Meduňka

Obsah čísla 1/2024

Vítám vás, milí čtenáři
u novoročního čísla časopisu Meduňka, který v tomto roce slaví své dvacáté výročí.
Pro nás v redakci je to čas, kdy se zamýšlíme nad tím, jak v nadcházející době co nejlépe pomáhat vám, našim čtenářům, a ohlížíme se do let minulých se vzpomínkou na zakladatelku časopisu Meduňka Ilonku Manolevskou, která je pro nás stále inspirací.
Mgr. Ilona Manolevská byla novinářský „živel” alternativních časopisů. Moc se o tom neví, či nemluví, ale v devadesátých letech minulého století založila časopisy Regena, Regenerace a Meduňka. Meduňka byla její poslední časopisové dítko, které měla nejraději a které jí náklonnost radostně a láskou čtenářů oplácelo.
Pamatuji si to jako dnes, seděla jsem v září na vrcholu písečné duny, rozhlížím se po kraji, dítě se škrábalo za mnou a manžel se vyhříval na teplém slunci. A zvoní telefon. Nechtělo se mi ho zvedat, ale něco mi říkalo: „Dělej, vytáhni ho z báglu!”
Volala mi Ilonka: „Květuško, mám pro vás časopis! Bude se jmenovat Meduňka.” Meduňka… manžel se usmíval nad názvem, ale na mne padlo Ilončino nadšení. Za čtyři měsíce vyšlo první číslo. To nadšení se mne drží dodnes. Ilonka do tohoto svého časopisu dala vše, co mohla a měla. Profesní odbornost, lidskost, znalosti a známosti, vždyť našimi autory byly a jsou úžasné osobnosti – vědci, lékaři, léčitelé, psychoterapeuté, bylináři, terapeuté… a nejmenuji, abych na někoho nezapomněla. Pro všechny bylo důležité naplnit poslání časopisu Meduňka, ukázat čtenářům cestu, jejich cestu ke zdraví, a to se odráželo na lásce čtenářů k časopisu.
Ilonka ve svém batůžku měla vždy jejich dopisy, a ty rozdělovala nám, jejím „děvčátkům”, abychom je vyřídily, doplnily, odepsaly. Čtenář byl vždy ten nejdůležitější.
Jsem šťastná, že jsem ji poznala a pomohla k tomu, aby se s Meduňkou cítila svobodně. To byla prakticky i její poslední slova z nemocnice, když jsem s ní den před jejím skonem mluvila. Pracovala do poslední chvíle, záleželo jí na Meduňce a jejích čtenářích.
Dovolte, abych citát, kterým Ilonka Manolevská svůj první meduňkový úvodník uzavírala, použila i na konec toho svého: „Délka života závisí na vnějších věcech, a nikoli na mně. Na mně jen záleží, jak prožiji čas, který mi byl určen.” (Seneca)
Přeji vám, milí čtenáři, vše dobré v dalším roce a zdraví, odvahu, lásku a rodinnou pohodu v dalším dvacetiletí společně s časopisem Meduňka.
Květa Vtípilová

Z obsahu

Rozhovor
s MUDr. Lukášem Pollertem 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA:
Návrat ke kořenům a tradicím

Strava a naše tradice 10
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Selský rozum
vs. digitální demence 12
Mgr. Naďa Pažoutová

Minimalismus pohledem
Bachových esencí 15
Mgr. Petra Suchá

Návrat ke kořenům –
plusy a minusy 17
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Co prozradí náš rodokmen 18
Vojtěch Kemenny

Meduňka slaví 20 let 20

Hormony v harmonii 22
Tetiana Kovaříková

Bolesti v zádech a měkké tkáně 26
MUDr. Rudolf Zemek

Tři oříšky pro veverky 29
Václav Větvička

Antidepresiva v tradiční čínské medicíně 30
Eva Zimmelová

Moderní nástroj s moudrostí
dávných věků: Tarot 32
Judita Peschlová

Bylinka měsíce ledna:
lichořeřišnice větší 35
Bc. Martin Kolár

Jaký bude rok Dřevěného Draka 36
Eva Joachimová

Hledání smyslu života
a cesta za vnitřní svobodou 38
Ing. Zuzana Hekelová

Kortizol: hormon,
který nás udržuje naživu 40
MUDr. Ludmila Eleková

Okénko do neznámých dějů 44
Marie Benešová

Řádky proti samotě

Řádková inzerce

Koupit Meduňku