Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Pomozme si cibulí!

Možná jste se právě ocitli v situaci, kdy buď kolem vás všichni pokašlávají, kýchají, mají teplotu a bolí je v krku, nebo se tohle všechno týká přímo vás. Někdo vyrazí do lékárny, jiný dá přednost tzv. babským receptům, zejména pokud potíže nejsou příliš závažné. Pokud máte chuť zkusit něco, čím se léčili naši předkové, sáhněte po obyčejné cibuli… (Rady jsou od Simony Procházkové).

Cibule je v případě nachlazení účinným pomocníkem, protože má  má vysoký obsah vitaminu C, je bohatá na thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin, kyselinu pantotenovou. Z vitamínů rozpustných v tucích je to beta-karoten a vitamín E. Z minerálů a stopových prvků především hořčík, draslík, fosfor, chrom, kobalt, mangan, molybden, nikl, selen, síra, sodík, vápník, železo a zinek. Cibule je také dobrým zdrojem flavonoidů a obsahuje cholin.
Působí jako antibiotikum, zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a střevech (střeva také účinně dezinfikuje), dále i sekreci žluče a tvorbu pankreatických hormonů. Výborně odhleňuje a stimuluje nervový systém a blahodárně působí na srdečně-cévní systém. Konzumace cibule zvyšuje chuť k jídlu, upravuje metabolismus a snižuje obsah cukru v krvi i hladinu cholesterolu.

Poradí si s choroboplodnými zárodky
Když jsou buňky cibule nějakým způsobem poškozeny, například při řezání, okamžitě se uvolní enzym alliináza a proběhne chemická reakce, při níž vznikají sirné sloučeniny zvané thiosulfináty. Tyto látky mají velmi silné antibakteriální vlastnosti. Cibulový roztok účinně likviduje bakterie typu Salmonella typhimurium (příčina salmonelózy) a Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok). Sloučenina ajoen z této zeleniny působí proti plísní Aspergillus niger a kvasinkám Candida albicans.

Nás ale v těchto dnech zajímá především její přínos v boji proti chřipce, nachlazení a proti kašli:
Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžeme ulehčit touto osvědčenou recepturou. Tento přípravek je sice poněkud chuťově nepříjemný, ale účinný. Potřebujeme: 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 dl vody.  Oba druhy zeleniny rozmixujeme ve vodě. Nápoj po douškách vypijeme. Tento postup provádíme 2 x denně po dobu 4 dnů. Úspěch zaručen!

Proti kašli funguje cibulový sirup!
Potřebujeme: 1 velkou cibuli, 1/8 litru vody, 150 g hroznového cukru
Postup: Cibuli rozmixujeme ve vodě a vylisovanou šťávu smícháme s cukrem. Po dobu 5 dnů užíváme 3 x denně 1 lžíci tohoto sirupu.

Anebo zkuste cibulovo-medový sirup!
Potřebujeme: šťávu z 1 velké cibule, 1lžičku tekutého meduPostup: Obě ingredience smícháme dohromady. Přípravek užíváme 3 x denně 1 lžičku po dobu 10 dní.

A další osvědčená možnost: cibulové mléko
Mléko s cibulí náleží mezi staré domácí léčivé prostředky proti kašli a bolení v krku.Potřebujeme: 3 velké cibule, 1 hřebíček, 1 větévku tymiánu, 1 čajovou lžičku medu, 1 šálek mléka (můžeme použít i rostlinné – sójové, vločkové nebo rýžové mléko).Cibule rozkrájíme nadrobno, přidáme koření a med. Vše přelijeme 3 lžícemi vody. Tato smě se vaří přikrytá asi 2 hodiny na malém plameni. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, když tak dolijeme vodou. Po uplynutí této doby vzniklou tekutinu scedíme a smícháme ji s mlékem.

Potřebujete uvolnit hlen? Zkuste cibulové ponožky!
Cibulové ponožky mají silný čistící efekt, regulují proces látkové výměny, uvolňují hlen, mírní bolesti, přes reflexní zóny na chodidlech mohou rozvinout účinek na celé tělo. Připravíme si je tak, že rozkrájíme nadrobno 1 velkou cibuli, rozložíme ji na lněný nebo bavlněný šátek, rozmačkáme ji a ohřejeme na pergamenovém papíru na topení nebo na obrácené pokličce hrnce. Šátek položíme na chodidlo, tak aby se cibule dotýkala pokožky, přetáhneme přes nohy ponožky a udržujeme je v teple. Pacient by měl mít ponožky po celou noc.
Sílu „obyčejné“ cibule nepodceňujme! Ať vám pomůže brzy se cítit lépe!

Koupit Meduňku