Rozhovory

Z říjnové Meduňky: Léčitel z pralesa

Pro říjnové číslo Meduňky připravil Miloš Matula titulní rozhovor s peruánským šamanem, léčitelem Roque Lopezem…


Evropanům je v posledních letech jako boží dar poskytnuta možnost uzdravení díky pokladům, které nabízí peruánská džungle a tamější šamani. Roque Lopez je léčitel z Peru, který kromě tisíců léčivých rostlin, rostoucích v pralese, využívá účinky bájné liány Ayahuascy. Dokáže vyléčit různé nemoci včetně těch závažných. 

Je začátek prosince 2018, sedím na židli v bývalém Roqueho příbytku, který nyní využívá na ubytování lidí, přijíždějících za ním kvůli léčení, a na ceremonie. Otevřenou stranou domu, podobného pohádkovému domečku na kuří nožce, se dívám do džungle. Prostranství kolem domu je vykácené, a tak působí jako zahrada, na níž rostou ovocné stromy s plody pro Evropana nevídanými. Za vykácenou částí džungle se nachází ta skutečná, málo přístupná, kam chodí šaman pro léčivé byliny, kůry stromů či další léčivé plody, kořeny a houby. Několikrát jsem tuto málo prostupnou džungli navštívil a na vlastní kůži se přesvědčil, že je tam ještě větší horko a dusno než jinde a že se tam do vás snaží zakousnout obrovské množství hmyzu, počínaje muškami, komáry a další havětí. A tak je pro mě příjemnější ta vykácená „zahrada“, blízkost řeky, v níž je možné se vykoupat, ovšem jen ve dne, protože v noci byste se tam pravděpodobně setkali s krokodýlem či anakondou. Roque žije na úplné samotě, nejbližší lidská komunita se nachází asi deset minut jízdy motorovým člunem po řece a jmenuje se San Gabriel de Varadero. Vstupní branou do džungle, kde Rogue žije, je městečko Yurimaguas, vzdálené asi sedm hodin jízdy motorovým člunem po řece Paranapura. S Roquem jsme si povídali o jeho pozoruhodném životním příběhu…

Rogue a jeho životní příběh
Roque se narodil v městečku Yurimaguas v roce 1964 jako poslední z deseti dětí. Početná rodina prakticky vylučovala jakoukoli péči nebo individuální přístup, jaký známe z naší výchovy. Byl rád, že se naučil číst a psát. V šestnácti letech si při nehodě rozdrtil nohu a lékaři navrhovali amputaci. S tím Roque nesouhlasil, věděl, že by ho čekal život v chudobě na hranici přežití. Podporu hledal u své rodiny, ale ta ho odmítla. Ujala se ho jiná, velmi chudá rodina, žijící u řeky Paranapura, její členové se živili sběrem a prodejem dřeva na topení a vydělali si tak sotva na skromné jídlo. Téměř rok se Roque pohyboval mezi životem a smrtí. Jeho život nabral jiný směr setkáním s dlouholetým přítelem své „náhradní“ rodiny, Roque se mu svěřil s přáním odejít do džungle a pokusit se sám vyléčit. Muže tato myšlenka zaujala a vzal Roqueho k sobě domů, aby mu pomohl jeho přání zrealizovat. Asi hodinu od jeho domu se v pralese nacházel skromný příbytek, nový přítel jej na zádech k této chatrči donesl, postaral se o zásoby dřeva na oheň a dal mu rýži na pár měsíců. Takto vybavený začal Roque nový život. Sám v pralese a o přísné dietě se úplně odpoutal od vnějšího světa, nemohl chodit a čas trávil čas většinou vleže, ponořen do přání vejít do kontaktu s duchy rostlin, což s emu postupně začalo dařit. Učitelem mu byla zázračná Ayahuasca, popínavá pralesní rostlina rostlina známá také jako „Liána smrti“ nebo „Plod stromu poznání“. Nejdříve mu bylo sděleno, jak Ayahuasca vypadá a jak je třeba ji připravit, včetně potřebného rituálu. Užíval ji denně po dobu jednoho měsíce a v této době jej duch Ayahuascy učil vše o rostlinách: jak je ošetřovat, užívat a jaké nemoci se s nimi dají vyléčit. Vše probíhalo ve spánku či v jakémsi živém snění. Poté Rogue zkoušel  téměř rok účinky léčivých rostlin na sobě — v té době už se mohl na nohu postavit a opatrně začít sbírat potřebné rostliny k praktickému zkoušení. Po roce mohl odejít z pralesa po vlastních nohou, jako hotový léčitel. Po čase se vrátil k řece Paranapura, kde nalezl ideální místo na stavbu domu a ordinace. Místo slouží zároveň jako farma, zajišťující Roquemu a jeho rodině živobytí. Území, které Roque využívá, zahrnuje přibližně 200 ha pralesa, pole, dům a zahradu s různými ovocnými stromy. Na tomto území také opatruje asi 2000 léčivých druhů rostlin, stromů a lián, které používá k výrobě léčivých nápojů, esencí a tinktur.


