Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Sezona dýní: co z nich připravíme?

Dýně je skvělá podzimní zelenina s mnoha výživovými benefity, možná ale nevíte, jak ji zpracovávat, případně už jste se přejedli dýňové polévky (která je mimochodem skvělá…) Z dýní ovšem můžeme připravit i výborný džem, který se hodí i k masu, paštikám či sýrům… vybrali jsme pro vás dva recepty z příjemné a užitečné knížky s názvem Nejlepší je domácí, jejíž autorkou je Markéta Vopičková Cipprová. Knížka má podtitul Výrobky pro zdraví, krásu a čistotu a patří do široké nabídky edice KNIHOVNIČKA MEDUŇKY, kterou doporučujeme vaší pozornosti – z jejích tematicky bohatých a rozmanitých titulů si jistě vybere každý.
Podívejte se na www.knihovnickamedunky.cz

Dýňový džem s ananasem
Dýňový džem s ananasovým nádechem je klasika. Je ideální ke krémovým sýrům, krekrům, krůtímu masu i k paštice. Pro milovníky ananasu je to skvělé mlsání přímo ze skleničky.
1 kg dužniny ze zahradní dýně, 900 g cukru krupice, 1 velký citron, 200 g čerstvého ananasu (nemusí být), 1 želírovací přípravek na 1 kg ovoceDýňovou dužninu i čerstvý ananas nakrájejte na menší kousky, podlijte cca 0,5 litrem vody, přiveďte k varu a pod pokličkou duste do měkka. Bude to trvat asi 15 minut. Poté rozmačkejte a přidejte k hmotě větší část cukru, citronovou šťávu a vařte za stálého míchání do rozpuštění cukru, dle návodu použijte želírovací prostředek. Vařte přibližně 3 minuty do zhoustnutí. Hotový džem ochutnejte, podle chuti můžete přidat cukr, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Hotovým dýňovým džemem naplňte sklenice a otočte dnem vzhůru na 10 minut. Můžete i sterilovat.
S dýní se nebojte experimentovat. Sama dužnina není chuťově nijak výrazná, ale skvěle přijímá vůně a chutě, takže se nebojte experimentovat a přidávejte různá koření nebo výrazné druhy ovoce, jako je rebarbora, jahody, pomeranč nebo aronie. Na dýni je skvělá její barva, která dělá z každé zavařeniny hotový skvost.

Dýňový džem se skořicí a vanilkou
1 kg dužniny z dýně, může být obyčejná zahradní dýně nebo dýně Hokaido, 1 kg cukru krupice, 1 velký citron, 2 svitky skořice, 5 hřebíčků, 1 čajová lžička mleté skořice, vanilkový lusk nebo 1 balení vanilkového cukru
Dýňovou dužninu nakrájejte na malé kousky, přidejte svitky skořice a hřebíček a podélně rozkrojený lusk vanilky, podlijte cca 0,75 litrem vody, přiveďte k varu a pod pokličkou duste do měkka, bude to trvat asi 15 minut. Vyjměte koření, semínka z vanilkového lusku vydlabejte a přidejte k dýni. Dýni můžete rozmačkat, k hmotě přidejte cukr, citronovou šťávu a mletou skořici. Dle návodu použijte želírovací prostředek. Vařte přibližně 3 minuty do zhoustnutí. Hotový džem ochutnejte, podle chuti přidejte cukr, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Hotovým dýňovým džemem naplňte sklenice a otočte dnem vzhůru na 10 minut.

 

 

Koupit Meduňku