Z naší edice: Zdravé a pomalé stárnutí s aminokyselinami
Chcete podpořit správný vývoj vašich dětí? Chcete podpořit zdraví vašeho těla v každém věku?
Chcete podpořit svalovou regeneraci, zlepšit svůj výkon nebo posílit váš imunitní systém?
Možná si ještě neuvědomujete, že nejstarší a nejdůležitější materiál pro stavbu i opravy zdravého těla jsou aminokyseliny.
Zkušená a oblíbená autorka Meduňky prof. Anna Strunecká seznamuje čtenáře se zajímavým a fascinujícím světem aminokyselin s jejich jedinečnými příběhy. Upozorňuje také, k jakým katastrofám v historii došlo v důsledku neznalosti tajemství aminokyselin. Tato srozumitelně napsaná kniha může být také velmi užitečným vánočním dárkem pro všechny zvídavé čtenáře…
Dostupná je na našem e-shopu, podívejte se na www.obchodmedunka.cz
V tomto století se zvyšuje počet seniorů v celosvětové populaci zcela neobvyklým způsobem jako nikdy dříve. Odhaduje se, že v roce 2030 bude jedna ze šesti osob starší než 60 let. Pro ČR odhadují odborníci z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ):
„Trvalým rysem populačního vývoje v příštích třiceti pěti letech bude nárůst počtu obyvatel ve věku 65 a více let. Počet seniorů, který na počátku letošního roku činil 2,2 milionu, se do konce 50. let vyšplhá na tři a čtvrt milionu. Ještě v polovině století by přitom mohly nejpočetnější skupinu obyvatel představovat silné ročníky narozených v druhé polovině 70. let 20. století, které budou v té době patřit již mezi sedmdesátníky.“
Tento demografický výhled znepokojuje jak politiky, kteří jsou nuceni intenzivně přemýšlet o podobách důchodových reforem, době odchodu do důchodu i výši důchodového zabezpečení. Nicméně, v médiích ani v politice není intenzivně sledována otázka toho, zda umíme stárnout a oddálit zdravotní potíže spojené s přibývajícím věkem. Otázka, zda stárneme zdravě není oblíbená, především však současná zdravotnická osvěta nemá dostatečné poznatky podložené spolehlivým zkoumáním. V této útlé knížce se musíme omezit na základní doporučení pro každodenní život, mezi která patří dostatečný pohyb a každodenní cvičení, dostatek zdravého spánku, konzumace správných živin pro naše tělo a vyhýbání se škodlivým toxinům a chemikáliím, případně správně prováděná detoxikace.
V knížce o aminokyselinách proto uvádím ukázky ze studií, jak nám můžou být aminokyseliny prospěšné pro zdravé stárnutí. V posledních dvaceti letech se rozšířilo nabízení potravinových doplňků s izolovanými aminokyselinami, které se využívají zejména ve sportovní medicíně a v profesionální kulturistice. Touto problematikou se v posledních době zabývají týmy badatelů na třech italských univerzitách. V jejich důkladných studiích přišli s překvapujícím zjištěním. Prokazatelně totiž potvrdili, že konzumace volných aminokyselin s rozvětvenými řetězci (tzv. BCAA) prodlužuje dobu života jak u pokusných zvířat, tak u lidí.
Aplikace volných aminokyselin u myší
Pokusné skupině myší středního věku byla v krmivu podávána směs těchto aminokyselin: leucin, valin, izoleucin, lysin, histidin, threonin, cystein, fenylalanin, metionin, tyrosin a tryptofan. Badatelé sledovali myšlenku, že volné formy aminokyselin nemusí být na rozdíl od bílkovin tráveny a štěpeny v trávicím traktu, ale jsou vstřebávány do krevního oběhu bezprostředně. Organismus tak nemusí vydávat energii na jejich štěpení. U pokusných zvířat došlo k výrazným zdravotním účinkům v podobě podpory kosterních svalů i srdce, k prevenci oxidativního poškození, zvýšení fyzické výkonnosti, a především k prodloužení věku. U pokusné skupiny myší prodloužila aplikace volných aminokyselin délku života pokusných zvířat o 80 dní, tedy z průměrných 774 dnů na 869 dnů.
