Alternativní medicína,  Bylinky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Zdraví

Z únorové Meduňky: Konopí léčí a zklidňuje

Pro únorové číslo, které je právě v prodeji v „papírové“ i v elektronické formě – emedunka.cz – jsme vybrali téma léčebného konopí. O tom, že KONOPÍ LÉČÍ A ZKLIDŇUJE se dozvíte v článcích našich autorek, ukázku vybíráme z článku „konopné doktorky“ MUDr. Jany Budařové. Pokud vás možnosti využití konopí při léčbě různých neduhů zajímají, únorová Meduňka přináší na toto téma spoustu fundovaných informací.


Konopí provází člověka odpradávna a lidé ho vždy využívali v mnoha směrech. V moderní době došlo však s rozvojem farmaceutického průmyslu v jeho užívání k restrikcím. Nyní se ledy konečně pohnuly, avšak v praxi se zatím příliš nezměnilo. Naši autoři vám tuto výjimečnou rostlinu představí ve světle nejnovějších poznatků a připomenou vám osvědčené rady.

Medicina Cannabis. Pradávná bylinná průvodkyně člověka, která ho dokáže šatit, chránit, krýt, zpevňovat, izolovat, ale hlavně živit, hojit a regenerovat. Její potenciál je obrovský a civilizace i národy napříč zeměkoulí ji odjakživa využívaly ku prospěchu v mnoha různých směrech. Kupodivu se pomoci lživé mediální propagandy na pár desetiletí povedlo uvěřit, že je nebezpečná a dovolilo se nechat ji „zakázat zákonem“. Žijeme však zajímavé a napínavé době, kdy dochází ke změnám, a tak je naděje, že postupně Cannabis v našich životech opět zaujme místo, jaké mu náleží. Konopí lze vyzkoušet kdykoliv u kohokoliv, i když nutně nepomůže vždy a u každého.

Zákon a právo
V době, kdy jsem se dozvěděla, že budu psát tento článek, ke mně zároveň dorazila informace o změně v konopných „normách“. Zvedla se hranice legálního procenta THC z 0,3 na 1 a do lékových forem z konopí přibyl extrakt (tedy samotná pryskyřice). Cítila jsem velikou radost a mylně jsem se domnívala, že vás ve svém dnešním článku budu informovat o velikém systémovém pokroku. V mezičase mi ale bylo vyjasněno, že skutečnost zůstává stále stejná. Hlavní systémové struktury a prvky (ministerstvo, SUKL) celý proces totiž brzdí.
Nebudu tedy vás (ani sebe) zatěžovat podrobnějším popisem nebo vyjasňováním toho, jak jsou v tuto chvíli uspořádány tzv. zákonné normy, protože se dle mého jednoduše příčí zdravému rozumu. Podle nich je ten, který rozdá domácí konopnou mastičku sousedům, vůdce organizované zločinecké skupiny, ten který sklidí větší konopný keř, je producentem drog a mé osvětové počínání by mohlo být označeno za šíření toxikomanie. Raději bych vám dnes předala to nejzákladnější ponaučení, které jsem já osobně přijala a pochopila hned na začátku mé konopné cesty. Svobodné využívání rostlin konopí je plně v souladu s právem nejvyšším. A pokud se to kdokoliv (ať už z nevědomosti, hlouposti nebo zlomyslnosti) snaží popřít, omezit nebo dokonce zakázat, je naším právem se proti tomu postavit. Nechť je tedy naše počínání, kdy konopí sejeme, sázíme, pěstujeme, sklízíme, zpracováváme, užíváme a sdílíme, bráno jako velmi laskavá a mírotvorná občanská neposlušnost.
My, lidské bytosti, máme zaručeno právo na život, svobodu, svébytnost a důstojnost. Toto právo je nepopiratelné a neporušitelné. Máme vrozenou svobodnou vůli rozhodovat o svém životě, zdraví a ochraně podle svého svědomí a nést za to plnou odpovědnost. Lidské zájmy a blaho jsou nadřazeny zájmům společnosti nebo vědy. Stát je povinen chránit lidskou důstojnost a každému bez diskriminace zaručit úctu k integritě jeho bytosti, a ostatní práva a svobody při aplikaci biologie a medicíny. Tak je psáno v nejvyšších, českých i mezinárodních, zákonných normách, doporučuji k počtení: Listina základních práv a svobod (Preambule, článek 1, 2, 3, 4). Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod  (integrována do LZPS, článek 2, 8, 9) Úmluva o lidských právech a biomedicíně (kapitola 2 a 3). Občanský zákoník (§ 3, § 81, § 91, § 93, § 94, § 100)

