Bylinky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Zdraví

Bylinka měsíce července: levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Seriál o bylinkách měsíce píše pro Meduňku zkušený bylinář Bc. Martin Kolár. Bylinou měsíce července je – naše známá a milá levandule… Jste zrovna na dovoleneé nebo na cestách? Připomínáme, že Meduňku můžete číst i na emedunka.cz

Levandule původně pochází z horských oblastí Španělska, ale díky své oblíbenosti se postupně rozšířila po celém světě. Hojně se pěstuje především ve Francii, Itálii, Anglii, Bulharsku, Chorvatsku a také u nás. Tato aromatická trvalka je známá zejména svou uklidňující vůní, ale její blahodárné účinky jsou daleko širší, některé dokonce velmi překvapivé.

Léčivá vůně
„Lavandula“ pochází z latinského „lavare“ – mýti se. Staří Řekové přidávali totiž voňavé květy levandule do koupele. Vůni levandule vyhledávali ale již staří Egypťané a parfém z levandule patřil mezi ty nejdražší. Ve středověku se levandule vkládala do skříní, aby odpuzovala moly a jiný hmyz. Vonnými výtažky z květů se zakrývaly také pachy ze středověkých ulic.
Levandule se hojně pěstovala v klášterních zahradách, zejména benediktinů, kteří se zasloužili o její rozšíření do střední Evropy. Rukavičkářům z francouzského městečka Grasse se podařilo šťastnou náhodou odhalit léčivý účinek levandule proti moru. Levandulový olejem se napouštěla kůže, aby pěkně voněla a během morové epidemie se ukázalo, že mezi nakaženými nejsou takřka žádní rukavičkáři, kteří často pracovali s levandulovým olejem. Lidé poté u sebe začali nosit pytlíčky s levandulí, aby se chránili před touto nemocí. Ze stejného důvodu se květy levandule rozhazovaly i v kostelech po podlahách. Mnohem později se ukázalo, že levandule má skutečně antiseptické účinky. Toho se hojně využívalo i během druhé světové války, kdy se tampony namočenými v levandulovém oleji ošetřovaly zanícené rány.

Levandule v tradiční medicíně
V lidovém léčitelství se začal levandulový olej používat na nejrůznější bolesti, pohmožděniny a popáleniny. Analgetický účinek levandule byl taktéž vědecky potvrzen. Obecně byla levandule vždy považována za mocnou bylinu, která dokáže pročistit mysl a navodit vnitřní klid. Nálev z květů se tradičně používá při bolestech hlavy, vyčerpanosti, nespavosti, zápachu z úst, žaludeční nevolnosti a nadýmání. Petr Ondřej Mathioli doporučoval odvar z květů levandule také proti mrtvici, při žloutence nebo krutých bolestech zubů. Před znalostmi tohoto renesančního lékaře a botanika musíme opravdu smeknout, neboť současná farmakologie začíná vážně uvažovat o využití levandule ve stomatologii. Konkrétně se testuje potenciál levandulového éterického oleje při ošetřování zubů u dětí. Rozrušené děti se při inhalaci levandulového oleje zklidní a obsažené látky navíc působí i analgeticky.

Moderní farmakologie
Lékařská věda je momentálně této populární léčivce nakloněna velmi příznivě. Proběhla již řada vědeckých studií a výzkumů, které potvrdily její antioxidační, protizánětlivé, sedativní, antidepresivní, spasmolytické, antifungální a antibakteriální působení. Dále byl zjištěný protirakovinný a antimutagenní účinek při karcinomu jater. Látky obsažené v levanduli si poradí i s toxoplasmózou nebo kandidózou. Levandulový olej je rovněž velmi prospěšný po operaci prsu u onkologických pacientek. V aromaterapii se tato bylina používá např. při nepříjemných projevech menopauzy.
Co se týče sběru levandule, ideální dobou je červen a začátek léta, dokud nejsou květy plně rozvité. Koncové klasy je nejlepší zavěsit volně v malých svazcích a usušit. K vnitřnímu užití se připravuje čaj z čerstvých nebo sušených květů. Jednu čajovou lžičku květů přelijte šálkem vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Pijeme 2x denně dle potřeby. Čaj celkově zklidňuje, zlepšuje spánek, tlumí bolesti trávicího traktu, pomáhá při zácpě a nadýmání. Neužívat při nízkém tlaku, jinak žádné kontraindikace nejsou známé. O něco účinnější a současně i chuťově příjemnější je tinktura. Ve své praxi používám extrakt z levandule v elixírů Fungilen. Tento bylinný elixír působí celkově při očistě střev a obnově střevního mikrobiomu. Výtažek z květů levandule v této směsi pomáhá s přemnoženou kandidou, zlepšuje odtok žluči do střev a střevní peristaltiku…

Koupit Meduňku