Vliv konzumace volných aminokyselin u seniorů
Na Milánské univerzitě, univerzitě v Pavii a v Brescii sledovali badatelé vliv suplementace volných aminokyselin u celkem 155 starších podvyživených pacientů po dobu 2 měsíců. Po tuto dobu sledovali jejich kognitivní schopnosti pomocí specializovaného testu označovaného jako MMSE, který se užívá při diagnostice Alzheimerovy nemoci (viz Babské rady profesorky Strunecké). Vyšetřovali rovněž jejich fyzickou zdatnost: hmotnost jejich svalů, svalovou sílu, výkonnost a test sed-vztyk ze židle. Prováděli také biochemické analýzy krve, měřili oxidativní stres, mitochondriální produkce energie a tok elektronů v periferních mononukleárních leukocytech. Na základě těchto komplexních měření zjistili, že konzumace volných aminokyselin s rozvětveným řetězcem zlepšuje celkové zdraví, zvyšuje hmotnost svalů, produkci energie ve formě makroergních sloučenin adenosintrifosfátu (ATP) a udržuje nízký oxidační stres. Zjistili rovněž zvýšení kognitivního testu MMSE o téměř 2 body.
Na našem trhu se nabízí preparát Anabol, který obsahuje 19 aminokyselin ve volných formách. Je určen jak pro kulturistiku a silové sporty, tak pro všechny vrcholové sporty. Mohl by být patrně užitečný i pro podvyživené a kachektické seniory s úbytkem svalstva, poklesem fyzické výkonosti a zhoršením kognitivních schopností.
Vliv hladovění na prodlužování věku
Při hledání toho, co bychom měli jíst, abychom se dožili vyššího věku, zpravidla těžko přijímáme poznatek, že dobu života prodlužuje hladovění. To je totiž v současné době jediný způsob, u kterého bylo klinicky prokázáno, že u laboratorních zvířat vede k prodloužení doby dožití. Při současných diskusích politiků i široké veřejnosti o prodlužování věku k odchodu do důchodu a perspektivách snižování výše starobního důchodu máme pochybnosti, zda se většina seniorů důchodového věku vůbec dožije ve zdraví. Je téměř jisté, že bude platit vtip o tom, jaký je rozdíl mezi koněm a důchodcem: Kůň žere obrok, důchodce jí obden. Právě i zmíněné týmy italských badatelů ve svých přehledových publikacích zdůrazňují, že je nutné dbát na vyvážení příjmu bílkovin a nadbytečných kalorií.
Nadbytečná strava vede k usazování tuku a podstatné množství starších osob v západních zemích je obézních. Obezita zvyšuje náchylnost k civilizačním nemocem jako je diabetes 2. typu, kardiovaskulární onemocnění i rakovina. U obézních je snížená pohyblivost, funkční kapacita i kvalita života. Na druhou stranu jsou starší pacienti mnohdy podvyživení pod vlivem ztráty chuti k jídlu (anorexie stárnutí), zhoršení trávení a vstřebávání živin i při dostatečném množství potravy, a objevují se další s věkem spojené psychologické a sociální problémy. Neadekvátní výživa může vést k funkčnímu poškození definovanému jako frailty syndrom, který v moderní gerontologii popisuje „křehkost“ pohybového aparátu pacienta a jeho zvýšenou náchylnost k pádům a frakturám, ale i další příznaky zahrnující sklon k častým orgánovým dekompenzacím, infekčním epizodám, psychické labilitě a s tím souvisejícímu rychlejšímu úbytku kognitivních funkcí. Je tedy zjevné, že s postupujícím věkem je nutné dbát na vyvážené složení stravy…
Více se dozvíte v této pozoruhodné knize…


