Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Polévka z jarních bylinek

Kdy vyzkoušet zajímavou jarní polévku z bylinek, než v tomto čase, kdy kolem nás všechno bují, roste a kvete? Recept je od paní Ing. Jarmily Teplíkové.

Potřebujeme: mladé jarní bylinky (fialkové listy, hlavičky sedmikrásek, jahodové lístky, řebříček, řeřicha, kopřiva, listy smetánky-pampelišky, nať petržele, mladou zelenou cibulku, pažitku, pár listů špenátu), vodu, sůl, kořenovu zeleninu, sladkou smetanu, máslo, hladkou mouku, 2 vejce, máslo
Postup: Bylinky se dobře očistí a v několika vodách omyjí. Pak se vhodí do slané vařící vody, do které jsme přidali na špičku nože čištěné sody, aby bylinky zůstaly pěkně zelené. Uvařené se drobně usekají a osmaží na čerstvém másle. Poté se hodí do vody, ve které se předtím vařila zelenina – petržel, mrkev, cibule, celer – zapraží bledou jíškou z másla, nechá se přejít varem a nakonec zalije sladkou smetanou, ve které byl předtím rozkloktán žloutek. Tuto směs krátce povařme. Do polévky dáme buď na kostičky pokrájenou osmaženou housku nebo krupicový svítek z 1,5 1 vody, 1/41 smetany a 1 žloutku. Zelenina a bylinky použijeme dle uvážení.

Koupit Meduňku