Z nemocného léčitelem

Roque, z tvého životního příběhu je jasné, že léčitelem jsi se stal vlastním přičiněním…
Ano. V šestnácti letech jsem měl následkem úrazu rozdrcené koleno, noha byla celá černá, doktoři v nemocnici trvali na amputaci. Odešel jsem do džungle a začal se léčit sám pomocí rostlin, vyzkoušel jsem jich na sobě mnoho a zjistil, jak působí. Když se mi udělalo lépe, začal jsem na základě svých zkušeností s rostlinami a s napojením na spirity (pozn. autora: duchy rostlin a pralesa, bytosti z vyšších dimenzí, anděly…) své poznatky a zkušenosti uplatňovat při léčení druhých. Nikdy jsem neměl žádného učitele, mými učiteli byli jen spiriti a rostliny. Od rostlin jsem získal veškeré napojení a veškerou moc.

Za to tě jistě lidé obdivují…
Obdivují mě za to, že jsem se vše naučil sám od rostlin a spiritů. Když onemocním já nebo někdo z rodiny, nikdy nejdu za jiným curanderem (léčitelem), ale vždy se léčím sám a svoji rodinu taktéž.

Byl někdo z tvé rodiny léčitel?
Moje maminka byla curandera a k léčení se v mládí dostala také sama, snažila se vyléčit si obrovský vřed, který se jí udělal na noze. Zkoušela různé rostliny, trvalo tři roky, než se uzdravila. Byla výborná léčitelka, dokázala pomoci mnoha těhotným ženám, které měly například špatnou pozici plodu v břiše – uměla plod srovnat tak, aby ty ženy mohly porodit normálně. Dokázala rovnat kosti, obratle, klouby, ale lidé za ní chodili i s různými dalšími potížemi.


Šamanské metody léčení

S jakými metodami pracuješ ty?
K léčení používám sílu rostlin, dále odsávám negativní energie, vedu ceremonie s Ayahuascou, dělám parní koupele, zábaly z hlíny a bláta. Spektrum nemocí, s nimiž za mnou klienti chodí, je široké — léčím ledviny, játra, žlutou horečku, malárii, bolesti hlavy, infekce močových cest, prostatu, bolesti kloubů, revmatismus, cukrovku, různé výtoky u žen, záněty, krvácení. Obrací se na mě  mnoho klientů s leukémií, ale i lidé trpící chronickými průjmy a špatným metabolismem nebo ti, co mají potíže se žlučníkem, ztučnělá játra, žaludeční vředy, polypy ve střevech, hemeroidy. Mám i klienty s chronickou únavou a únavovým syndromem, a dokonce i narkomany a alkoholiky. Léčím také různá psychiatrická onemocnění anebo nemoci, které nikdo nezná, například brucherii, což je zasažení negativní energií.

Zaujalo mě tvé vyprávění, jak jsi oživil ženu, o které se ostatní domnívali, že je mrtvá…
Přivezli sem ženu, která zkolabovala, tak jsem ji oživil. Pravděpodobně se nacházela ve stavu klinické smrti…

Celý rozhovor si přečtete v říjnové Meduňce.

Koupit Meduňku