Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Rozhovory,  Zdraví

POZVÁNKA: Jak pečovat o prsa?

Každá žena si přeje být zdravá, a pokud chceme své zdraví podporovat, udržet si ho a pečovat o něj, potřebujeme vědět, jak na to, co dělat a které chování je naopak rizikové. Proto vás, milé čtenářky všeho věku, zveme na ryze dámskou prožitkovou přednášku ZDRAVÁ A KRÁSNÁ PRSA! Koná se v rámci cyklu přednášek CESTY KE ZDRAVÍ dne 30. listopadu od 17 hod. v Malém sále Městské knihovny v Praze 1 na Mariánském náměstí a je určena pouze ženám!
Přednášet bude IVETA KUČEROVÁ, konzultantka a lektorka kurzů pro ženy, kterou jsme v Meduňce už dvakrát představili – v srpnovém titulním rozhovoru a v říjnovém čísle, kde jsem se věnovali jejímu záslužnému projektu Péče o prsa. Přečtete si část srpnového rozhovoru s Ivetou – a přijďte si na přenášku pro informace, které se každé ženě mohou velmi hodit…


Iveta Kučerová se oblasti ženského zdraví věnuje 14 let, šíří důležité informace, otevírá tabu témata, zaplňuje prázdná místa, a činí tak s nadšením, důsledností a elegantním ženským nasazením. Inspiruje ženy k tomu, aby žily v souladu se svou podstatou a uvědomovaly si souvislosti. Vytvořila projekt celostní péče o prsa, na němž spolupracuje s týmem lékařů a terapeutů. Povídaly jsme si zejména o třech pilířích ženského zdraví, jimiž jsou podle Ivety péče o pánevní dno, péče o prsa a Hormonální ladění. Iveta říká, že:

Když o sebe chce žena pečovat komplexně, je ideální začít péčí o prsa, pak se věnovat pánevnímu dnu a hormonálnímu ladění. Ověřila jsem si to sama na sobě. 
Zjistila jsem, že téma péče o prsa je u nás, zejména a v pozitivním slova smyslu tabuizované a zanedbané, objektivní informace jsou vzácné. Je důležité ženy informovat, jde o zdraví a často i o život. Prsa pro nás mohou být také zdrojem výživy, kterou často hledáme venku. Pro ženy je přirozené dávání – dávají dětem, partnerům, ale já a moje spolupracovnice je na kurzech učíme, aby energii, kterou vytvoříme, dávaly samy sobě, a byly díky ní zdravé, šťastné a dobře vyživené. 
Začala jsem také s výzkumem. Vytvořila jsem dotazník, v němž zjišťuji, co ženy dělají pro zdraví svých prsů, jak často o ně pečují, jestli vnímají, co jejich prsa potřebují, jestli svým prsům nějak říkají nebo co by se chtěly o svých prsech dozvědět.

Co jste z dotazníků zatím zjistila?
Velmi zajímavé a zároveň varující poznatky! Podle výsledků dotazníků se 39 % žen o svá prsa stará tím, že pečují o své celkové zdraví, 35 % tím, že chodí na pravidelné prohlídky, 32 % nedělá nic. 17 % žen se domnívá, že dobře pečují o svá prsa nošením dobře padnoucího prádla, 12 % tím, že podprsenku nenosí. Mnohé ženy o svá prsa pečují jen 1x ročně nebo vůbec ne. Na otázku Vnímáte své prsa a to, co potřebují, odpověděla více než polovina žen, že ne, spíš ne nebo neví. A co se týče pojmenování svých prsou, asi 70 % žen říká prsa, vyskytly se i názvy jako holky moje, lásky moje nebo pěkný moravský výraz kozénky. Dotazník mám na svém webuwww.zivaradost.cz, ale ráda bych ho nabídla i ženám mimo on-line prostředí, snažím se sbírat informace plošně. Mám celou škálu dotazů na to, co by chtěly ženy o svých prsech vědět a postupně je zpracovávám.  Pravidelně se tomu věnuji na sociálních sítích, počínaje tématem mýty a omyly.   

