Knihovnička Meduňky,  Meduňka

Jak zpracovat bylinky?

Tato otázka nabývá právě teď – na jaře – na aktuálnosti, protože příroda kolem nás raší, kvete, bují a nabízí nebo brzy začne nabízet mnoho bylin ke sběru a zpracování. Kdy a jak bylinky sbírat a hlavně jak je zpracovat, abychom uchovali jejich léčivou sílu, radí ve své knize Nejlepší je domácí – s podtitulem Výrobky pro zdraví, krásu i čistotu, naše autorka a spolupracovnice Markéta Vopičková. (Kniha je dostupná je našem e-shopu www.obchodmedunka.cz

Sběr bylinek
Bylinky jsou pokladem přírody. Mají blahodárný vliv na zdraví, a to nejenom svými léčivými účinky, které působí vnitřně. Bylinky léčí i tím, že nás nutí se aktivně starat o své zdraví a tím přinášejí pozitivní světlo do našich životů. Kvalitní bylinky je možné koupit v lékárně, specializovaných obchodech nebo na internetu. Je zde ještě jedna možnost, jak bylinky pro svou potřebu získat. Ano, vlastnoručně sbírané jsou účinné hned dvakrát! Jejich léčivá moc bude působit nejenom na neduhy těla, ale aktivní přístup ke sběru pomůže i naší mysli. Sbírat můžete v přírodě nebo si je vypěstovat na zahradě nebo i v květníku.
Asi nejdůležitější při sběru bylinek jsou znalosti. Než začnete se sběrem jakýchkoli bylinek, musíte si být naprosto jisti, že bylinku bezpečně poznáte. V dnešní době můžete čerpat nejenom z knih, případně časopisů, ale i z internetu, kde je však potřeba si ověřit důvěryhodnost zdrojů. Nicméně nejlepší je, když najdete zkušeného bylinkáře a vyrazíte s proutěným košíčkem do přírody společně. Takové setkání může ovlivnit celý váš život a být nesmírně obohacující. Dále je důležité si nastudovat charakteristiku sbírané bylinky, na jaké neduhy se hodí, kde, kdy a co sbírat. Požadavky na sběr jednotlivých rostlin se vzájemně liší, stejně jako se liší části rostliny i způsob sběru. Samostatnou kapitolou je správná doba sběru, která má velký vliv na účinky bylin. Mějte na paměti, že obsah účinných látek v bylinkách není vždy stejný. Někdy je bylinka silnější, jindy jsou její účinky slabší. Vždy k bylinkám přistupujte s pokorou a úctou.
Budete-li sbírat bylinky v přírodě, velmi pečlivě si vybírejte místo jejich sběru. Samozřejmě nejsou vhodné příkopy kolem silnic nebo železniční náspy, ale obloukem se vyhněte i mezím podél polí a polních cest, kde mohou být bylinky zasaženy různými průmyslovými hnojivy, herbicidy nebo pesticidy. Sbírejte bylinky co nejdál i od turistických cest a pěšinek, jen takové jsou opravdu čisté.
Při samotném sběru, sbírejte jen ty části, které využijete. Nikdy netrhejte celou rostlinu. K bylinkám se chovejte s citem a láskou a nikdy tedy nevysbírejte úplně všechny rostliny z daného místa. To proto, aby se populace rostlin na místě zachovala, jen tak se budete moci na místo vracet třeba ještě několik let. Bylinky sbírejte do plátěného pytlíku nebo do košíčku, aby mohly bylinky pěkně dýchat a nezapařily se. Sběr bylin do igelitového sáčku je naprosto nevhodný, bylinky se v něm zapaří a znehodnotí. Ke sběru můžete použít ostré nůžky a listy, květy či nať odstřihnout. Možné je i ulamování nebo trhání pouze rukama, které někteří bylinkáři upřednostňují jako jediný možný způsob sběru. Kořeny, třeba pampelišky, je nejlépe vydloubnout pomocí zahradnické lopatky. Někdy, když je půda kyprá, je možné kořeny i vytrhnout ze země. Důležité je rostlinu nepoškodit, aby mohla růst i nadále.
Sbírat bylinky můžete i na vlastní zahradě, nebo si je můžete na zahradě nebo i v květníku přímo pěstovat. Naštěstí obliba „babiččiných“ zahrádek roste, a tak divizna, měsíček, třapatka nachová, lichořeřišnice, yzop, máta, meduňk, tymián, levandule a mnoho dalších léčivých rostlin najdete běžně v zahradách i kolem rodinných domů.

