Meduňka,  Pro inspiraci

Příběhy z Astroporadny


V meduňkové rubrice Astroporadna zodpověděla astropsycholožka a terapeutka PhDr. Marie Plochová Hlávková během let čtenářům už velmi mnoho různorodých dotazů. Některé dorazy i odpovědi jistě stojí za přečtení i s odstupem času, protože mohou být inspirací pro ty, kdo něco podobného prožili nebo prožívají…

Dotaz čtenářky Pavlíny:
Moc prosím o radu ohledně zdravotních potíží. Od malička jsem byla úzkostná, vystrašená a plačtivá. Hodně jsem se bála smrti a nemocí. Vyrůstala jsem v pečující rodině, přesto jsem měla lepší vztahy s maminkou a táty jsem se spíše bála, protože jsem neměla ráda jeho přísnou výchovu. Vypěstovala jsem si závislost na mamince a strach se od ní hnout po celé dětství a dospívání. Postupem času jsem se se svými stavy musela naučit žít a chvíli jsem brala i nějaká antidepresiva, která jsem později vysadila. Téměř dva roky se mi motá hlava a lékaři na nic nepřišli a přisuzují to stresu či výšce, páteři…. Já se však ale necítím zdravá a cítím se nejistá a smutná, nebaví mě život, když je mi pořád takhle. Při jakémkoliv stresu se to okamžitě zhoršuje a trvá to týdny, než se to zase trochu dá do pořádku. Jakékoliv větší změny mě ihned vykolejí a zase začne motání. Zkoušela jsem různé detoxikace, čínskou medicínu, změnu stravy, atd., ale výsledek se jaksi stále nedostavil. Nevím už, co dělám špatně, nebo čím bych si mohla pomoci. Začínám to přisuzovat tomu, že jsem až nezdravě závislá na rodině, možná trpím syndromem pětiletého dítěte, které je uvězněné v dospělém těle. Podle rodičů jsem byla dítě chtěné. Porod byl komplikovaný, narodila jsem se přiškrcená pupeční šňůrou ve zkažené plodové vodě a císařským řezem. Maminka mě potom nemohla kojit, protože měla nějaké záněty.
Čtenářka Pavlína se narodila 2.12.1990 v Táboře ve 21 hodin

Odpověď astropsycholožky:
Paní Pavlíno, podle rozboru živlů vám v horoskopu vychází převaha elementu ohně a vzduchu (Lev, Střelec, Blíženec), což by při zdravém vývoji znamenalo extrovertní odvážnou povahu a aktivní chování. Podle toho, co píšete, to však vypadá na pravý opak – vyrostla jste coby ustrašená osoba. Tomuto fenoménu říkám „převrácený temperament“ a ve své první meduňkové knize Hvězdy a duše jej podrobně popisuji. (Knihu lze zakoupit v redakci časopisu Meduňka.) Velmi zjednodušeně – často se dítě již od prenatálního období nemůže vyvíjet v souladu se svou přirozeností, ale je nuceno se chovat tak, jak mu není vlastní a rozvine si nezdravé způsoby chování. V těchto případech bývají na vině skryté nebo otevřené vlivy ze strany rodičů nebo prarodičů, generační zátěže atd., které potlačují přirozenost dítěte, i když si to dítě vůbec nemusí uvědomovat. Je tedy třeba pátrat, co všechno ve vašem vývoji přispělo k tomuto vychýlení, proč jste se nemohla chovat jako otevřený a odvážný člověk.
           V první řadě je zde velké trauma v podobě problematického porodu a chybějícího kojení. Již tento zážitek sám o sobě symbolizuje, že v rodinné linii je nějaký velký problém s mateřským a rodičovským principem a zdravou vazbou s rodiči. V horoskopu je vše znázorněno konstelací Luna v opozici na Lilith v konjunkci se Sluncem. Tato konstelace ukazuje na díru v mateřském i otcovském principu, většinou se jedná o nějakou formu nechtěnosti nebo odmítání či nepřijetí dítěte. Neznamená to, že by vás matka či otec museli nutně vědomě odmítat, ale mohli vás odmítat nevědomě, mohli být poněkud chladnější a přísní (což popisujete u otce), sami mohli být deprivovaní a nenasycení ze svého dětství, atd.. Každopádně způsob vašeho porodu naznačuje, že jste měla velký problém vstoupit na svět – možná jste se něčeho bála, možná jste cítila nějakou úroveň nepřijetí od rodičů, něco vás v rodině dusilo, atd.. Takovýto těžký způsob porodu vždy ukazuje na nezpracované problémy psychického rázu u rodičů, které se v těžkém porodu odrážejí. Pro dítě samotné takovýto traumatický porod může vést až k úzkostem a nezdravé fixaci na matku. Nemožnost matky vás kojit také ukazuje na její problém v mateřském principu, díky čemuž nebylo možné porodní trauma přirozeně ošetřit mateřskou blízkostí. Čím víc je dítě citově nenasycené a ztraumatizované porodem, tím vyšší pak ale bývá jeho touha po dosycení a může vznikat silný mechanismus závislosti. Nicméně i v dalším dětském vývoji muselo být v rodině něco, co vás zúzkostňovalo, pravděpodobně jste si nemohla vytvořit zdravou vazbu blízkosti, pocitu bezpečí a porozumění s oběma rodiči, čímž mohla následně ještě zesílit nejistota, úzkosti a závislost.
Když to zobecním, je pravděpodobné, že si v sobě nesete zranění z nenasycenosti ve vztahu s matkou (Luna/Lilith), ale také i problém z otcem, který vás mohl odmítat či vás přijímal pouze podmínečně (Slunce/Lilith). Vaše zdravotní i psychické potíže včetně motání hlavy, depresí a stresu mohou tedy vypovídat o těchto nezpracovaných tématech, o vaší nemožnosti se zdravě oddělit od původní rodiny, neboť jste na určité úrovni stále uvězněná v roli malého nenasyceného ztraumatizovaného dítěte a nemůžete tak zdravě používat své pravé energie a potenciál.
Paní Pavlíno, doporučuji vám tedy začít pracovat na svých prenatálních, porodních a dětských zraněních. Vaše zdravotní příznaky vás očividně vyzývají k proměně a nutí vás, abyste se už konečně z housenky proměnila v motýla, abyste vystoupila z uvěznění ve svých nezpracovaných dětských tématech.

Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.   

Koupit Meduňku