Knihovnička Meduňky,  Recepty

ZDRAVÉ SALÁTY Z OVOCE A ZELENINY

jsou ideálním jídlem právě v těchto horkých dnech. Připravte si některý podle receptů z knihy Buďme zdraví na jaře i v létě od Simony Procházkové.

Zeleninová mísa
4 rajčata * 1 salátová * okurka 1 malý pórek * 1 kedluben * 4 mrkve * 1 jablko * 1 cibuli * 1 malou bílou ředkev * 1 lžíci citronové šťávy nebo balzamikového octu *
1 lžíci agáve sirupu * mořskou sůl * sušená či čerstvá bazalka – špetka * 3 lžíce zakysané smetany-nemusí být * 2 lžíce panenského olivového oleje
Postup: Zeleninu a jablko očistíme a najemno nakrájíme. Přidáme agávový sirup či jablečný koncentrát, citronovou šťávu, mořskou sůl, případně i smetanu, bazalku a dobře promísíme. Můžeme si ještě dochutit dle svého. Podáváme s pečivem nebok hlavnímu jídlu.

Lilkový nebo cuketový salát
1 lilek nebo 1  cuketa * olivový olej * 1 stroužek česneku * citronová šťáva *mořská sůl * pepř * bazalka
Postup: Lilek nebo cuketu umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Bazalku nasekáme na kousky, česnek prolisujeme. Na pánvi necháme rozehřát trošku olivového oleje a osmahneme na něm česnek, pak přidáme lilek či cuketu a jemně opékáme asi čtyři minuty. Po uplynutí této doby, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a ozdobíme bazalkou. Cuketový či lilkový salát můžeme podávat teplý i studený s pečivem.

Chřestový salát:
1 salátová okurka * 120 g chřestu * 2 lžíce vařených či sterilizovaných  kukuřičných zrn * panenský olivový olej * 1 lžíce citronové šťávy nebo balzamikového octa * mořská sůl * pepř * 1 lžíce zakysané smetany (nemusí být) * 1 lžíce strouhaného křenu * kopr
Postup: Chřest a okurku oloupeme a najemno nakrájíme, přidáme kukuřici, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, strouhaný křen, nasekaný kopr a případně i zakysanou smetanu. Vše důkladně promícháme a podáváme s pečivem.