Meduňka,  Zdraví

MEDUŇKA 2015 aneb O čem se psalo v Meduňce před deseti lety?

Meduňka vstoupila do svého 21. roku, a to je na časopis už docela slušný věk. A možná je zajímavé se podívat, co si mohli čtenáři v našem časopise přečíst před 10, 15 nebo 20 lety. Některá témata odnesl čas, některé články ztratily aktuálnost, jiné jsou i po letech stále sdělné a užitečné. Podívejme se, o čem psali autoři Meduňky přesně před deseti lety – v lednu 2015. Naturopatka Katka Boesenberg třeba připravila článek o olejích lisovaných zastudena – a ten je využitelný a zajímavý i dnes, a tak ho publikujeme celý….


Za studena lisované oleje na zdravotní problémy
Tuky mají v našem organismu mnoho důležitých funkcí. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie, chrání nás a naše orgány před podchlazením, regulují krevní lipidy jako jsou cholesterol a triglyceridy, regulují hormonální hladiny, napomáhají vstřebávat v tucích rozpustné vitaminy (A, E, D, K) a betakaroten či koenzym Q10. Jsou součástí hormonů, neurotransmiterů (látek přenášejících signály v nervové soustavě), buněčných membrán a nervové soustavy. Hrají roli i v regulaci zánětu organismu (dokáží ho potlačit, ale i zhoršit).  A  to, zda působení tuků přijatých ze stravy náš organismus oslabí nebo posílí, do značné míry závisí na tom, které tuky konzumujeme – zda ty „dobré“ nebo ty „špatné“.
Ideální poměr konzumace „dobrých“ tuků ke „špatným“ je 3:1. Dnešní společnost bohužel konzumuje nadbytek těch špatných a to v poměru 1:20-25. Toto extrémní zatížení dokáže organismus vyrovnávat pouze určitou dobu a po nějakém čase svůj boj vzdává „ve prospěch“ vzniku kardiovaskulárních chorob, diabetu a jiných civilizačních onemocnění, včetně těch onkologických.
Mezi „dobré“ (nenasycené, nesaturované) tuky se převážně řadí oleje a tuky rostlinného původu, ideálně vyrobené co nejšetrnější úpravou a to lisováním za studena, a nelze nezmínit tuky z ryb.
Mezi ty „špatné“ (nasycené, saturované) můžeme obecně zařadit tuky živočišné, a to hlavně ty  obsažené v uzeninách, párcích, rostlinných olejích, které prošly průmyslovou úpravou, ale i za studena lisovaných rostlinných olejích, které jsme zahřáli nad jejich kouřový bod.  Dále jsou to pak ztužené tuky, margaríny aj.

To, že saturované tuky jsou obsaženy v mase, však neznamená, že se z vás musí stát vegetarián nebo vegan, pokud máte maso rádi. Jen by jeho konzumace měla být střídmá. Pokud jste „masožravci“, je lepší konzumovat jako součást vyváženého jídelníčku saturované tuky v podobě libového masa 2-3x týdně a vyvarovat se používání margarínů, ztužených tuků a konzumaci různých uzenin. Zbytek tuků ve stravě doplňte těmi nenasycenými – „dobrými“-, tedy rybou nebo oleji, které jsou lisované za studena. A že jich máme na výběr opravdu mnoho.

Pupalkový olej
Pupalka vstoupila do našeho povědomí v posledním desetiletí a to zcela zaslouženě. Pupalka pochází ze severní Ameriky. Je to rostlina se žlutými kvítky, příjemnou oříškovou chutí a velkým léčebným potenciálem. Olej ze semínek pupalky obsahuje neobvykle vysoké hodnoty kyseliny gama linolenové (GLA). GLA se v těle přeměňuje na látky zvané prostaglandiny, které jsou mj. velmi důležité pro regulaci hormonálních hladin. Díky nim je pupalka jedničkou mezi oleji a ideální funkční potravinou pro ženy. Můžeme ji využít především při premenstruačním syndromu (PMS) a menstruačních obtížích. Pupalkový olej zabraňuje tvorbě zánětlivých prostaglandinů, snižuje citlivost a bolestivost prsou, chuť na sladké a pozitivně ovlivňuje další příznaky PMS. Používá se i při problémech s neplodností a to jak u žen, tak i u mužů. Dále můžeme pupalku využít ke snížení zánětů při revmatoidní artritidě, u diabetu k regeneraci nervových zakončení a při většině kožních problémů včetně lupénky.

Olej ze světlice barvířské
I světlice je používaná od dávnověku a zmínky o ní najdeme nejen v egyptských papyrech ale i v písemnostech ze starého Řecka. Světlice má velice široké spektrum působení a zařadit do stravy ji můžeme jen tak nebo k podpoře řešení zdravotních problémů spojených s kardiovaskulárním systémem, diabetem či kožními problémy. Tato další olejová superstar je díky své jemné chuti v kuchyni velmi variabilní. Dá se využít jak do desertů, tak i do zeleninových pokrmů. Obsahuje relativně vysoké množství antioxidačního vitaminu E a rostlinných sterolů, které zabraňují v tenkém střevě vstřebávání „špatného cholesterolu“. Dle nedávných výzkumů se ukazuje, že pravidelná konzumace rostlinných sterolů může pomoci snížit cholesterol až o 15%.

Makový olej
Makový olej byl používán rovněž  ve starém Egyptě. Jeho používání je popsáno ve slavném Ebersově papyru datovaném do roku 1550 před naším letopočtem. Předpokládá se však, že  počátky používání máku sahají daleko hlouběji do historie. Důkazy o jeho používání  nacházíme již v Minojských  (2700 př.n.l.) a dokonce i Sumerských (5000 př.n.l.) civilizacích. 
Olej z makových semínek, stejně jako ostatní za studena lisované oleje, obsahuje kvalitní nenasycené tuky a tím tvoří ideální funkční potravinu, kterou můžeme využít při zánětech a bolestech kloubů, kardiovaskulárních problémech či diabetu. Díky velice specifické chuti  využijeme makový olej lépe do snídaňové kaše nebo müsli, případně na svačinu do jogurtu nebo na dušené ovoce než k dochucování zeleninových pokrmů.
Co se možných omamných účinků máku týká, tak narkotické látky jsou obsaženy v samotné rostlině a ne v semínkách. Působení makového oleje na bolest (např. na bolest kolen při artritidě) je tedy ne vlivem obsahu omamné látky, ale díky protizánětlivému působení esenciálních mastných kyselin. O makovém oleji se také říká, že je dobrý na osteoporózu, protože obsahuje vápník. To se však vztahuje k makovým semínkům,  ne k oleji. Minerální látky jsou totiž obsaženy pouze v semínku, do oleje se nevylisují. Pokud tedy potřebujete doplnit vápník, je vhodnější u máku lépe konzumovat  semínka než  olej.

Konopný olej
Konopný olej patří do rodu rostlin Cannibis sativa. Konopná semínka se jako součást orientální medicíny kultivují zhruba 2000 let. Nejstarší důkazy o tom, že se konopí pěstovalo a používalo, pochází z Mezopotámie (dnešního Turecka) a jsou staré 8000 let.
Konopný olej obsahuje nejvyšší hodnoty nenasycených mastných kyselin – kyseliny linolové, kyseliny linolenové a kyseliny gama linolenové a to v ideálním poměru 1:3. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin D, E a antioxidanty. Je silně protizánětlivý a zlepšuje lipidový profil (vysoký cholesterol a triglyceridy), je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem, zlepšuje imunitu, bolestivou menstruaci a premenstruační syndrom. Můžeme ho použít při ekzematických problémech, suché kůži a u osob, které mají lupy. Snižuje bolestivost kloubů a je tedy vhodný při artritidách a stejně jako mák a konopný olej nevykazuje žádné omamné působení.

Avokádový olej
Avokádový olej tvoří výjimku mezi rostlinnými oleji, poněvadž není lisován z pecky, ale z vlastního ovoce (ano, avokádo patří mezi ovoce). Stejně jako ostatní oleje i ten avokádový obsahuje vysoké množství nenasycených tuků a vitaminu E. Jak už asi správně předpokládáte, tak i avokádový olej je skvělý pro kardiovaskulární a kožní problémy. Mimo snižování cholesterolu a celkového pozitivního a ozdravného působení na organismus můžeme využít avokádový olej při onemocnění dásní. Avokádový olej dokáže účinně bojovat proti bakteriím, které v dutině ústní způsobují záněty, kažení zubů a pomáhá dokonce snižovat progresi paradentózy.

Dýňový olej
Dýňová semínka pocházejí z Mexika a sem tedy patří původ dýňového oleje. Dýňový olej má velice intenzivní zelenou barvu, skvělé léčebné vlastnosti a jeho používání je specifické především pro muže. Díky nenasyceným mastným kyselinám a látkám zvaným beta-sitosteroly je jednou z hlavních funkčních potravin používaných u diagnózy benigní hyperplazie prostaty. Kvůli hormonálním změnám je zvětšená prostata u mužů po 50. roku věku častá a vede mj. k nepříjemným problémům s močením. Pravidelná konzumace dýňového oleje (cca 2 lžíce denně) snižuje tyto příznaky přirozenou cestou. Dýňový olej působí u mužů i proti padání vlasů a plešatosti. Dále se používá při syndromu dráždivého tračníku, parazitární infestaci střev a samozřejmě ho můžeme využít při jakýchkoli problémech se záněty v organismu.

Lněný olej
Lněný olej, používaný našimi předky již 7000 let, by doma neměl chybět nikomu. Lněný olej je nejlepším zdrojem omega 3 mastných kyselin (těch nejlepších z „dobrých“ tuků) rostlinného původu. Lněný olej má velmi příjemnou jemnou oříškovou chuť a dá se použít jak do sladkých tak i slaných pokrmů. Výčet pozitivního působení lněného oleje je velmi dlouhý – napomáhá snižovat cholesterol, vysoký krevní tlak a chrání před vznikem  kardiovaskulárních chorob. Snižuje zánětlivost v organismu, můžeme ho využít při revmatoidních artritidách a zánětech spojených fybrocystickým onemocněním prsou, dně či onemocnění zvaném lupus. Lněný olej reguluje stolici a vnitřní prostředí střev, je vhodný pro jedince trpící divertikly a záněty střev. Pomáhá léčit ekzémy, akné, lupy a jiné kožní problémy. Můžeme ho dokonce použít v létě ke zklidnění sluncem spálené pokožky a to jak vnitřně tak k vnějšímu použití. Zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů. U osob, kterým se vlasy hodně mastí, může tento problém pravidelné užívání lněného oleje vyřešit. Je vhodný při jakýchkoliv problémech s menstruací, premenstruačním syndromem, pomáhá při neplodnosti a endometrióze, dále u hormonálních problémů u mužů  – neplodnosti či problémech s prostatou.

Co bychom měli vědět o olejích lisovaných zastudena a na co si dát pozor:

  • Za studena lisované oleje mohou přispět ke zlepšení našich zdravotních problémů.
  • Oleje ze semínek a ořechů a avokádový olej kupujte pouze za studena listované.
  • Za studena listované oleje nikdy nezahřívejte. Můžete je však přidat do hotového pokrmu.
  • Oleje kupujte pouze ve tmavé skleněné lahvi a nikdy v lahvi průhledné – jsou velmi citlivé na světlo a rychle se ničí.
  • Nikdy nekupujte oleje v plastu – do oleje se louhují toxické látky, které plast uvolňuje.
  • Veškeré oleje uchovávejte při teplotách do 15 stupňů – jsou citlivé na teplo, při vyšších teplotách oxidují a jsou pro konzumaci nevhodné. Výjimkou je olivový olej, ten se dobře uchovává do teploty 20 stupňů.
  • Lněný a konopný olej vždy uchovávejte v ledničce.
  • Všechny oleje obecně mají mít příjemnou chuť. Pokud vás pálí na jazyku nebo vám nechutnají, případně po nich krkáte nebo vám způsobí nevolnost, tak jsou pravděpodobně zkažené. Nechávejte si účtenky a nebojte se jít olej, pokud má negativní příznaky, vrátit. V obchodech by měly být veškeré za studena lisované oleje v chladném prostoru, ideálně v chladničce (hlavně lněný!), poněvadž se při teplotě nad 15 stupňů jeho účinné látky rychle ničí.
  • Nebojte se experimentovat. Přidávejte oleje do ranní kaše, müsli, dušeného ovoce, do jogurtu, do dresinku na salát, na dovařenou zeleninu či do dovařené polévky dle chuti.
  • Obecné dávkování se pohybuje mezi 1 kávovou lžičkou až 2 polévkovými lžícemi denně. Pokud si nejste jistí, který olej je pro vás nejlepší, nechte si poradit od odborníka.

Tuky tvoří nezbytnou součást naší stravy. Bez nich bychom nebyli schopni žít zdravý a plnohodnotný život. Je však třeba vybírat ty správné. Vybírejte si je pečlivě pro posílení vašeho zdraví a projezte se ke zdraví.

Koupit Meduňku