• Meduňka,  Pro inspiraci,  Recepty

    Inspirace do kuchyně… hrachové placičky

    Následující recept nám poslala naše spolupracovnice, klinická naturopatka Iveta Kulhánková. „Zrovna včera jsem uvažovala, jak zužitkovat, co mi zbylo z hrachové polévky a vymyslela jsem placky. Jde o celkem zdravý recept, a tak vám ho posílám…“, píše Iveta. Děkujeme a rádi ho zveřejňujeme… Suroviny:krajíc chleba – klidně starší, hořčice, zbytky zeleniny na salát – v tomto případě jarní zelí, brokolice, mrkev na zálivku: šťáva z citronu, olivový olej, umeocet, cukr, hrášek, který zbyl po propasírování rozmixované hrachové polévky, ovesné vločky, vejce, koření dle chuti: sůl, pepř, kurkuma, uzená paprika, čubrica, oregáno (je možné přidat i prolisovaný česnek, případně zbytky šunky, uzeného,…)lžíce oleje na smažení Postup:Zbytky propasírovaného hrášku smícháme s jemnými…

  • Bylinky,  Meduňka,  Pro inspiraci

    O čem jsme psali v Meduňce před deseti lety: Fauna v lidových názvech léčivých rostlin

    Tento článek od Ing. Jiřího Trefného si mohli čtenáři Meduňky přečíst před deseti lety – v dubnové Meduňce roku 2015. Vzhledem k tématu jsme si jisti, že za těch deset let nijak nezestárl – a můžeme si vyzkoušet, jestli známe nebo odhadneme některé půvabné staré lidové názvy známých i méně známých bylin a rostlin… Nejstarší písemný doklad o použití rostliny jako léčivého prostředku pochází zřejmě ze starého Egypta. Lékařské papyry objevené Edwinem Smithem  byly datovány do let 2980 – 2700 př. Kr. Přibližně ve stejné době byl napsán — a to samotným čínským císařem Sen Nonem — obsáhlý bylinář. Bylinami se v 10. století př. n. l. zabýval také slavný židovský…

  • Meduňka,  Pro inspiraci

    Květnová Meduňka je tady!!!

    Květnové číslo naší Meduňky právě vyšlo a čeká na vás nastáncích PNS, dalších prodejních místech, a také na odkazu emedunka.cz A ke čtení toho nabízí opravdu hodně… V titulním rozhovoru si redaktorka Věra Keilová popovídala se Zdeňkou Pohlreichovou a probraly spolu spoutu důležitých témat. Hlavní téma čísla je věnováno EMPATII, SPOLUPRÁCI A POMOCI – a to jsou hodnoty, kterých je v současné době třeba jako té pověstné soli. Do tématu přispěly svými články Milena Králová, Věra Keilová, Naďa Pažoutová, Lída Charvátová a Věra Šimonová. O novém filmu Viliama Poltikoviče Pomoc neviditelných – himáljská orákula si přečtete v článku Hany Poltikovičové. Poradíme, jak se spřátelit se stromy a naučit se léčivému…

  • Meduňka,  Pro inspiraci

    Nejlepší je domácí: květen

    A máme tady nový měsíc – a říká se, že je to ten nejkrásnější v roce… Tak si ho krásně užijte! Pojmenování měsíce května se zrodilo v době Národního obrození – poprvé tento název použil v roce 1805 Josef Jungmann v překladu Chateaubriandovy romantické novely Atala. Jungmannův výraz se rychle ujal a vytlačoval původní jméno pátého měsíce – máj. Název máj pochází z latinského maius, který obrozencům evokoval německý Mai. K rychlému nahrazení přispělo patrně i to, že slovo květen je zakončeno -en, tedy stejně jako názvy dalších šesti měsíců (leden, březen, duben…). Při vymýšlení jména pro pátý měsíc v roce se Jungmann patrně nechal inspirovat polským názvem měsíce kwieceń, který je v polských památkách doložen už od 15.…

  • 2025,  Archiv,  Meduňka

    Obsah čísla 5/2025

    Vážení a milí čtenáři,za celou redakci vás vítám u květnového vydání Meduňky, které – jak věřím — otevíráte s dobrou náladou, a to nejen díky probuzené přírodě s jejími omamnými vůněmi, barvami a veškerou krásou a harmonií, jež nám nabízí.Když jsem před několika měsíci dostala nápad, abychom květnové vydání věnovali mezilidským vztahům, v nichž je stále aktuálnější potřeba vzájemné empatie, spolupráce a pomoci, netušila jsem, jak moc to bude aktuální vzhledem ke světovému dění. Politikou se v Meduňce nezabýváme a ani v následujících řádcích to neporuším, protože moje úvahy a poznání jsou čistě filozofické – zkrátka jenom zkouším o věcech přemýšlet jinak, a naštěstí nejsem sama.Ze všech stran dnes slyšíme,…

