Meduňka

VÍTÁME LEDNOVOU MEDUŇKU!

Milí čtenáři, právě vychází lednová Meduňka, první číslo s letopočtem 2022. Přivítejme ji společně, je skvělá!

Meduňka s číslicí 1/2022 otevírá nový rok, který je už doslova za dveřmi a začne za několik desítek hodin. Přejeme vám, ať je to dobrý rok, který vám přinese dobré věci, ať ho prožijete ve zdraví a ať v něm nechybí radost! My všichni, celý náš MEDUŇKOVÝ TÝM, vám děkujeme za přízeň a věříme, že toto nové číslo lednové MEDUŇKY vás potěší a bude vám k užitku. Meduňka je k dostání na stáncích PNS, v mnoha obchodech, k dispozici je i v elektronické verzi na emedunka.cz
A co si v lednovém čísle přečtete?

O výzvách nové doby hovořila v titulním rozhovoru redaktorka Věra Keilová se zkušeným lékařem Josefem Kremlem, ktery se již více než třicet let věnuje homeopatii. Přestože homeopatie je v uzdravení lidí velmi mocným nástrojem, současná náročna doba si podle něj žádá i posun v duchovní oblasti. Bez toho se nehneme z místa jako jednotlivci, ani jako společnost. Pan doktor kromě jiného upozorňuje, že je důležité v životě udržovat rovnováhu mezi rozumem a srdcem a zmiňuje třeba také zvyšující se výskyt autoimunitních nemocí a zamýšlí se nad jeho příčinami.

Hlavní téma lednového čísla zní Samoléčící schopnosti organismu. Naše tělo je úžasný a moudrý systém, v němž neustále probíhají různé děje a procesy. Dokáže dlouho kompenzovat různé prohřešky jako např. špatnou výživu nebo dlouhodobý stres, když to ale zvládat přestane, objeví se nemoc. Odedávna se léčitelé, šamani, bylinkářky i lékaři snažili při léčbě aktivovat mohutné samoléčící schopnosti lidského organismu, který se za určitých podmínek dokáže navracet do stavu zdraví. Jak můžeme samoléčící schopnosti svého organismu podpořit my a jakou roli při tom hraje naše mysl? Nad tím se ve svých příspěvcích zamýšlejí naši autoři. MUDr. Ludmila Eleková napsala článek o účincích placeba a noceba, vysvětluje mechanismus působení a uvádí několik neobyčejně zajímavých příkladů z praxe. O samoléčících schopnostech organismu v době covidu píše prof. Anna Strunecká, informuje o tom, jak a čím si ničíme vlastní léčivou sílu i o možnostech, jak tuto sílu naopak podporovat. MUDr Jan Vojáček ve svém článku s názvem Pane doktore, je to zlé? uvažuje nad chronickými nemocemi, které podle něj nemusí znamenat nevyléčitelný stav a ortel do konce života. O roli víry a o roli síle mysli a její roli v procesu uzdravování píšou Naďa Pažoutová a Jitka Ševčíková. Je dobré mít na mysli, jak silnou moc má naše mysl a jaký vliv má i na stav fyzického těla – a právě to obě autorky velmi pěkně a zajímavě připomínají.

 A máme samozřejmě i mnoho článků na jiná témata, v lednovém čísle najdete i obvyklé seriály. Třeba v seriálu Abeceda zdravých potravin tentokrát autorka Iveta Kulhánková píše o červené řepě. Pokud to není zrovna vaše oblíbená zelenina, možná jí dáte šanci, až si přečtete všechny její zdravotní benefity a také třeba vyzkoušíte některý z Ivetiných receptů na dobroty, jejich součástí červená řepa je. Jiří Mazánek nabízí další své meditativní zamyšlení a pan Václav Větvička si i tentokrát vybral pro svůj pravidelný meduňkový herbář rostlinku s pěkným názvem sarček škoračka. Co o roce 2022 prozrazuje tarot? Článek o tom připravila Milena Králová – ale my nic neprozradíme -J – raději si to sami přečtěte.

V tomto čísle také najdete první díl nového seriálu Člověk a dav, který pro Meduňku bude připravovat známý lékař MUDr. Pavel Špatenka, ale také další díl zavedeného a oblíbeného seriálu Astroporadna,němž astropsycholožka a terapeutka Marie Plochová Hlávková zasvěceně odpovídá na dotaz čtenářky. Co nám může nabídnout arteterapie a co to vůbec je za metodu? Dozvíte se v článku terapeutky a výtvarnice Jitky Větrovské. Jitka mimo jiné zdůrazňuje, že svou „soukromou atreterapii“ by si měl čas od času dopřát každý z nás tím, že do svého života pustíme krásu třeba ve formě hezké květiny na stole.

Praktické tipy na podporu imunity v zimě najdete v článku Jiřiny Pouzarové a také se dozvíte něco o výrobě šamanských bubnů a o novoročních rituálech, které praktikují muzikoterapeuté a hudební průvodci Michal Štursa a Lucie (povídala si s nimi Martina Burýšková). A to ještě, přátelé, není všechno –  však víte, že v Meduňce najdete mnoho dalších informací, které se mohou hodit při péči o tělo, duši i jako inspirace do nového roku.

Koupit Meduňku