Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Zdraví

Uděláte dřep? aneb Tento víkend cvičíme!

Milí přátelé, o víkendu většinou na tomto místě nacházíte recept(y) na nějakou dobrotu, ale tentokrát to bude jinak: velký dojem na nás totiž udělal skvělý článek, který naše autorka MUDr. Ludmila Eleková připravila pro zářijovou MEDUŇKU. (Už jste si ji přečetli? Pokud ne, ještě to stíháte a tento článek opravdu doporučujeme vaší pozornosti – můžete číst též na e-medunka.cz ). Autorka v článku vysvětluje, proč potřebujeme mít svaly – a nejde zdaleka jen o to, abychom dobře vypadali) – svaly v mnoha ohledech podmiňují fyzické zdraví a od určitého věku přímo souvisejí s tím, jak bude vypadat naše stáří – jestli budeme soběstační, nebo odkázaní na pomoc druhých. V článku se dozvíte mnoho důležitých informací a kromě jiného také rady, díky nimž si můžeme ověřit, jak na tom aktuálně jsme.
Uděláte dřep? Možná si řeknete, že dřep přece umí každý. Jenže – není to tak jednoduché. Ostatně, vyzkoušejte na vlastní kůži a pokud to nebude úplně ono, nepanikařte – dr. Eleková a Meduňka pro vás mají účinné rady, co s tím, jak začít a co dělat…


Z článku dr. Elekové Žena a svaly:
Testem síly stehenních a hýžďových svalů je je dřep. Pozor, není to dřep, který znáte z tělesné výchovy! Správný dřep se provádí takto: Chodidla jsou rovnoběžně na šíři boků. Zvednete palce u nohou, tím přesunute těžiště do pat. Poma klesáte zadkem dolů tak, aby se vaše kolena posunula maximálně do poloviny délky chodidla. V žádném případě se kolena nesmí dostat před špičky nohou! Klesnete do vodorovné pozice stehen. Ruce a trup vyrovnávají, předkloníte se jen tak abyste udrželi rovnováhu. Tento cvik může být pro někoho těžký, bezpečnější je cvičit nad židlí. Dejte si židli do prostoru asi 20cm za paty. Začněte klesat do dřepu, jak bylo popsáno, neměli byste na židli žuchnout! Pak se pokusíte zvednout tak, abyste šli co nejvíc svisle nahoru, nepředkláněli se a kolena nešla před špičky. Dalším cvikem na nohy a hýždě je výpad na místě. Jednou nohou nakročíte dopředu tak, aby délka vašich nohou a podlahy pod nimi tvořila rovnostranný trojúhelník. Chodidla jsou rovnoběžně, špička zadní nohy směřuje dopředu. Něčeho se přidržte a pomalu spouštějte pánev kolmo k zemi, kolena nesmí jít dopředu! Dole jsou nohy v pravém úhlu: bérec přední nohy je kolmo k zemi, stehno vodorovně. Stehno zadní nohy je kolmo k zemi, bérec vodorovně. Zjistíte-li, že jsou tyto cviky pro vás obtížné, máte vážný problém. Objem a síla stehenních svalů přímo totiž souvisí s délkou života (silní žijí déle) i s rizikem předčasného úmrtí a invalidity. Chcete-li být ve stáří soběstační, musíte si udržet sílu, abyste byli schopni vstát z postele, chodit a starat se o sebe!  
Celý článek si přečtete v zářijové Meduňce.

Koupit Meduňku