupenů rašících na keřích a stromech a také z ptačího zpěvu. Samozřejmě tu jsou ještě i další radosti – malá vnučka, dobré kafe s něčím k tomu, milí a krásní lidé, které potkávám, a ostatní je již v rukou Jeho, Nejvyššího.
Ale ještě zpátky k jaru. Vše se v tuto dobu probouzí a bylo by více než žádoucí, kdybychom se konečně probudili i my. Celé věky lidstvo spalo jak Šípková Růženka a na prince, který ho políbí a vysvobodí ze zakletí, zatím ještě stále čeká. A ten zázrak se může stát jedině díky skutečné Lásce.
Jaro nám jí přináší plnou náruč, a protože jsme si tohoto zázračného dotyku věčného života a lásky v redakci vědomi, věnujeme toto dubnové vydání ozdravné síle jarní přírody. Pobavilo mě, když profesorka Anička Strunecká ve svém příspěvku napsala, že jí je každé jaro líto, že není králík, protože by spořádala náruče čerstvého lupení plného vitaminů a minerálů, které tolik potřebujeme. Fytoterapeut Martin Kolár nám ve svém příspěvku představuje deset nejdůležitějších jarních bylinek, které nám nabízejí řadu možností k ozdravění. Lékařka Vladimíra Strnadelová nazývá jarní byliny divokou zeleninou a podělila se s námi o zajímavé recepty, které lze snadno využít a vyzkoušet. Osobně budu určitě jako každým rokem trhat čerstvé listy pampelišek, kopřiv a také květy sedmikrásek a přidávat si je k hlavním chodům – bohužel však jenom o víkendech mimo hlavní město. A také si dávám za úkol dopřát si ve chvílích volna slunečné lázně a směle se vystavit prvním hřejivým paprskům, abych načerpala sílu a občerstvila tělo i duši. Pak snad ustojím i nevyhnutelné transformační turbulence, samozřejmě společně s vámi.
Krásné jaro všem. Srdečně
Věra Keilová

Z obsahu

Rozhovor s Mgr. Marií Plochovou
Hlávkovou, Ph.D. 6
Mgr. Zuzana Paulusová

TÉMA: SÍLA JARNÍ PŘÍRODY

Jak nám prospívá sluníčko
a všechno zelené 10
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Deset jarních bylinek pro zdraví
a vitalitu 12
Bc. Martin Kolár

Jaro a divoká zelenina 14
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Stromy a život 16
Karel Kříž

Jarní očista s esencemi 18
Mgr. Stanislava Marešová

Chůze a dech = zázrak 20
Dita Lyner

 

Duchovní symbolika Velikonoc 24
Ing. Jiří Vacek

Jmenný a věcný rejstřík Meduňky
ročník XV/2018 26

Matečník menší alias šešétko 30
Václav Větvička

Ticho: lék nebo strašák? 32
Mgr. Jitka Větrovská

Jak na detoxikaci pleti? 33
Kateřina Hájková

Zdravé oči aneb Není změny
bez pohybu 36
Ing. Yvona Švecová

Energetické obrazce: jarní únava 37
Jan Hnilica

Co byste měli vědět o rakovině (3) 38
MUDr. Ludmila Eleková

Očista a naše lymfa 40
Jitka Bičíková

Inkontinence: je či není choroba? 42
Ing. Jarmila Průchová, Jaroslav Průcha

Drak a zdraví v roce 2019 44
Eva Joachimová

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce 4/2019

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku