Jóga,  Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci

Krásné vlasy díky hormonální józe

Která žena by nechtěla mít bohaté a krásné vlasy! Věděli jste, že ke krásným vlasům může pomoci nejen nákladná kadeřnická kúra, ale také cvičení hormonální jógy? Teď v létě máme možná o něco víc času nebo větší chuť si zacvičit nebo zkusit něco nového – inspirujte se v článku, který před časem pro Meduňku připravila lektorka hormonální jógy Ing. Yvona Švecová.


O blahodárných účincích hormonální jógy na ženské tělo, jejíž autorkou je úžasná Dinah Rodrigues, jsme v Meduňce psali už několikrát. Čím déle a intenzivněji cvičíte, tím více pozitivních účinků na sobě pozorujete. Vrací nám radost ze života, energii, vitalitu, zklidňuje, učí nás mít se rády takové, jaké jsme. A nepřeháním, umí dokonce i posílit naše vlasy, mluvím, tedy píši, z osobní zkušenosti. Ve svém arzenálu má totiž i cviky, které posilují kořínky vlasů a přivádějí energii k našemu obličeji a vlasům, abychom byli ještě krásnější. Názvy cviků „poletující vlasy“ a „pět vln pro krásu“ jsou dostatečně výmluvné.

Než začneme cvičit, je nutno osvojit si dech bhastrika, který vytváří v našem těle velké množství energie a současně při jeho provádění masírujeme důležité žlázy. Nácvik je prostý. Jde o břišní dýchání, ústa máme zavřená. Při nádechu uvolníme břišní svaly a intenzivně se nadechneme do oblasti břicha, s výdechem prudce stáhneme břišní svaly a snažíme se přitáhnout pupík co nejblíže k páteři. Nádech i výdech jsou poměrně hlasité. Bhastrika má připomínat zvuk kovářských měchů. Pro lepší nácvik nám pomůže představa, že při nádechu se snažíme co nejvíce napnout gumu na teplácích či legínách, které máme při cvičení na sobě, a při výdechu se naopak snažíme gumu přitáhnout co nejblíže k páteři. Rytmus by měl být stejný, jaký je přirozený rytmus našeho dechu. Je-li příliš rychlý, dýchání nebývá dostatečně intenzivní.

Poletující vlasy
Vyzbrojeni technikou můžeme přistoupit k prvnímu cviku s názvem Poletující vlasy. Je součástí zahřívací sestavy hormonální jógy a kromě toho, že posiluje naše vlasy, je prospěšný pro páteř, ledviny a nadledvinky.
Posadíme se do tureckého sedu či do sedu na patách. Spojíme ruce před tělem, zahákneme je prsty obou rukou. S nádechem v rytmu bhastriky se otočíme doleva, zároveň táhneme levý loket vzad a pohledem levý loket provázíme, s výdechem zatáhneme pravou rukou doprava a přetočíme se na pravou stranu. Pohled vždy směřuje vzad k lokti. Lokty jsou během cvičení stále v jedné rovině. Totéž cvičení zopakujeme na druhou stranu s tím, že se nejprve nadechujeme v přetočení napravo a vydechujeme nalevo. V naší sestavě hormonální jógy opakujeme cvik sedmkrát na každou stranu, ale čím více budete cvičit, tím krásnější vlasy budeme mít.
V sestavě je pamatováno i na naši krásu, pět cviků je zaměřeno speciálně na obličej a vlasy. Než začneme cvičit, naučíme se techniku vedení energie, neboli cirkulaci energie.
Postup při cirkulaci je následující:
1. Nádech, zádrž dechu
2. Špičku jazyka opřeme o horní měkké patro, jazyk při tom nepřetáčíme.
3. Koncentrace na špičku nosu (pomůžeme si zašilháním s přivřenýma očima)
4. Provedeme mulabandhu, což je stažení svalů kolem konečníku, oblasti hráze, vaginálních svalů i svalů močové trubice
5. Pozornost zaměříme na obličej a ke kořínkům vlasů
6. S výdechem uvolníme veškeré napětí a vnímáme vlnu energie proudící k obličeji a vlasům

Pět vln pro krásu
Výchozí pozice pro všech pět vln je leh na zádech.
1. vlna
Nohy pokrčíme, zápěstí vložíme do podkolenních jamek, ruce spojíme (propleteme či dlaně přidržíme), kolena přitáhneme k hrudníku, oblast našeho pasu se dotýká podlahy. V této pozici provedeme 7x bhastriku a pak cirkulujeme energii podle výše uvedeného postupu k obličeji a vlasům.
2. vlna
Ruce dáme pod boky, dlaně se dotýkají vnějšími hranami palců, pokrčené nohy přitáhneme k hrudníku. Vnímáme, že největší díl naší váhy spočívá na zápěstích. Budeme střídavě propínat nohy ve výšce cca 20 cm nad zemí. Nadechujeme se při pokrčení pravé nohy a vydechujeme při pokrčení levé. To vše v rytmu bhastriky 7x. Pak přitáhneme kolena k hrudníku a provedeme cirkulaci energie k obličeji a vlasům.
3. vlna
Zopakujeme totéž cvičení, nadechujeme při pokrčování levé nohy.
4. vlna
Ruce stále zůstávají pod boky, pokrčíme nohy tak, aby stehna byla vertikálně k podložce. Pravou nohu propneme tak, že chodidlo směřuje ke stropu. V rytmu bhastriky se budeme 15x kopat patami do hýždí. Při nádechu směřuje chodidlo pravé nohy ke stropu, při výdechu nohy vyměníme. Poté opět cirkulujeme energii k obličeji a vlasům.
5. vlna
Zopakujeme předchozí cvičení s tím rozdílem, že při nádechu směřuje ke stropu chodidlo levé nohy.

Koupit Meduňku