Alternativní medicína,  Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava,  Zdraví

Zdraví z konopí: konopná semínka + recept na výrobu konopného mléka

Téma únorové Meduňky – léčivý potenciál konopí – si připomeneme i teď, o víkendu, tímto receptem na konopné mléko, které snadno vyrobíme z konopného semínka. Konopné semínko je zásobárnou zdraví prospěšných látek a neobsahuje žádné psychoaktivní látky… Inspirujte se u naturopatky Charlotte Matyskové, z jejího článku, publikovaného v aktuálním únorovém čísle Meduňky, tento recept přebíráme.

Konopná semínka
Konopná semínka, semena rostliny Cannabis sativa, mají ve zdravé kuchyni široké uplatnění. Obsahují mnoho prospěšných živin a dobře je tolerují i lidé s alergií na ořechy. Konopná semínka neobsahují žádné psychoaktivní látky, proto je mohou bez obav konzumovat i děti nebo těhotné ženy. Malá, světle žlutá semínka obsahují vlákninu, celou řadu minerálů – hořčík, draslík, zinek, železo, měď nebo mangan, dále nenasycené mastné kyseliny Omega-3 a také vitaminy E, C, B1, B2 nebo B6. Mají také vysoký obsah proteinů a jemnou, mléčnou chuť. Můžete je namísto mléka nebo jogurtu přidávat do smoothie, protože jsou velmi měkká, a tak je spolu s ostatními surovinami vždy umixujete na hladké smoothie, aniž je musíte předem namáčet. Konopnými semínky můžete posypat zeleninu v salátech a sendvičích, přidat je do müsli nebo ovesné kaše. Vyrobíte z nich také domácí rostlinné mléko jako surovinu pro další použití, například do kávy, pudingu nebo do těsta na palačinky.

Domácí konopné mléko
Rostlinné mléko s krémovou strukturou je skvělou náhradou za kravské mléko a jeho příprava je velmi jednoduchá.
Suroviny:

  • ½ šálku loupaných konopných semínek
  • 2 datle (bez pecky)
  • 4 šálky filtrované vody
  • špetka mořské soli

Postup:

  1. Všechny suroviny dejte do blenderu a mixujte v modu smoothie nebo na plný výkon na hladké a krémové „mléko“.
  2. Můžete přefiltrovat přes jemné sítko (k tomuto účelu případně poslouží i nová, čistá silonová ponožka). Přefiltrované konopné mléko je jemnější, ale tento krok můžete vynechat.
  3. Přelijte do uzavíratelné nádoby. Uchovávejte v ledničce po dobu 3 dnů.
Koupit Meduňku