Nejlepší je domácí – červenec
Jak už jsme si vysvětlili u měsíce června, základem pro česká pojmenování prvních dvou letních měsíců byla patrně červená barva dozrávajících jahod, malin, rybízu, třešní a dalšího drobného ovoce, nebo fakt, že se v ovoci objevuje množství červů. Červenci ale mohl dát jméno i brouk červec. Tito broučci se právě v červnu a červenci hojně sbírali a získávalo se z nich červené barvivo, využívané pro barvení textilu. Dnes se používají i v potravinářství a kosmetice.
V angličtině je původ jména červenec July mnohem jasnější. July pochází z latinského slova julius, což odkazuje na římského diktátora Julia Caesara, který zavedl kalendář, používaný dodnes. Caesar si přál, aby byl tento měsíc pojmenován po něm a byl mu přiřazen právě proto, že se narodil v tomto měsíci, 12. července 100 př. n. l.
Průměrná teplota v České republice se v červenci pohybuje kolem 20-25 °C. Nicméně teploty se mohou lišit v závislosti na konkrétní lokalitě a nadmořské výšce. Charakter počasí v červenci je v České republice obvykle teplý a slunečný, s občasnými dešťovými přeháňkami nebo bouřkami. Začátek měsíce může být ještě poněkud chladnější a deštivější, ale postupně se teploty zvyšují a v průběhu července se obvykle vyskytnou i dny s velmi vysokými teplotami, v posledních letech červencové teploty atakují i 35 °C. V noci se teploty obvykle pohybují kolem 10-15 °C. Celkově je červenec v České republice oblíbeným měsícem pro letní aktivity a dovolenou a také díky příjemnému počasí a dlouhým slunečným dnům.
V křesťanském kalendáři připadá na červenec několik významných svátků. Například
5. července se slaví Den slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a sv. Metoděje, kteří v roce 863 přišli na Velkou Moravu. Další významným svátkem je 22. červenec, kdy si připomínáme sv. Marii Magdalénu. Tuto ženu podle křesťanské tradice Ježíš Kristus uzdravil z posedlosti démonem a ona se stala jeho oddanou následovnicí. Byla také jednou z žen, které byly svědkyněmi Kristova ukřižování, pohřbu a zmrtvýchvstání. V křesťanské tradici je uctívána jako světice a patronka kajícnosti.
Předkřesťanské období v Evropě bylo plné pohanských svátků a rituálů, z nichž některé se zachovaly a slaví se dodnes. Keltové slavili na konci července a začátku srpna svátek plodnosti. Tento svátek byl spojen s obřady, při nichž se přinášely oběti zrna a dobytka bohům a duchům, kteří měli moc nad sklizní a plodností. Kdo by chtěl zažít atmosféru slavností Lughnasad, jednoho z hlavních keltských svátků, má možnost. Poslední červencový víkend je spjat s Kelty a můžete oslavit už 17. ročník festivalu Lughnasad v Zemi Keltů v Nasavrkách. Za branami Oppida se opět usídlí Keltové a ožije celá vesnice. Lughnasad nebyl jediným svátkem plodnosti. V různých kulturách se slavily svátky plodnosti spojené s bohyněmi matkami, jako například v antickém Řecku svátek Thesmofórií, při němž se uctívala bohyně Deméter, ochránkyně plodnosti a úrody.
Bylinky v červenci
V červenci je možné v přírodě sbírat celou řadu bylin, protože v letním období je mnoho rostlin v plném květu a nabízí své léčivé účinky i vysokou koncentraci účinných látek. Dnes se ale podíváme do zahrádky, kde jsou často pěstovány bylinky pro zdraví, pro užití v kuchyni, jako zdroj potravy pro hmyz a některé i na okrasu.
V zahradách najdete často mátu, levanduli, šalvěj, tymián, bazalku. Máta je dobře známá aromatická bylina s příjemnou vůní a chutí. Je proslulá svými léčivými účinky na trávicí systém a protizánětlivými účinky, dokáže ulevit od bolestí hlavy, užívá se pro přípravu čaje i letních limonád.
