Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie,  Rady a tipy

Co říkají karty? aneb Tarotový výhled na říjen

Letí to, přátelé, že… Než jsme se stačili otočit, uběhlo září a dnes začíná nový měsíc – je tu říjen se svými podzimními barvami a podzimní atmosférou… Co nám přinese a co se po nás v tomto čase „bude chtít“? Na to se do tarotových karet jako každý měsíc podívala naše spolupracovnice Milena Králová… (Tento článek je součástí říjnového čísla MEDUŇKY, které právě vyšlo…)


Karta měsíce října: Vůz
Měsíc říjen k nám přichází pod sedmou kartou Velké arkány, která se nazývá Vůz, jinak též Vítězství. Jde o archetyp nového začátku, obratu k lepšímu, introspekce a osobní duchovní cesty. Podpůrnou energií je soustředění a sebezkoumání. Chce se po nás plně se odevzdat vlastnímu vnitřnímu vedení, které nám dodá novou životní sílu.

Vůz po nás chce, abychom se naučili stanovit si priority, nepropadali slabostem a nepoddávali se pocitům marnosti a strachu ze selhání. Zásadní informací karty Vůz je, že nastal čas dát věci do pořádku! Nastává období, kdy jsme schopni věnovat se vícero činnostem současně, protože mnohotvárnost, tedy opak rutiny, naši práci obohacuje a stimuluje. Rozhodneme-li se pro správný směr, všechny energie se dají do pohybu, aby nám zajistily úspěšnou cestu vpřed. Důvěra ve vlastní síly a pocity vzrůstá a archetyp přináší vítězství nad nepřízní osudu a jistotu, že i přes překážky jsme na správné cestě.
Vozataj ale pozorně zkoumá všechny možné důsledky své volby dřív, než se odhodlá k novému začátku a rozjede se, protože rozhodne-li se pro start, neexistuje žádná cesta zpět. Tato karta poukazuje na nové začátky. Může jít o cestu nebo počátek nového životního úseku (vztah, domov, povolání), ale o nemělo by to být ukvapené. Je třeba zvážit možné následky, ale začátek nemá být zbytečně odkládán, protože Vesmír má rád rychlost.
„Jsou to jen a pouze naše činy, které odhalují, kdo vlastně jsme.“  C. G. Jung

Archetyp Vůz/Vítězství představuje spojení nebe a země, mužské a ženské energie. Nutí nás překročit své meze a udělat velký skok vpřed. Kartě vládne planeta Saturn, přísný a rázný, ale spravedlivý učitel. K tomuto archetypu už nepatří sklon k popírání problémů, schovávání se před nimi a odmítání je řešit.  Nyní jde o vlastní vědomou účast na skutečně důležitých událostech našeho života. Je na čase žít samostatný, vědomý život. Cesta, po které vozataj jede, je královská a mistrovská cesta meditace a sebepoznání. Nový začátek vyžaduje, abychom konečně opustili nudnou rutinu všedního života, protože duchovní vnuknutí a nápady jsou nepřehlédnutelné a pokud se jich nezalekneme, obohatí nás. Pozor ale na to, že vozataj je mladý duchem a velmi odvážný, ale ještě nezkušený. Dá se přirovnat k mladému chlapci, který sotva dostal řidičský průkaz a už se řítí neskutečnou rychlostí v silném voze, který si půjčil od otce.
Vůz je nástrojem moci, na němž může vozataj vyrazit do života, aby prozkoumal svoje možnosti a objevil svá omezení. Je nástrojem k tomu, aby nás dovezl domů, do cíle našeho sebepoznání a důležitá je přitom rovnováha.  Na kartě jsou vždy vyobrazení dva koně zapřažení do vozu, představující dva opaky. Jeden je černý a druhý bílý. Jeden znamená dobro a druhý zlo, tělo a druhý ducha, rozum a cit, vůli a pud, přání a skutečnost, rozvahu a unáhlenost, pravdu a lež. Jeden zastupuje zemi a druhý nebe. Oba koně je nutné udržet v rovnováze, ani jeden nesmí táhnout víc než druhý. Jen tak může vozataj do cíle své cesty dojet v pořádku. 
Karta může značit i mentální výlety, avšak mezi imaginárním výletem a „tripem“ je tak obrovský rozdíl jako mezi dobrovolnou cestou a únosem. Proto pozor na drogy pro urychlení cesty do nitra! To správná cesta s oběma koňmi v rovnováze není! Vůz totiž znázorňuje i zbytnělé ego a určitou namyšlenost. Hrdina ještě nedosáhl pokory. Je mladý, nezkušený a sjíždí do říše pozemské reality a ega. Chce se vymanit z archetypu rodiny, osamostatnit se a založit si vlastní rodinu, nalézt své místo v životě i ve světě. Tato cesta vyžaduje osobní odvahu, sílu a bdělost.

Karta Vůz ve vztazích
Pro vztah je archetyp Vůz poměrně nejednoznačnou kartou. Chce po nás, abychom se vyhnuli všem neuspořádaným, chaotickým a nepříjemným vztahům. Máme se připravit na změnu, uspořádat své dosavadní vztahy a prozkoumat všechny možnosti. Nastal čas nechat mnohé za sebou. Radí nám, abychom se v něžných a erotických chvílích s milovaným člověkem plně a hluboce uvolnili a cele se otevřeli, ale současně zůstali sami sebou. Právě teď je pravděpodobné, že potkáme moudrého, nám prospěšného člověka. Nadcházející změna přinese mnoho vzrušení a neklidu, ale vede k vítězství a je na nás, abychom uprostřed chaosu vnímali pořádek. Do vztahu přiváží Vůz dobrodružství, vrhání se do rizikových vztahů i dějů a možný je i vztah na dálku. Pravděpodobný je útěk ze starého vztahu, nová láska nebo nové jaro ve vztahu stávajícím.
„Život bez zkoušek nestojí za žití.“ Sokrates

Pokud chceme energie Vozu znásobit, použijeme růžovou barvu, z kovů měď, z polodrahokamů jaspis, vhodný je i červený korál, ze zvířat koně a páva, z rostlin pampelišku. V oblasti zdraví Vůz přináší možnost úrazu, žaludečních problémů z nevhodných potravin, varuje před přepracováním a přílišným vyčerpáním. Proto si vytvořte bezpečné a láskyplné prostředí, kde můžete plánovat změnu nebo cestu. Tělo potřebuje pozornost, péči a vhodnou aktivitu.

Koupit Meduňku