S jakými mýty a omyly se setkáváte? 
Je jich spousta, třeba že podprsenky prospívají zdraví, že hlazení prsů je samovyšetření a hlavně že prohlídky a screening jsou primární prevence. Primární prevence je ale o tom zůstat zdravá a eliminovat rizikové faktory. Prohlídky a screening patří do oblasti sekundární prevence, jejímž úkolem je rozpoznání nemoci. V Čechách si více než 40 % žen během života najde nějaký útvar v oblasti prsů. Většinou je to cysta, ale vyděsí je to a nevědí, co mají dělat. U nás funguje systém gynekolog, pak screening, většinou mamografický, ale chybí systém pozitivní péče o prsa – takový obor neexistuje. Začala jsem tedy propojovat a vytvářet seznam terapeutů, kteří  se touto oblastí zabývají.

Jak se stavíte k otázce nošení podprsenky?
Já sama podprsenku nosím stále míň, cítím, že to mým prsům to dělá dobře. Mimochodem, neexistuje studie potvrzující, že by podprsenky prsy zpevňovaly. U mladých žen je to podle některých studií dokonce naopak. Důležitý je výběr vhodné podprsenky i návyky, není dobré podprsenku nosit příliš dlouho, třeba celý den i v noci, protože pak může dojít ke stažení bránice, k ovlivnění meridiánů jater a sleziny – podprsenka způsobí stagnaci energie, která má vliv na zdraví prsu. Zároveň podprsenka může být i zdrojem radosti jako krásný kousek oblečení. Pracuji s ženami o různé velikosti prsou, včetně velkosti č. 13., u mnoha z nich je přijetí vlastních prsou proces. Někdy ženy s takřka dokonalými prsy touží po úpravě, což souvisí s tématem sebepřijetí. Ve svých kurzech vysvětluji, že ideální prsa neexistují a že je to konstrukt médií, upozorňuji na rizika operací. Měla jsem v kurzu ženu, která na přání svého partnera podstoupila zvětšení prsou, ale se silikony se nesžila, spíš se ještě více odpojila od sebe samé a svého rozhodnutí litovala.

Proč je vůbec téma prsa pro některé ženy tabu?
Je to dáno historicky, kulturně i vlivem médií. Mnoho žen má bohužel s prsy spojen strach.
Já téma péče o prsa vnímám jako posvátné a intimní. Pro některé ženy není snadné odhodlat se a přihlásit na kurz, teprve hledají odvahu, proto umožňuji projít online kurzem i inkognito či v komorní a důvěrné skupině. Mnoho žen se stydí dotýkat se vlastních prsou. Je to spojeno s velmi silnými emocemi, poznala jsem to u sebe. Nejdřív přišly moje emoce, pak emoce z rodiny a pak jsem se přes prsa a srdce spojila s univerzálním ženským polem, v němž je z minulosti hodně utrpení a bolesti. Přispívá k tomu i to, že tkáň prsu i dělohy a pánevního dna má paměť a pamatuje si třeba to, že žena byla před 20 lety na mamografu a bolelo ji to. U žen nejde oddělit fyzickou a emoční stránku, je to úzce spojeno.

Co byste poradila našim čtenářkám, jak je tedy třeba o prsa pečovat?
Na fyzické rovině prostřednictvím dotyku, masáží, hydroterapie. Pak je to uvolňování a péče o emoce, které s prsy souvisejí. 
Na základě práce se stovkami žen, které absolvovaly moje kurzy, mám pojmenované určité vzorce chování, které jsou pro péči o prsa rizikové. Jde o nerovnováhu mezi dáváním a přijímáním, což je typické pro ženy, které neumějí říkat NE, ženy s tendencí k vyčerpanosti a chronickému stresu. Onkologické onemocnění je často nemocí příliš hodných žen nebo těch, které mají tendenci hodně nést, zvládat, trpět, neříkat si o pomoc. Umět požádat o pomoc a „dupnout“ si, když to situace vyžaduje, je důležité. Také jsem patřila do kategorie hodné holky a vím, jaké to je. Onkologická nemoc je často výsledkem dlouhodobého procesu, který se v nás odehrává. Mnoho možností pro prevenci a péči nabízí tradice českého bylinářství, aromaterapie, celostní TČM či ajurvéda. Zásadní ale zůstává důležitost lepšího vnímání svého svých prsů, signálů svého těla. A pak je tu sekundární prevence. Vyučuji samovyšetření a přednáším o 9 metodách diagnostiky…  

Koupit Meduňku