Kdy sbírat bylinky
Doba sběru každé z bylinek je odlišná. Liší podle jejich druhu a tím daného vegetačního stupně, můžeme ale obecně říci, že bylinky, u nichž sbíráme nať a listy, je vhodné sbírat v období plného květu nebo těsně před rozkvětem. Listy je možné sbírat po celou dobu vegetace, v našich podmínkách to tedy obvykle duben – říjen. Kořeny a kůru můžeme sbírat na podzim i na jaře. Kořeny je lépe sbírat na podzim, kdy se do nich schovává „síla“ celé rostliny, aby rostlina přečkala zimu. Při sběru kůry musíte myslet na to, abyste strom příliš nepoškodili. Cibulky je vhodné sbírat až po odkvetení rostlinky a zatažení listů, tedy v době, kdy i nadzemní část ovadne a síla byliny se opět schová do cibulky. Květy sbíráme na začátku jejich rozkvětu, plody a semena po jejich plném dozrání.
Bylinky sbíráme suché, nikoliv během deště či po dešti. Nejlépe je sbírat je během slunečných dní po oschnutí ranní rosy, někdo upřednostňuje sběr během dopoledne, někomu vyhovuje sběr v podvečer.

Zpracování bylin
Jak bylinky zpracovat, aby nám přinesly co nejvíce užitku? Použít je můžeme v surovém stavu, nebo je usušit. Čerstvé nebo sušené pak dále zpracováváme různými způsoby, abychom využili jejich léčivou sílu. Bylinky je potřeba zpracovat po sběru co nejdříve. Bylinky před zpracováním zbavte broučků, nečistot a jiných nepatřičných příměsí. Sušení je běžný způsob uchování, bylinky se suší na teplých, dobře větraných místech, nejlépe na drátěném roštu nebo zavěšené. Přímé slunce u většiny bylinek způsobí jejich ztmavnutí, některé byliny je potřeba usušit rychle, jiné pozvolna. Určitě by se k roštům s bylinkami neměla dostat domácí ani jiná zvířata, třeba kočky si rády pohoví v suchých voňavých květech. Suché byliny pak uskladněte nejlépe v plátěných nebo papírových sáčcích či dobře uzavíratelných dózách.
Zpracovávat je můžeme mnoha způsoby. Někdy se používají bylinky suché, jindy čerstvé. Cílem zpracování je získat účinné látky a ty pak využít k léčebným nebo kosmetickým účelům.

Nálev nebo odvar
Odvar a nálev jsou podobné, jedná se o vodní výluh, velkou roli zde hraje teplota a doba, po kterou je výluh připravován. Odvar vzniká namočením bylinek do vody, která se následně přivede k varu, odstaví a nechá vychladnout. Nálev vzniká zalitím bylinek vroucí vodou, louhováním po nějaký čas a následným slitím.

Macerát
Při maceraci se extrahují účinné látky pozvolna studenou cestou. Bylinky se zalijí vhodnou tekutinou pokojové teploty, může to být olej, voda nebo alkohol a nechají se po určitou dobu vyluhovat. Takto získané výtažky se nazývají také extrakty.

Lisování
Lisováním je možné získat šťávu nebo olej z částí rostlin nebo plodů. Lisování olejů se věnujeme podrobně v části věnované kosmetice…

Koupit Meduňku