Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Pro inspiraci: Kompoty tak trochu jinak…

Pokud vám na zahradě zraje ovoce a nevíte si rady  s jeho zpracováním, zkuste z něj připravit třeba některý ze zdravých kompotů podle receptů od Charlotte Matysková, terapeutky klinické nutriční medicíny. Kompoty totiž k naší tradiční kuchyni patří, ale nemusí mít nutně podobu smutných bledých kousků ovoce, plovoucích v silném cukrovém nálevu… -:) Výhodou domácích kompotů je navíc to, že neobsahují další konzervanty a přídatné látky, které sice zachovají barvu a dlouhou trvanlivost ovoce, ale pro naše tělo znamenají zátěž…

Ať žijí čerstvé kompoty!
Zdravější variantou jsou kompoty čerstvě připravené, určené k rychlé spotřebě. Protože není nutný žádný konzervant, stačí malé množství cukru. Vybrat můžete i zdravější varianty sladidel jako nerafinovaný třtinový cukr muscovado nebo sladidlo získané z mízy palem — SugaVida. Ovoce nakrájené na kousky se podusí ve slabém cukrovém rozvaru s kořením a po vychlazení můžete podávat. Tepelně upravenému ovoci sice chybí některé vitaminy citlivé na teplo (vitamin C), ale stále obsahují vlákninu nebo minerály jako mangan, železo a draslík, které se varem neničí.

K zavařování cukr nepotřebujete…
Pokud vyberete opravdu zralé ovoce, můžete ho zavařit bez přidaného cukru. Obsahuje dostatek vlastního cukru, a tak můžete kompot zakonzervovat jen s několika zrnky soli. Sůl v malém množství sladkou chuť ovoce podtrhne. Tímto způsobem můžete zavařovat například vyzrálé švestky, meruňky, višně nebo černý rybíz. Připravte se na jemně sladkou chuť, ale také na skutečnou chuť ovoce namísto příchuti cukrového sirupu. Pro inspiraci nabízím několik receptů a přeji dobrou chuť!

Čerstvý broskvový kompot s levandulí
Broskve s vůní letní Provence. Jsou netradičně kořeněné levandulí.
Potřebujete: (na 4 porce) 4 zralé broskve, 1 lžíce sladidla SugaVida,2 větvičky levandule, pár zrnek soli
Postup: Oloupané broskve přepulte, odstraňte z nich pecky a nakrájejte je na klínky nebo menší kousky. Do širšího hrnce nalijte 250 ml vody, přisypte 1 lžíci SugaVida, přidejte zrnka soli a nechte na mírném ohni rozpustit. Do horkého rozvaru přidejte kousky broskví a lehce je poduste, aby změkly. Nakonec přidejte větvičky levandule a nechte vychladit.

 Čerstvý kořeněný hruškový kompot
Hruškový kompot s příchutí skořice a hřebíčku můžete v chladnějších dnech servírovat teplý. V horkých dnech ho dobře vychlazený podávejte s řeckým jogurtem. Cukr muscovado ho obohatí o lehce karamelovou příchuť.
Potřebujete: (4 porce) 4 velké hrušky,2 lžíce cukru muscovado, šťáva z jednoho citronu,½ lžičky mleté skořice, 4 hřebíčky,pár zrnek soli
Postup:Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do misky, přelijte citronovou šťávou a promíchejte. Muscovado vsypte do širšího hrnce, zalijte 250 ml vody, přidejte sůl, přiveďte k varu a nechte cukr rozpustit. Přidejte skořici s hřebíčky, promíchejte a nakonec vsypte nakrájené hrušky i s citronovou šťávou. Zakryjte poklicí a poduste doměkka.
Před podáváním vyjměte hřebíčky.

 

 

Koupit Meduňku