Co je konopí
Rostliny konopí jsou jednoleté a v přírodě vyrůstají ze semínek. Lze je ovšem rozmnožovat i řízkováním a mateční rostlinu udržovat v indoorových podmínkách i po mnoho let. Většinou jsou dvoudomé, tedy zvlášť rostou samčí a samičí jedinci, existují ovšem i odrůdy jednodomé, kdy se na jedné rostlince vyskytují květy obou pohlaví. Při pěstování rostlinek pro medicinální využití je výhodou samečky sklidit dřív, než začnou prášit pyl, který se šíří větrem i na vzdálenost několika kilometrů. Teprve nedávno jsem se naučila, že je možné rozeznat pohlaví rostlinek už na jaře, v době, kdy mají jen několik listových pater. V úžlabí listů najdete špičaté lístečky, pod kterými jsou schovány buď první blizničky („chloupky“) nebo kouličky. Máte-li dobrý zrak, lze rozeznat pouhým okem nebo za pomoci lupy.
Řekněme, že původně bychom mohli popsat původní tři základní druhy: Cannabis Sativa – vysoký vzrůst, dlouhé tenké listy a spíše energetizující, stimulující a euforizující účinek, Cannabis Indica – nižší vzrůst, více rozvětvené, hustší, tučné, tmavě zelené listy a účinek převážně uvolňující a zklidňující a Cannabis Ruderalis – plevelné rostliny nízkého vzrůstu, které mají tzv. samonakvétací efekt, tak aby stihly dozrát i v severních oblastech.
Kvůli prohibici bylo na jedné straně konopí šlechtěno tak, aby obsahovalo jen velmi nízké až žádné procento THC, a aby mělo například vysoký výnos semen nebo dlouhá vlákna. Na druhé straně existoval masivní zájem, aby obsahovalo co nejvyšší procento THC a byly upravovány i další jeho vlastnosti (vzhled, chuť, vůně, charakter účinku, doba zrání atd.). Díky výzkumu medicinálních účinků jsou dnes šlechtěny i odrůdy s převažujícím procentem dříve minoritních kanabinoidů. Nebo jsou tvořeny odrůdy s vyváženým poměrem konkrétních molekul. Genetický potenciál původních druhů je v dnes dostupných semínkách promíchán tak, že existuje nepřeberné množství odrůd konopí. V praxi místo hledání nějaké jedné ideální odrůdy doporučuji spíše smíchat více různých rostlinných materiálů dohromady. Konopné látky nejlépe fungují v synergii tj. všechny dohromady.
Léčebné konopí je pěstované indoorově za vysoce sistikovaných, standardizovaných, kontrolovaných a zabezpečených podmínek. Výstupem je samičí květ nebo nově extrakt (zjistila jsem, že se ani nejedná o pryskyřici samotnou), který vám mohou lékaři předepsat na speciální recept, za úhradu od pojišťovny. Určitě jakémukoliv uživateli doporučuji si zařídit od svého lékaře recept. Celý systém se tak posune kupředu a vy dostanete materiál s jasně definovaným složením a obsahem. JInak ovšem doporučuji mít dostatek s láskou a vědomím pěstovaného konopí na větru a slunci.
Tím mocným léčivým prostředkem na konopných rostlinách je pryskyřice. Lepivá hmota je produkována žlaznatými buňkami (trichomy) a rostlině slouží k ochraně před škůdci nebo svojí vůní přitahují opylovače. Nalézá se na povrchu všech rostlin rodu Cannabis a obsahuje přes tisíc účinných látek, jejichž kontrace a složení se liší mezi druhy, odrůdami, pohlavími, jednotlivými fenotypy, částmi rostlin i fázemi zrání. Nejvíce je jí na neopylených samičích květenstvích („marihuanové palice“), o něco méně na opylených samičích květech se semínky (semena samotná pryskyřici neobsahují). Nejméně trichomů se vyskytuje na velkých listech a kořenech. Základní a nejdůležitější složkou jsou kanabinoidy a terpeny, další látky jsou flavonoidy, fenoly, steroly, vosky atd. Pryskyřici lze z konopného materiálu získávat mechanicky (hašiš), vaporizovat (odpařovat), kouřit nebo ji rozpouštět v nepolárních rozpouštědlech (tuky, alkohol, benzín, éter, butan, CO2).

