Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci

Slupky z citronů, pomerančů a jiných citrusů…

Donesl Mikuláš do vaší domácnosti plnou punčochu citrusových plodů a ještě jste je nespotřebovali? Slupky z nich nemusí končit v koši, protože mají další zajímavé možnosti použití – jak píše ve své knížce
Efektivní domácnost a zahrada, s podtitulem Kouzla s rostlinnými zbytky naše spolupracovnice a autorka Markéta Vopičková. Kniha vyšla v edici Knihovnička Meduňky. www.knihovnickamedunky. cz

Slupky z citronů, pomerančů a jiných citrusů
Slupky z citrusů mají široké uplatnění v kuchyni a domácnosti. K potravinářským nebo kosmetickým účelům vždy používejte plody v BIO kvalitě, naopak pro dekorace, použití v zahradě nebo pro „úklidovou chemii“ můžete volit i chemicky ošetřené plody.
Citrusy, u kterých hodláte konzumovat i kůru, vždy použijte bio kvalitu a velmi pečlivě je umyjte v horké vodě. Citrony a limety mají výraznou chuť i vůni, proto se v kuchyni používají nejčastěji k ochucování pokrmů. I pro další recepty zlepšující chuť pokrmů je nejlépe používat citrony.

Citronová kůra v prášku
Na jemném struhadle nastrouhejte kůru asi z deseti, v horké vodě omytých, bio citronů. Strouhejte pouze žlutou část kůry, bílá část kůry je hořká a zničila by chuť. Ostrouhanou kůru usušte při teplotě maximálně 50 oC. Po usušení kůru rozemelte na prášek, ten uskladněte v suché vzduchotěsné dóze. Tento prášek pak přidávejte podle potřeby k pokrmům. Obdobným způsobem můžete zpracovat také pomeranče a limety.

Citronový olivový olej
Jednoduchý způsob, jak přidat citrusovou příchuť do oblíbeného olivového oleje. Přisypte 2–3 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry z bio citronu do 200 ml extra panenského olivového oleje. V tmavé skleněné nádobě pak nechte stát dva týdny a nezapomínejte občas protřepat. Poté slijte olej přes jemné síto, abyste jej zbavili kůry. Citronový olej používejte k ochucení zeleninových salátů.

Citronová drobenka
Potřebujeme: 150 g polohrubé nebo hrubé mouky, 70 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 balíček vanilinového (lépe vanilkového) cukru, ½ lžičky citronového prášku nebo 1 lžíci čerstvě jemně nastrouhané citronové kůry
Postup: Všechny suroviny rychle zpracujte prsty na drobenku. Připravená drobenka by měla být drobivá, ne mastná. Pokud se začíná podobat spíše těstu, nebojte se přisypat mouku. Jen tak docílíte správných drobečků. Pro opravdu křehkou a křupavou drobenkupřidejte k základním surovinám navíc jeden žloutek.

Citronový pepř
Citronový prášek využijete k přípravě vlastní originální kořenicí směsi. Do mletého pepře přidáte stejné množství citronového prášku, avšak kdo chce mít citronový pepř ještě aromatičtější, může si vyrobit čerstvou kořenicí směs. Získáte ji následovně: na struhadle nastrouhejte kůru z 10 bio citronů, smíchejte se stejným množstvím kuliček zeleného nebo černého pepře a sušte směs v troubě při nízké teplotě. Suchou směs kůry a koření pak rozemelte na jemný prášek. Voňavé a čerstvé citronové pepřové koření dodá chuť řadě masitých pokrmů.

Kandovaná citrusová kůra
Přeměňte citrusové slupky na sladkosti, které budete rádi mlsat, ale můžete je přidat i do těsta na biskupský chlebíček, také zvýrazní chuť nepečeného cukroví či jimi můžete ozdobit slavnostní dort. V horké vodě omytou kůru z chemicky neošetřených citrusů – nejlepší jsou citrony a pomeranče – nakrájejte na proužky asi 0,5 cm široké a dejte na 15 minut vařit do vody. Vařenou kůru vyndejte a odložte stranou. Do vody v hrnci vsypte 100 g cukru na každých 100 ml vody a zahřívejte ji. Když se cukr rozpustí, přidejte citrusovou kůru a vařte dalších 30 minut, až kůra zprůhlední. Takto upravenou kůru rozložte na plech s pečicím papírem a nechte proschnout. Potom ji sušte v sušičce na ovoce či v troubě a nakonec proužky obalte v moučkovém cukru.

Koupit Meduňku