Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie,  Rady a tipy

Tarotový výhled na prosinec

Měsíc prosinec právě začal. Jaké možnosti pro nás skýtá, co bychom si neměli nechat uniknout a jak nejlépe využít energii tohoto archetypu? Inspirujte se v článku naší spolupracovnice a autorky Mileny Králové, který připravila pro prosincovou MEDUŇKU. Prosincové číslo Meduňky s hlavním tématem Tradice a nové trendy Vánoc právě vyšlo, tak si ho nenechte ujít! www.emedunka.cz


Prosinec k nám přichází pod tarotovým archetypem 18. karty Velké arkány, který se nazývá Měsíc či Luna. Někdy se jí také říká Okamžik pravdy.
Je to archetyp posledních zkoušek a možnosti dosažení dlouho hledaného cíle. Nyní je možné vědomé ukončení karmy a vyrovnání se s podvědomím. Luna v sobě obsahuje moudrost a pochopení, porozumění a vnímavost, citlivost a emoce, ale také nás upozorňuje na klamy, iluze a bludné stezky, kterých jsme se ještě nezbavili. Je nutné vědomé uvolnění zášti přinášející obnovu, regeneraci a odpuštění. Teprve když si přiznáme, že jsme v něčem chybovali, můžeme začít s nápravou. Luna je principem volby a rozhodnutí mezi cestou vnitřní opravdovosti a všemi přijímané povrchní spořádanosti a svědomitosti. Tomuto archetypu se také často říká karta karmy, kde slovo karma znamená práce, která musí být udělána. Osudový přechod vyžaduje obrovskou odvahu nechat za sebou známý svět a troufnout si jít dál do neznáma. Teď nebo nikdy! Oklika neexistuje a cesta vede přímo. V temnotě měsíce se již slunce připravuje k východu.
Luna nám přináší velkou možnost transcendence. Jejím úkolem je pomoci nám prohlédnout iluze, které si stále ještě pěstujeme. Prohlédnutí bývá bolestné, ale je nutné k přechodu na vyšší stupeň vědomí. Dostáváme informace k léčení těla i duše, do níž se noříme čím dál hlouběji. Nastává čas posledních a často nejtvrdších zkoušek. Nebezpečí, že v temnotě bude zapomenut vlastní cíl, je veliké. Na cestě číhá pokušení a iluze, které nás opět chtějí svést na nepravou cestu. Luna nám připomíná, že máme schopnost přetvářet vlastní život odhodláním a vlastním světlem. Ten, kdo se rozhodne překročit práh do neznáma, potřebuje neochvějnou odvahu a odhodlání. Jenom ve spojení s hlasem vlastního srdce, tedy s vlastní intuicí, se mohou chyby a okliky proměnit v cenné zkušenosti.

Z temnoty do světla
Kabalistická funkce Luny je spánek. Spánek, v němž mysl, tělo i duch vstřebávají nové myšlenky a postoje. Na cestě „domů“ to nejde jinak, než jít mnohokrát nahoru a zase dolů. Když si ale stále znovu a znovu vědomě přejeme žít ve shodě s větší pravdou, automaticky se tak stává.
Negativními aspekty tohoto archetypu jsou přecitlivělost, oslabení psychiky a tím i fyzické kondice, potlačování inspirace a citovosti. Tato karta je volání minulosti a síly, která tu už jednou byla a opět se vrací, abychom se stali emočně vyrovnanými a celistvými. Je na nás, abychom se rozhodli, jestli opustíme staré známé světy a projdeme branou k objevení těch nových. Navracení se ke svému opravdovému Já od nás vyžaduje, abychom byli vnímaví vůči jeho impulzům a směřovali k jeho podstatě. Je nutné, abychom se nebáli otevřít se a být sami sebou bez jakékoli snahy zasahovat do přirozeného běhu věcí a cenzury svého projevu. Luna po nás chce, abychom byli nekompromisní vůči všem starým iluzím, klamům a sebeklamům a činili rozhodnutí, která podporují naše opravdové Já namísto toho, aby posilovala naši společenskou masku. Nutí nás uvědomit si, že se často vzdáváme sami sebe jen proto, abychom získali něčí lásku nebo uznání, byli lépe přijati, nebo ve svém životě zachovávali zdánlivý a povrchní klid, rovnováhu a harmonii, protože se to tak sluší. Luna nás vede k tomu, abychom se postavili tváří v tvář rozhodnutím, která nás přinutí odhodit staré iluze, zklamání a sebeklamy, abychom se mohli znovu stát sami sebou.
Nastala doba, kdy je mnohem lepší své pravé Já odkrýt než skrývat a kdy máme i v obtížných situacích odkrývat jejich poselství.
V tomto období také pravděpodobně padne konečné rozhodnutí o tom, co chceme v milostných vztazích. Je nanejvýš vhodné vnímat je takové, jaké skutečně jsou. Luna totiž přináší nejisté vztahy plné tužeb, snů a vzdušných zámků. Patří do nich žárlivost, zranitelnost, strach z opuštění i citové vydírání. Do vztahů zasahuje žárlivost, přehnané iluze o sobě i o světě, náladovost, nedostatek citu, pasivita a stíny minulosti. Přestaňte litovat věcí dávno minulých, žijte daným okamžikem a hledejte v něm inspiraci do budoucna.
Luna nás vybízí k tomu, abychom si vědomě zachovali pokoru a vážili si stejně světa fyzického jako duchovního. Podle krásné staré báje Luna každou noc shromažďuje ve svém stříbrném poháru všechny vzpomínky a zapomenuté sny lidstva a vrací je na zem jako rosu, která osvěžuje veškerý život na Zemi. K posílení archetypu Luny použijte tmavě modrou barvu, z kovu stříbro, z polodrahokamů tyrkys, z rostlin mořské řasy a z živočichů raka.

Koupit Meduňku