Kanabinoidy
Jsou nejdůležitějšími komponenty v konopné pryskyřici, momentálně jich je objeveno přes 200 a jejich rozmanité účinky jsou postupně a neustále zkoumány. Fytokanabinoidy se v přírodě vyskytují i na jiných rostlinách a houbách (Rhododendron, Echinacea, Játrovka), v konopí je jich ale nejvíc. Endokanabinoidy jsou látky tělu vlastní, které byly nalezeny i v mateřském mléce. Jedním z nich je například Anandamid – hormon štěstí. Existují také synteticky vyrobené kanabinoidy stějné, jako jsou v rostlinách nebo i zcela nové. Nejslavnější z nich je momentálně asi HHC, které má podobné psychoaktivní účinky jako THC, ale není zatím zákonem zakázáno, a proto ho můžete koupit skoro na každém rohu. Jaký je jeho vliv na zdraví, je zatím těžko vyhodnocovat.

Terpeny
V přírodě hojně se vyskytující substance, které jsou samostatně využívány jako léčivý prostředek ve formě esenciálních olejů. Spolu s kanabinoidy jsou zodpovědné za komplexnost a rozmanitost účinků konopné pryskyřice a také za vůně konopí, které mohou být nesmírně rozmanité – ovocné, kořeněné, zemité, peprné, technické, sladké, ovocné, citrusové, květinové, zatuchlé, sýrové atd.

Způsoby užití
Pryskyřici můžete zapálit/zahřát a vdechovat, můžete ji sníst a můžete se s ní pomazávat. Formu a způsob aplikace přizpůsobte svým možnostem a potřebám. Zvolte si jeden způsob nebo jejich kombinaci, tak abyste do svého těla vstřebali dostatečné množství molekulového koktejlu a zaznamenali účinek. Je vhodné dávat pryskyřici co nejblíže postiženému místu. (Pozor, při kombinaci různých aplikací dochází ke sčítání případného psychotropního účinku THC!)

Inhalace – nástup účinku do 15 minut a trvání efektu cca 2–3 hodiny
Kouření – při spalování sušeného konopného květu nebo mechanicky posbírané pryskyřice (hašiše) je využito jen asi 40 % léčivých látek. Je to nejčastější způsob rekreačního užívání, kupodivu je doporučováno i jako způsob využití léčebného konopí, velmi rychlý a intenzivní nástup s častým předávkováním.
Vaporizace – zahřívání sušené byliny, hašiše nebo extraktu a inhalace páry z odpařené pryskyřice, využití až 85 % látek, jemnější a pomalejší nástup

Vnitřní užití – nástup účinku podle formy, dávky a koncentrace cca do 1–2 hodin a trvání efektu cca 4 až 12 hodin.
Zažívacím traktem – čaj, prášek, výluh (alkohol, olej), extrakt, kapky, konkrétní pokrmy; díky přeměně delta-9-THC na delta-11-THC v játrech může být psychoaktivní efekt silnější, časté nechtěné předávkování.
Čípky – rektálně nebo vaginálně. Oproti užívání v jídle nebývá ani při užití velmi vysokých dávek zaznamenán změněný stav vědomí (vstřebávání účinných látek mimo játra přímo do portální žíly).

Lokální užití – zábal, koupel, mast, tinktura, extrakt.  Efekt okamžitý, trvání podle dávky a koncentrace až několik hodin. Zde je obvyklejší spíš poddávkování, při neúčinkování je vždy vhodné vyzkoušet silnější produkt nebo častější aplikaci. Z mojí zkušenosti je u mastí velmi důležitá přítomnost THC. CBD dokáže sice hodně, ale pryskyřice s THC působí doslova zázračně. V případech aplikace silnějšího produktu nebo aplikace na větší část těla někdy lidé udávají změnu stavu vědomí. 

Účinky
Vždy jsou individuální, rozmanité a proměnlivé. Záleží na tom, jaké je složení pryskyřice, jaké je její vstřebané účinné množství, jaký je způsob podání, a jak je momentálně i dlouhodobě nastavený váš organismus a samotný KRS. V praxi to vypadá, že KRS u některých lidí jsou jakoby hladové a nejdříve potřebují určité množství látek k nasycení. Teprve potom začnou fungovat „jako obvykle“. Lidé užívající konopí také zaznamenávají postupné účinkování v různých oblastech a systémech těla. Někteří jedinci jsou velmi citliví na přítomnost i jen malinkých dávek pryskyřice (alias THC) a jiní naopak nezaznamenají žádný výrazný efekt ani při desítkách miligramů. (Nejčastější žádoucí účinky: úleva, zklidnění, spokojenost, léčení, hojení, regenerace.)
U složení pryskyřice je velmi důležité (kromě směsi terpenů), který nebo které kanabinoidy převažují. V přírodě bývaly hlavní jen dva (THC a CBD). Dnes jsou, jak jsem už psala, šlechtěny všelijaké další varianty, kdy převažuje např. CBG nebo CBDV, a zároveň se i množí vědecké a empirické poznatky v této oblasti…

Koupit Meduňku