Šalvěj najdete stále častěji na venkovských zahradách, je to vděčná trvalka s charakteristickou zemitou vůní. Aromatická bylina je známá svými antibakteriálními, protizánětlivými a antioxidačními účinky. Je užitečná při nachlazení, bolestech v krku a problémech s trávením. Další oblíbenou bylinkou, využitelnou i v kuchyni, je tymián, který má antibakteriální, protizánětlivé účinky a je často používán k léčbě respiračních infekcí a nachlazení, ale i jako koření v kuchyni. Fialově kvetoucí levandule, aromatická bylina s uklidňujícími a protizánětlivými účinky, je často používána k uvolnění napětí a úlevě od úzkosti. V posledních letech se z ní připravuje levandulový sirup a z něj potom osvěžující letní limonáda, levandulové květy se používají i při pečení.
Další bylinkou, kterou je možné pěstovat na zahradě, ale setkáte se s ní i volné přírodě, je žlutě kvetoucí řepík. Řepík má protizánětlivé a antibakteriální účinky a je často používán k léčbě zánětlivých onemocnění, jako jsou bronchitida a sinusitida. V červenci kvete i jedna z našich nejznámějších léčivek – heřmánek. Má uklidňující účinky a jako čaj je často používán k léčbě nervového napětí, úzkosti a nespavosti.
Levandule lékařská
Asi mi dáte za pravdu, že levandule je jedna z nejoblíbenějších bylinek, se kterou se můžete na zahradách setkat. Její obliba roste i v kuchyni. Některá specializovaná cukrářství se orientují na výrobu sladce fialových dezertů a levandulovou limonádu najdete v nejedné restauraci či kavárně.
Vanilkové sušenky s levandulí a cukrovou polevou
Na sušenky potřebujeme: 100 g hladké pšeničné mouky, 150 g špaldové mouky, 50 g polohrubé mouky, 200 g studeného másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce levandulového oleje, 1 lžíce sušených rozdrolených květů, ½ lžíčky prášku do pěčiva
Poleva: 1 žloutek, na polevu bílek, 150 g moučkového cukru, 2-3 čerstvé či mražené borůvky nebo potravinářské barvivo, lžičku sušených květů levandule
Postup: V míse smíchejte všechny mouky, prášek do pečiva, oba cukry a přidejte na kostky nakrájené máslo, žloutek a levandulový olej. Zpracujte na těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny. Troubu si rozehřejte na 180 °C. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na tloušťku asi 3 mm. Vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, vkládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 10 minut, dokud lehce nezrůžovějí. Hotová kolečka sundejte z plechu a nechte vychladnout. Mezitím si připravte z uvedených surovin hladkou cukrovou polevu, lehce ji obarvěte borůvkami nebo potravinářským barvivem, aby barva byla lehce fialová stejně jako květy levandule. Polevou potřete vychladlá kolečka a posypejte je drcenými květy levandule.
Levandulový čaj
Na přípravu čaje budete potřebovat 2 lžičky sušeného levandulového květu a 250 ml horké vody. Levandulové květy vložte do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut louhovat. Při delším louhování výluh rychle hořkne. Pak čaj sceďte a po malých doušcích popíjejte 3x denně.
Nahřívací levandulový polštářek
Na nahřívací polštářek budete potřebovat asi 300 g sušené levandule. Je lépe použít levandulový květ, ale můžete nasušit i list. Jen dejte pozor, květní stonky jsou po usušení tuhé a mohly by v polštářku píchat. Na polštářek budete potřebovat bavlněnou látku o rozměru asi 35 x 70 cm, cca 0,7 litru výplně, můžete použít pšenici, pohanku, rýži, pecky od třešní nebo mirabelek nebo slupky od pistácií. Látku přehněte tak, aby vznikl čtverec a po rubové straně sešijte, nechte malý otvor na naplnění. Obraťte lícem na vrch, zažehlete švy, otvorem naplňte bylinkami a výplní a pevně zašijte. Můžete ho nahřívat jak mikrovlnce asi na 1,5 minut (záleží na velikosti a hmotnosti obsahu), v troubě i na pařáku.
Ing. Markéta Růženka Vopičková, Ph.D.