  • Meduňka,  Pro inspiraci

    Dnes: Filipojakubská noc

    Jdete dnes večer s přáteli „k čarodějnickému ohni“? Dnes nás čeká tzv. filipojakubská noc, svátek spojený s mnoha zvyky i starými magickými praktikami. Jak vznikl a kde se oblíbené „pálení čarodějnic“ vzalo? Pro svátek apoštolů sv. Filipa a Jakuba Mladšího je v lidové obyčejové tradici důležitá doba večera a noci před prvním květnem, filipojakubská noc. Do tohoto času se sestřeďují magické úkony zaměřené na ochranu dobytka, na úrodu nebo zdar na poli a v chlévě.  Vycházejí ze starých představ o škodlivých silách, které na začátku pastvy a zeleného krmení pronikají do hospodaření a života lidí.  Ve dne pak vrcholí obyčeje spjaté s májovou zelení, s májemi postavenými před jednotivými domy nebo v centru obce. Filipojakubská…

  • Meduňka,  Zdraví

    Hýčkejme si svůj… střevní mikrobiom

    Často se říká, že v bříšku máme svůj druhý mozek. Do jaké míry je to pravda? A jak o náš „druhý mozek“ máme pečovat? V následujícím článku na tyto otázky odpovídá naše autorka, naturopatka Charlotte Matysková… Lidské tělo je obýváno obrovským množstvím kolonií fyziologických mikroorganismů. Tyto mikroorganismy sdílejí společný prostor v našem trávicím traktu, dýchacím nebo reprodukčním systému a žijí ve vzájemné symbióze. Neviditelné organismy náležící ke skupinám bakterií, virů nebo kvasinek se označují jako mikrobiom. Ten nejrozsáhlejší žije v naší trávicí soustavě a je pro nás životně důležitý. Podílí se na trávicích procesech a imunitních reakcích, ovládá naši náladu nebo mozkové funkce Kdo je kdo ve střevechMikrobiom není náhodná změť…

  • Meduňka,  Zdraví

    Listujeme dubnovou Meduňkou: Zdravý mozek – pozor na lepek

    V dubnovém čísle MEDUŇKY (stále je dostupné na obvyklých prodejních místech i na emedunka.cz) najdete také další íl seriálu MUdr. Elkeové o faktorech, olivňujících zdraví mozku. Jak se stavem mozku souvisí lepek? Lepek je bílkovina nacházející se v obilninách pšenici, žitu, ječmenu a ovsu. Dává těstu pružnost a soudržnost. Patří do lidské stravy několik posledních tisíc let, od začátku zemědělství. Máme tak dojem, že obilí je základem stravy a jí se vlastně odjakživa. V posledních desetiletích se zvyšuje množství lidí, kterým obilniny s lepkem prokazatelně způsobují zdravotní potíže. Co se změnilo?Obilniny, nejen ty s obsahem lepku, jsou problematické potraviny. Dalo by se říci, že jsou do značné míry škodlivé. Nejde jen o lepek,…

  • Meduňka,  Pro inspiraci

    Jaro na stole – aneb: Co jíst na jaře?

    Článek pro Meduňku před časem připravila naturopatka Katka Boesenberg… Jaro s sebou přináší poselství nové a čerstvé energie, poselství očisty. V zimním období byla naše těla podrobena zatěžkávací zkoušce, čelila dlouhým a studeným zimním měsícům se všemi jejich nástrahami. Náš metabolismus potřeboval více energie na zahřátí a organismus byl ve střehu, aby čelil virózám a chřipkám, játra, žlučník a slinivka musely zvládnout příjem vánočních a dalších pochoutek. Jaro si žádá změnu!Ale jaro je tady a cítíme, že si naše tělo žádá změnu. Na těžká jídla ani nemáme chuť, dali bychom si spíš něco lehkého a čerstvého, zeleninový salát nebo kousek ovoce. Jako kdyby z nás najednou spadl těžký závoj zimy…

Koupit Meduňku