Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Veselé dýně aneb recept na dýňový koláč

Vyráběli jste v posledních dnech z dýně „strašidelné“ haloweenské lucerny? V některých oknech pěkně svítí a dotvářejí atmosféru současných brzkých večerů. A možná vám nějaké ta dýně zbyla – a pak ji můžeme využít na přípravu výborného slaného koláče, který je skvělý třeba i ke sklence vína. Pokud zrovna nemáte při ruce čerstvou mátu, je možné ji nahradit jinými bylinkami…
Recept je od Simony Procházkové z její knihy Podzimní čarování. www.knihovnickamedunky.cz

Slaný dýňový koláč:
Zástupcem klasické řecké kuchyně je i tento dýňový koláč. Recept původem z Kréty nabízí vše, co tradiční zdravím překypující řecká kuchyně může poskytnout – čerstvou mátu, ovčí sýr Feta, olivový olej a konec konců i dýni.

Potřebujeme:
Náplň: 1,5 kg dýně, 2 cibule nasekané na kostičky, 1/2 šálku nasekané čerstvé máty, 1/2 kg ovčího sýra Feta, 2 až 3 vejce, sůl, pepř

Na těsto: 2 vejce, 1 šálek olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 až 3/4 šálku mléka, 1 lžička prášku do pečiva, zhruba 1 kg hladké mouky

Postup: Dýni omyjeme, pokud možno oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli a dýni osmahneme na troše oleje, až se nevytvoří celistvá hmota – asi 20 až 25 minut. Podle typu použité dýně buďto podléváme nebo naopak přebytečnou vodu odstraníme, přidáme sekanou mátu, na kostičky nakrájenou Fetu a rozšlehaná vejce.
Ze surovin vypracujeme těsto a rozdělte jej na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm. Ohnivzdornou mísu nebo plech vymažeme olejem, vyložíme jedním plátem těsta, na něj navršíme dýňovou hmotu a pokryjeme druhým plátem těsta. Potřeme olivovým olejem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě dozlatova při 180 stupních Celsia 30 minut a pak teplotu zvýšíme na 200 stupňů Celsia na dobu 10 minut.


Na těsto: 2 vejce, 1 šálek olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 až 3/4 šálku mléka, 1 lžička prášku do pečiva, zhruba 1 kg hladké mouky

Postup: Dýni omyjeme, pokud možno oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli a dýni osmahneme na troše oleje, až se nevytvoří celistvá hmota – asi 20 až 25 minut. Podle typu použité dýně buďto podléváme nebo naopak přebytečnou vodu odstraníme, přidáme sekanou mátu, na kostičky nakrájenou Fetu a rozšlehaná vejce.

Ze surovin vypracujeme těsto a rozdělte jej na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm. Ohnivzdornou mísu nebo plech vymažeme olejem, vyložíme jedním plátem těsta, na něj navršíme dýňovou hmotu a pokryjeme druhým plátem těsta. Potřeme olivovým olejem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě dozlatova při 180 stupních Celsia 30 minut a pak teplotu zvýšíme na 200 stupňů Celsia na dobu 10 minut.

Koupit Meduňku