2022,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 3/2022

Milí čtenáři,
vítejte u březnové Meduň-ky! Je to informacemi nabité a optimistické číslo, které vlastně „stojí na startu“ – vychází krátce před začátkem jara, nového astrologického roku i nejsvětlejší části roku.
Stát na startu mi po dlouhých měsících života utlumeného covidovými omezeními připadá skvělé – znamená to, že něco nového právě začíná. Stát na startu také znamená mít určitý záměr a k němu soustředěnou vůli a energii. Znamená to usilovat, toužit, ŽÍT! Okamžik těsně před začátkem je jedinečný, je třeba ho využít a nepromarnit. Pokud se i vy cítíte být právě teď v nějakém smyslu „na startu“, Meduňka vám při tom ráda bude nápomocná.
„Z proměny světa může každý vytěžit i něco pro sebe, “ říká v titulním rozhovoru astrolog Antonín Baudyš a také vysvětluje, v jakých planetárních konstelacích se budou odvíjet naše osobní příběhy a jak tím vším projít se ctí. K jaru odedávna patří očistné i rituální půsty, s nimiž ovšem – na rozdíl od našich předků – většinou nemáme zkušenosti. V hlavním tématu tohoto čísla se o půstech pro zdraví dozvíte spoustu praktických informací, další souvislosti půstu jako dobrovolně přijatého omezení naznačí ve své nově pojaté rubrice Ing. Zdeněk Bohuslav.
Přečtete si také o bylinkách, které účinně pomáhají v prevenci i léčbě respiračních onemocnění, a v novém seriálu Zdraví podle kalendáře o sebe budeme pečovat pomocí reflexní terapie. Nedaří se vám zbavit se zimních kilogramů? Příčinou může být zpomalený metabolismus, jak ve svém článku vysvětluje MUDr. Ludmila Eleková. Lída Charvátová nás inspiruje ke swapování – výměně oděvů i dalších věcí, protože jarní „detox“ bychom měli dopřát i svému šatníku a bytu.
O vášních a afektech (v době covidové se projevují velmi často) píše ve svém seriálu MUDr. Pavel Špatenka. V článku o Aura-Somě se mimo jiné dozvíme, že svou auru můžeme zjasnit a posílit prožitkem klidu, pohody a hlavně radosti. A dávné tradice vítání jara připomíná Iva Lhotská.
Asi nejznámější zvyk, spojený s příchodem jara, je vynášení Morany jakožto symbolu smrti a zimy. Připomeňme, že šlo ještě o něco víc – do loutky Morany měly být vloženy všechny mentální útvary zla, nemocí a smrti ducha, duše i těla, a také všechny negace členů daného společenství, např. vesnice. Jakmile Moranu s tím vším pohltila voda či oheň, objevil se symbol očištěné duše a nového života – Mája, ztělesněná malou figurkou umístěnou na vrcholu stromku, ozdobeného barevnými pentlemi, říkalo se tomu líto. Možná bychom i my, lidé 3. tisíciletí, mohli do pomyslné Morany vtělit své agrese, strachy, negace a nemoci těla i duše (ne že by jich bylo po této zimě málo), spálit je v ohni a pod víčka a do srdce si uložit půvabnou figurku Máji, ztělesňující nový, čistý a horoucí život, aby nás provázela novým životním cyklem, na jehož začátku právě stojíme.
Přeji vám hezký začátek jara, přátelé!
Zuzana Paulusová

Obsah

Rozhovor s Antonínem Baudyšem 6
Mgr. Věra Keilová

Dávné tradice vítání jara 8
Iva Lhotská

TÉMA: PŮSTY PRO ZDRAVÍ

Druhy půstů a jejich přínos 10
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Půst pro delší život nebo zabiják? 12
MUDr. Jan Vojáček

Různé způsoby hladovění 13
MUDr. Vilma Partyková

Dymián 17
Václav Větvička

Čtvrtletní Astrokukátko 18
Ing. Zdeněk Bohuslav

Očista, nejen jarní 20
Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph.D.

Tipy od Gabriely Filippi 21

Zdraví podle kalendáře 22
Ing. Hana Smejtková

Bylinky pro prevenci respiračních 24
virových onemocnění
Charlotte Matysková

Píseň mého srdce 28
Ing. Jiří Mazánek

Abeceda zdravých potravin:
třešně, višně a švestky 30
Ing. Iveta Kulhánková

Konec nakupování,
módní je vyměňování 34
Lída Charvátová

O energetickém metabolismu 36
MUDr. Ludmila Eleková

Místa se zvláštní silou: Sněžka 39
Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph.D.

Rozhovor o těle i o duši 40
MUDr. Rudolf Zemek

Skryté vášně „syna z dobré rodiny“ 42
MUDr. Pavel Špatenka

Barevné lahvičky a ošetření aury 44
Mgr. Věra Keilová

Tarotový výhled na březen 46
Milena Králová

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku