2023,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 2/2023

Nevím, jestli budou platit staré české pranostiky: „Únor bílý, pole sílí,” nebo: „Když únor honí mraky, staví březen sněhuláky,” či „Vyjde-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí.”
No, jezevce nesleduji, je ještě leden, a že by bylo v únoru nasněženo a mráz, to letos asi moc nechceme a ani to tak dle dlouhodobé meteorologické předpovědi nevypadá. Asi počkáme, co na to březen.
V tomto čísle se ve větším bloku článků věnujeme účinkům konopí. Není to dlouho, co se u nás začaly objevovat masti a oleje z technického konopí a také jsme je v redakci vyzkoušeli. Šli jsme na to pomalu a bylo velmi zajímavé, jak na každého působil třeba olejový výtažek z technického konopí jinak. Kapky na spaní? Jedni spali, druzí šli málem štípat dříví, resp. četli si až do rána. A to byla jedna kapka. Konopná semínka? Do jogurtu, na chleba s máslem, ano, i tak jsme je jedli, mixovali a opravdu jsme si pochutnali.
Mazání na záda, kolena, svaly? Jedinečné. Dokonce jsme se ani neosypali. Pokud tedy máte chuť a pocit, že právě výrobky z technického konopí nebo konopí vůbec potřebujete, poraďte se s lékařem nebo renomovaným bylinářem. Pamatujte, všeho s mírou a zlatá střední cesta.
Ke konopí jsme ještě přidali břízu, z jejíchž větviček, které jsme nařezali před prvním sněhem, to už nejsou nacucané mízou, se vyrábějí košťata. Z mladého listí se pak dělají detoxikační čaje, březová šťáva pro čistou krev, odvary z listí se přidávají do koupele nebo nálevy či spařené mladé listy slouží pro očistu ledvin od nahromaděných „zimních nánosů“, které jsou důsledkem toho, jak jsme hřešili nejen jídlem a kyselina močová se ve zvýšené míře usídlila v našem těle. O tom píše MUDr. Eleková ve svém článku O metabolismu: kyselina močová, který jsem si s velkým zájmem přečetla.
Velmi zajímavý je článek o Přepólování emocí od PhDr. Novotného, v němž jsou rady a případy z praxe, které pomohly změnit, ba dokonce zachránit životy. V podstatě jde o pravdivý přístup nejen k sobě samým. A mnoho dalších článků, návodu a receptů.
Život není jednoduchý, to víme všichni, ale zachovejme si lidskost, pochopení a lásku k sobě, své rodině a vůbec všem bytostem, neboť láska nás dělá tím, čím jsme. Lidmi. Dobrými lidmi.
Přeji krásné počtení, navštivte naši novou čtenářskou sekci, kód najdete na str. 5.
Právě v ní začíná vycházet na pokračování kniha od PhDr. Novotného.


Květa Vtípilová

Uteklo vám toto číslo Meduňky? Můžete si ho v klidu zakoupit v elektronické podobě!

Rozhovor se Simonou Berkovou 6
Dana Vondrášková

Dr. Thomas R. Verny: Než se miminko narodí 9

TÉMA: Konopí pomáhá a uzdravuje
Konopí – přítel a pomocník 10
MUDr. Jana Budařová

Zdraví z konopí:
CBD olej a konopná semínka 16
Charlotte Matysková

Konopná mast s chilli na svaly a klouby 18
Ing. Markéta R. Vopičková, Ph.D.

Došlo i na kůru 19
Václav Větvička

Keltský svátek Imbolc 20
Iva Lhotská

Pro všechny, v nichž dřímá
spisovatel 22
Katarína Karmažinová

Alanin a fenylalanin:
užitečné i škodlivé aminokyseliny 28
prof. RNDr. Anna Strunecká, Dr.Sc.

Ryby – pomocníci, kteří
pomohou nejen s hubnutím 30
Ilona Kudláčková

Bylinka měsíce února:
bříza bělokorá 32
Bc. Martin Kolár

Píseň mého srdce 33
Ing. Jiří Mazánek

Přepólování emocí
pro záchranu života 34
PhDr. Petr Novotný

Zdraví podle kalendáře 37
Ing. Hana Fedora Smejtková

O metabolismu: kyselina močová 38
MUDr. Ludmila Eleková

K podstatě buddhismu 40
MUDr. Pavel Špatenka

Krmení spanilých labutí 43
Milena Králová

Nejlepší je domácí: únor 44
Ing. Markéta R. Vopičková, Ph.D.

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku