Knihovnička Meduňky

Zamilujte se do svého těla

za pomoci stejnojmenné knihy, kterou napsala naše spolupracovnice, lektorka Kundaliní jógy Dita Lyner,  pro Knihovničku Meduňky. Právě teď, v letních dnech, máme ke svému tělu jaksi „blíže“ – nenosíme teplé, těžké a zahalující oblečení (což může leckoho poněkud vyvést z míry…).
Kniha Dity Lyner je skvělým praktickým průvodcem pro každého, kdo chce najít ke svému tělu správný a zdravý vztah.
Kapitoly o dechu, stresu, meditaci, relaxaci, stravě i kosmetice a oblečení obsahují řadu praktických rad a snad i motivaci k zamyšlení. Druhou část knihy tvoří jednoduché, ale účinné a autorkou osobně vyzkoušené sestavy, meditace a pranajámy z Kundaliní jógy, které si může pro zlepšení zdraví zacvičit každý. Knihu získáte přes náš e-shop www.obchodmedunka.cz

 

Dech
První nadechnutí v životě signalizuje, že jsme zde a vstoupili jsme na tento svět. Posledním výdechem z tohoto světa odcházíme. Cítíte tu sílu a důležitost? Dech je naše základní potřeba a součást celku. Kolik toho víme o dechu, jak často si na něj vzpomeneme a umíme vůbec správně dýchat?
Putování po našem těle a jeho vztahu k životu začínám úmyslně právě dechem. Správné a vědomé dýchání je klíč ke zdravému tělu a pozitivní mysli. Je všeobecně známo, že mozek spotřebuje až 2/3 kyslíku. Pokud tedy dýcháte povrchně a tzv. paradoxním dýcháním, neposkytnete mozku dostatek kyslíku. Tato skutečnost se projeví např. tím, že máte špatnou náladu, nic vás nebaví, jste nesoustředění a v napětí. A co teprve naše tělo!
Pokud svému tělu a mozku neposkytnete dostatek kyslíku, je to pro něj signál, že má fungovat, jako byste byli v ohrožení. Jak dlouho myslíte, že takový stav může vaše tělo vydržet bez následků?
Pojďte si odpovědět na pár jednoduchých otázek, než budete pokračovat ve čtení.
Jakou máte náladu, jak se cítíte?
Je vaše tělo uvolněné, nebo v napětí?
Nadechujete se až do břicha, nafukuje se vaše břicho při nádechu, nebo jej naopak při nádechu vtahujete?
Pokud jste si na jednu z těchto otázek odpověděli kladně, rychle se zamyslete nad svým dechem.
Dech není jen tak něco. Je sice označován za vegetativní funkci, která prostě funguje, i když je mysl v bezvědomí, ale dech je opravdu něco víc. Jogíni dech nazývají pránou, v čínské medicíně je to čchi. Vždy se však jedná o energii.
Dech je naše energie, která vstupuje do našeho těla a jejíž pomocí naše tělo a mysl může fungovat. Pokud nebudeme dýchat, náš život skončí. Pomocí dechu a dechových cvičení můžeme ovlivňovat celé naše fungování, můžeme zlepšit fyzickou a psychickou kondici, ovlivnit mysl a změnit negativní programy, které nás omezují. Pomocí dechu se můžeme osvobodit od negativity. Díky správnému dýchání bude mít náš mozek mnohem větší kapacitu a naše mysl bude bystrá, takže uvidíme nové možnosti, které nám život nabízí.

Jistě jste již slyšeli o lidech, kteří z prány žijí a již nepotřebují klasickou stravu. Jedná se o meditativní stav, který je možné natrénovat, protože člověk dokáže opravdu cokoliv.
Způsob našeho dýchání o nás vypovídá mnohé. Dech nám tedy dává energii, která následně ovlivňuje naše činy. Pokud chcete dosáhnout velkých cílů, musíme je tzv. udýchat. Bojíte se pořádně nadechnout, nebo vám to vůbec nejde? Jak reagujete na nové podněty, které vám vstupují do života? Ten, kdo se plně a zhluboka neumí nadechnout, většinou také nerad pouští nové věci do života. Takový člověk je obvykle i více či méně shrbený, s ohnutou hlavou a zády, jako by se schovával, aby nebyl vidět.
Díky mnoha klientům, kteří chodí na mé lekce Kundaliní jógy, jsem si uvědomila, jak obrovský počet lidí a bohužel i dětí dýchá špatně. Ano, čtete správně, s velikou pravděpodobností i vy dýcháte špatně tzv. paradoxním dýcháním. Jak je to možné? Změna z přirozeného na špatný způsob dechu může být pozvolná nebo k ní vedou vyhrocené psychické situace a emoce. Děje se tak např. při šoku, strachu, dlouhodobém stresu, nemoci atd. Také jsem se setkala s tím, že zejména ženy a dívky se nechtějí nadechovat do břicha, aby si „nevytahaly“ břišní svaly a neměly pak velké břicho. A tak raději nedýchají, a tedy nežijí.
Paradoxní dýchání se vyznačuje tím, že při nádechu se vaše břicho zatahuje a při výdechu naopak povoluje. Takový způsob dechu způsobuje, že vaše bránice nemůže správně pracovat, podporovat a masírovat vnitřní orgány. Zároveň se dostatečně neotevře hrudník a nevytvoří se plicím potřebný prostor a vy se nemůžete nadechnout do maximální kapacity. Dech se pak odehrává jen v horní části plic, je povrchní a mělký. Paradoxní dýchání pak může mít za následek i zácpu, protože bránici není umožněno masírovat vnitřní orgány. Vaše tělo je při takovém dýchání v neustálém stresu a napětí, můžete mít často natažené svaly, skřípnuté nervy, bolesti hlavy, jste emočně labilní, nepřicházejí nápady, přepadá vás úzkost atd.

Co je však pro mě osobně nejvíce zarážející, že takto dýchají i poměrně zdatní sportovci. Zde to považuji za obzvlášť nebezpečné a velký hazard se zdravím. Sama jsem jako dítě velmi aktivně sportovala a vůbec si nevzpomínám, že by někdo z našich trenérů řešil způsob, jak dýcháme. Možná se tak děje na vrcholové úrovni, ale u základu, tedy dětí a začínajících sportovců, taková průprava a dechová cvičení velmi chybí. Stejnou osobní zkušenost mám i z fitness center, lekcí aerobiku, ale i jógy, nikde se nikdo nezajímal, zda dýchám správně – a to jsem si i platila osobního trenéra. V té době jsem však ani já nepřikládala dechu takovou váhu, tak asi proto. Kombinace sportu a špatného dýchání zvyšuje riziko úrazů, přetížení oběhového systému i dalších systémů v těle.
Začnete-li dýchat správně, vaše tělo se pomalu začne uvolňovat z napětí. Svaly budou uvolněné, prokrvenější a pružnější. Vaše nálada bude stabilnější, mysl bude otevřená novým věcem, vy se začnete cítit tak nějak lépe…

Koupit Meduňku