
O čem se nemluví: když dech zrovna nevoní…
Článek na téma, o kterém ve společnosti asi konverzovat nebudeme, ale které je důležité nejen z „estetického“, ale i ze zdravotního hlediska, připravili MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán.
Zápach z úst představuje poměrně častý a značně nepříjemný problém. Navíc si ho člověk, který jím trpí, často sám nebývá vědom, dokud na něj není upozorněn někým ze svého okolí. Zápach z úst může, ale nemusí být provázen nepříjemným pocitem v ústech.
Většinou je za příčinu považován chorobný zánětlivý proces v zubech či dásních. V některých případech to může být pravda, jak zjistíme při návštěvě zubního lékaře, který po prohlídce a případně pomocí rentgenu buď hnisavý proces vyloučí nebo potvrdí, a pak následně problém patřičným ošetřením vyřeší.
Mnohem častěji však tkví příčina v zažívacím nebo plicním systému. Jde většinou o chronický problém, provázený dalšími příznaky, a to podle lokalizace a charakteru příčiny. Zejména v raných stádiích nemoci je zápach z úst jediným příznakem a většinou ho vnímá více okolí než sám nemocný. Nicméně pokud se objeví a trvá déle, jde varovný příznak a neměli bychom ho zanedbávat.
Nejčastěji je příčinou stav žaludku. Žaludek podle čínské medicíny řídí příjem potravy, zrání a rozklad. Energie žaludku klesá dolů a s jejím poklesem sestupuje trávenina do dalších úseků zažívacího systému. Pokud je žaludek poškozen, dochází k poruše trávení a také klesajícího charakteru energie. To může vést až k obrácení toku energie, což bývá provázeno nevolností, zvracením, říháním, pálením žáhy nebo například právě zápachem z úst. Podle čínské medicíny se může vyskytovat několik příčin:
Stagnace potravy v žaludku
Je způsobena nadbytkem stravy, častým jídlem, kdy se potrava v žaludku nedostatečně rozloží nebo tučnou, sladkou a masitou stravou. Zápach z úst může být prvním a na určitou dobu jediným příznakem, postupně se mohou přidávat i příznaky další, například časté říhání, občasné zvracení, pocit rozpínání v břiše, zácpa, průjmy, nestrávené zbytky ve stolici či plynatost.
Oheň v žaludku
Vzniká při častém pálivém, zahřívacím, těžko stravitelném jídle nebo pokud jíme před spaním. . Příčinou může být i celkové zvýšení horkosti v organismu. Kromě pálivého pocitu v žaludku se objevuje zácpa, potřeba pití studených nápojů, nateklé a často bolavé dásně.
Disharmonie mezi játry a žaludkem
Játra kontrolují činnost žaludku: Pokud je činnost jater zhoršená a dochází ke stagnaci energie jater vůči žaludku, nastává porušení normální funkce žaludku, energie neklesá, stagnuje a může se otočit do protisměru, což vede k zápachu z úst. Tento stav může být provázen rozpínavou bolestí v břiše, pod žebry, říháním, pálením žáhy, pocity vnitřního napětí nebo výbuchy hněvu. Při zhoršení činnosti jater v důsledku stravy je pak vyvolávajícím problémem stres, přetížení a různé psychické zátěže.
Žaludek je prvním orgánem, v němž probíhá rozklad potravy, jeho zatížení je proto závislé na složení a množství stravy. V první řadě je třeba si uvědomit, že žaludek má jen určitou kapacitu náplně. Když sníme víc jídla, přetěžujeme ho, potrava se dostatečně nerozloží, nesmíchá se žaludečními šťávami a ani mechanická funkce žaludku pak svůj úkol nezvládne.Podle Ajurvedy má člověk během jednoho jídla sníst takové množství potravy, kolik se mu jí vejde do obou spojených dlaní. Žaludek také nezbytně potřebuje čas na trávení, a proto není vhodné neustále něco jíst. Mezi jídly by měla být pauza nejméně 2-4 hodiny, aby se potrava nejen strávila, ale aby si také žaludek odpočinul. Každému z nás se někdy stane, že se přejí, ale mělo by to být vzácně, rozhodně ne pravidelně a už vůbec ne na noc. Jídlo na noc je pro žaludek tou nejhorší věcí.
Žaludek začíná rozkládat bílkoviny, a proto jsou pro něj příliš těžká bílkovinná jídla zátěží. Pokud bílkovina přichází do žaludku spolu se škroby, má žaludek větší práci dostat se k bílkovinám a ty se pak nemohou dostatečně rozkládat. Svému žaludku můžeme pomoci tím, že mu dáme přiměřenou porci, necháme ho v klidu pracovat a pak dostatečně dlouho odpočívat. Ale to není všechno, první trávicí orgán, který máme plně pod svou kontrolou, jsou naše ústa. Pokud potravu dostatečně rozkoušeme a prosliníme tak, abychom ji polykali v tekutém stavu, zásadně tím žaludku usnadníme jeho práci.
A ještě jedna rada pro zdravý žaludek a svěží dech: jíst v klidu, vsedě a u jídla nedělat nic jiného.
Hlenovitá horkost v plicích
Je poslední příčinou vzniku zapáchajícího dechu. Může vzniknout jako akutní stav s hnisavým plicním abscesem nebo jako stav chronický, a to po opakovaných zánětech v oblasti plic a průdušek, které nebyly správně léčeny a kde se horkost zánětu zapouzdřila a vytvořila ložisko, mnohdy mnohočetné. To pak může kdykoli vzplanout. Často to vidíme u poruch imunity, a to u lidí majících tendenci k zahlenění.
Pro plíce je důležité, aby se nezahleňovaly. To je složitější záležitost, ve které hraje roli funkce plic, ledvin i slinivky břišní, ale také konzumace hlenotvorných potravin jako jsou mléčné výrobky a pečivo. Nadužívání antipyretik a neuvážené používání antibiotik pak brání vývoji přirozené imunitní odpovědi a dochází k vytvoření ložiska.
Zápach z úst však musíme chápat v celém kontextu funkce zažívacího a plicního systému, je tedy komplexní záležitostí a není otázkou jedné potraviny nebo jednoho nevhodného návyku. Pokud člověk tímto problémem trpí, měl by se zamyslet nad funkcí svého trávení, plic a nad způsobem stravování a usilovat o nápravu stavu. Tím vyřeší nejen tento společensky nepříjemný problém, ale . zabrání i dalším možným nemocem.