Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Psychosomatická medicína,  Zdraví

Z listopadové Meduňky: Cukr a kvalita našeho spánku

Zřejmě málokoho by napadlo dát do souvislosti cukr, který obsahuje naše strava, a to, jak se v noci vyspíme. Jenže souvislost existuje a je velmi důležitá – jak vysvětluje ve svém článku v listopadové Meduňce naturopatka Charlotte Matysková. Tak raději s cukrem opatrně – a vyspěte se dorůžova….-:)…
…a čtěte Meduňku… emedunka.cz

Spánek je jedním z nejdůležitějších pilířů našeho zdraví. Ovlivňuje všechny duševní i tělesné procesy a je zcela nezbytný k tomu, abychom se cítili dobře, odpočinutí a plní energie pro další den. Pokud se však zeptáte lidí, jestli jsou s kvalitou svého spánku spokojeni, většina z nich odpoví, že ne. Chronická nespavost má mnoho příčin, patří k nim nadměrné pití kávy a povzbuzujících nápojů, nedostatek pohybu, směnný provoz, psychické problémy, ale také příliš mnoho cukru v jídelníčku. Mezi cukrem a kvalitou spánku existuje souvislost, protože cukr má významný vliv na hormony, které řídí spánek a bdění, a má schopnost vychýlit jejich hladiny z rovnováhy. Omezení cukru v jídelníčku pak může být jednoduchou a levnou intervencí v léčbě nespavosti.

Kortizol
Cukr ovlivní náš spánek především prostřednictvím hormonu kortizolu. Kortizol vzniká v nadledvinách a účastní se metabolických a imunitních reakcí. Je známý především jako látka, která se uvolní při reakci na nebezpečí a stres, aby připravila naše tělo na boj nebo útěk. Normální hladiny kortizolu jsou nejvyšší ráno a během dne začínají klesat. Nejméně se ho vyplavuje před usnutím a ve spánku. Před probuzením začíná jeho hladina opět přirozeně stoupat, protože kromě přípravy k boji s nebezpečím je jeho další funkcí udržet nás v bdělém stavu. Oznámí našemu tělu, kdy je čas se probudit a pomáhá mu udržet si přes den dostatek energie. Pokud máme vysokou hladinu krevního cukru, vnímá to tělo podobně jako stres, a pak nás prostřednictvím kortizolu udržuje bdělé a připravené pro boj i v době, kdy to nepotřebujeme.

Cukr jako životabudič
Cukr není dobrá potravina, všichni to víme, ale přesto často sáhneme po něčem sladkém. Cukr nás spolu s kávou zachraňuje před únavou, nedostatkem energie a špatnou náladou. Bohužel ale také snižuje kvalitu našeho odpočinku. Energetická posila se později vymstí. Pokud sníme cukr, pak jeho hladina v krvi rychle stoupne. Signalizuje tělu, aby uvolnilo hormon inzulin, který nahromaděný cukr uloží jako zdroj energie do buněk. Zdravé potraviny stimulují tělo k uvolnění jen malého množství inzulinu, ale sladkosti ho vyžadují naopak hodně. Pokud v těle koluje vysoké množství cukru a produkuje se velké množství inzulinu, začnou probíhat podobné procesy jako při stresu nebo nebezpečí. Vyplaví se stresové hormony jako kortizol a adrenalin, které nás udržují aktivní a brání nám v relaxaci i tehdy, když ji potřebujeme. Pak je těžké usnout a dobře se vyspat. Můžeme také cítit horko, podráždění nebo neklid a klidný spánek nám naruší i opakované nutkání jít na záchod, protože ledviny budou prostřednictvím moči odplavovat z těla přebytečnou glukózu.  

Propad krevního cukru a noční probuzení
Moment, kdy krevní cukr díky inzulinu klesne, je pro tělo přirozeným signálem, že se má opět najíst. Počáteční vysoké vzestupy krevního cukru po konzumaci sladkostí jsou následovány hlubokými propady, které se mohou vyvinout do stavu zvaného hypoglykemie, kdy je hladina cukru v krvi nakonec extrémně nízká.  K tomuto poklesu dochází většinou během spánku, kdy slinivka produkující inzulin konečně po zásluze odpočívá. Zatímco produkce inzulinu je na minimu, začíná stoupat hladina kortizolu, který jako svou další funkci vrací krevní cukr zpět na normální hodnoty. V důsledku toho tělo pocítí příval energie, který nás probudí, a budeme mít potíže znovu usnout.

Začarovaný kruh
Dobrý spánek je nezbytný pro regulaci hormonální rovnováhy. Při nespavosti se hormonální rovnováha naruší. Poruchy spánku snižují citlivost buněk na inzulin, což vede k tomu, že hladina krevního cukru zůstává déle vysoká a slinivka ke stabilizaci stejného množství cukru musí produkovat stále víc inzulinu. Nespavost také působí tělu chronický stres, který dál stimuluje tvorbu stresových hormonů, jako je kortizol. Vzniká tak začarovaný kruh, kdy narušené hladiny hormonů způsobují nespavost, a nespavost narušuje hladiny hormonů…

Koupit Meduňku