Bylinky,  Ekologie, příroda,  Meduňka,  Rady a tipy

Inspirace z Meduňky: Když rostliny pomáhají rostlinám růst…

Čeká nás konečně víkend s pěkným jarním počasím, a mnozí z nás se tedy ponoří do práce na zahráce či zahradě. Pro méně zkušené zahradníky nabízíme část článku Markéty Vopičkové o tzv. doprovodné výsadbě – tedy o tom, jaké rostlinky zasadit na záhonech vedle sebe, aby dobře prosperovaly a navzájem si pomáhaly. Celá článek najdete v aktuální dubnové Meduňce.


Je lákavě jednoduché k ochraně a hnojení zahradních rostlin použít průmyslové pesticidy a umělá hnojiva. Existuje však šetrnější řešení, které může být pro zahradu z dlouhodobého hlediska výhodnější. Podívejme se společně na to, jak některé rostliny pomáhají růst jiným rostlinám.

Doprovodná výsadba se v zahradnictví a zemědělství praktikuje již stovky let. Jedná se o zcela přirozenou techniku, která pomáhá chránit plodiny před škůdci a zároveň optimalizuje výnosy a podporuje volně žijící živočichy. Výsadbu květin v zeleninové zahradě praktikují ekologičtí zahrádkáři již stovky let; tato praxe je také známá jako polykultura nebo doprovodná výsadba, přičemž všechny tyto pojmy odkazují na společné vysazování vzájemně prospěšných rostlin.
Hlavním důvodem je odradit škůdce, snížit výskyt nemocí, přilákat užitečný hmyz, zvýšit produktivitu a vypěstovat zdravé a silné rostliny. Ale i samotné rostliny lze užít jako hnojivo, a nemyslím tím jen kompostování odumřelých nebo odstraněných částí rostlin.

Doprovodné rostliny jako odpuzovače škůdců
Zahradníci vypozorovali, že konkrétní rostliny jsou odolnější k napadení škůdci nebo nemocemi, a dokonce pomáhají chránit i okolní rostliny proti určitým škůdcům. Měsíček lékařský nejenže dodá zeleninovému záhonu pestrou barvu a přiláká opylovače, ale také prý svou ostrou vůní pomáhá odpuzovat mšice. Vhodný je pro společnou výsadbu v okolí rajčat, brambor a fazolí. Podobně můžete zasázet mezi zeleninu i muškáty nebo aksamitníky.
Bylinky jsou přítelem ekologických zahrádkářů, protože mají mnohostranné využití – jsou nejen kulinářsky atraktivní, ale ty se silným aroma prý také odrazují škůdce. Proto se mezi zeleninu hodí aromatické rostliny jako tymián, majoránka, máta, levandule a petržel. Obruba záhonů z aksamitníku je pěkná na pohled a chrání rostliny před mnoha hmyzími škůdci. Škoda jen, že slimáci aksamitníky milují a dokážou i vzrostlou rostlinu sežrat během jediné noci. Mravenci zase nemají rádi vůni máty, osvědčilo se vysadit mátu kolem ovocných stromů a mravenci se odstěhovali pryč. Mátu nemají v lásce ani myši.

Obětní rostliny
Obětní rostliny jsou takové, které vysadíte s vědomím, že je budou milovat někteří škůdci, a dáte tak odpočinout svým cennějším rostlinám. Za zmínku zde stojí opravdu jen jedna rostlina, a tou je lichořeřišnice. Zdá se, že lichořeřišnici zbožňují bejlomorka kapustová, černohlávek a mšice, a to z ní dělá skvělou první obrannou linii proti těmto škůdcům.

Rostliny lákající opylovače
Květiny pěstované mezi zeleninou přilákají celou řadu opylovačů, kteří pomohou zvýšit výnosy. V tomto ohledu je výborný měsíček lékařský, který spolehlivě přiláká včely ze širokého okolí. K rostlinám je možné zasít i jiné bohatě kvetoucí bylinky, třeba heřmánek. Navíc prokládáním zeleniny rychle rostoucími květinami vytváříte cenný půdní kryt, který zabraňuje růstu plevelů, zabraňuje rychlému vysychání srážek z povrchu půdy, pomáhá zastavit šíření chorob a poskytuje různé kořenové struktury, které zlepšují a provzdušňují půdu. Nebojte se ani rostlin vyššího vzrůstu, třeba slunečnice nejenom přiláká opylovače, ale také lehce zastíní stanoviště. Na jednom stanovišti kombinujte rostliny různého vzrůstu a při vysazování myslete i na prostorové požadavky rostlin, aby měly dostatek místa i světla ke zdárnému růstu a vývoji.
Míchání rostlin na jednom záhoně má množství výhod. Vyzkoušejte různé kombinace a zjistěte, co vám vyhovuje.
Rostliny jako hnojivo
Někdy se stává, že naše rostliny, ať už na zahradě nebo v nádobě, nedostávají z půdy vše, co potřebují. Můžete sáhnout po drahém průmyslovém hnojivu. Nebo si vyrobit s minimálními náklady vlastní hnojivo ve stylu bio.

Koupit Meduňku