Meduňka,  Péče o tělo,  Rozhovory,  Zdraví

Titulový rozhovor říjnové Meduňky: Čchi-kung vede k jednoduchosti a přirozenosti

Nové číslo MEDUŇKY, které právě vyšlo, přináší titulový rozhovor o pozoruhodném a velmi účinném čínském cvičení Čchi-kung. S lektorem Čchi – kung Václavem Vocáskem si popovídala Mgr. Martina Burýšková – a dozvěděla se spoustu zajímavých věcí. Dobrá zpráva je, že prostřednictvím tohoto cvičení je možné si výrazně zlepšit zdraví a zbavit se dlouhodobých zdravotních potíží – o čemž se Václav Vocásek přesvědčil na vlastní kůži. A s Čchi-kungem může začít každý z nás – jak se dozvíte v ukázce z tohoto rozhovoru. Pokud si ho budete chtít přečíst celý, najdete ho v „čerstvém“ říjnovém čísle Meduňky… Elektronická verze Meduňky je k dispozici na emedunka.cz

Ukázka z rozhovoru


Václav Vocásek se čínskému čchi-kungu věnuje devatenáct let. Toto umění studoval přímo v čínském Šaolinu a stal se jedním z jeho průkopníků v ČR. Přivedl ho k tomu špatný zdravotní a psychický stav. Postupně díky praktikování přestal nosit brýle, zmizely bolesti, alergie i deprese a postupně dosáhl emocionální rovnováhy a přílivu sil.

Václave, kdy a kde ses poprvé setkal s čchi-kungem?
Vůbec poprvé to bylo na střední škole, když spolužák přinesl knížku o čchi-kungu. Pak se dlouho nic nedělo. Znovu mě k němu přivedly až zdravotní potíže, a poté už jsem u čchi-kungu a tradiční čínské medicíny zůstal.

Čím tě systém čchi-kungu tak oslovil?
Ze začátku jsem na tom byl špatně fyzicky i psychicky. Celkově jsem byl slabý, trpěl silnými alergiemi, depresemi, měl jsem problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Bál jsem se jít i na toaletu, protože močení mě velmi bolelo, a lékaři si s tím nevěděli rady. Nakonec jsem si na bolest zvykl.
Vyzkoušel jsem meditace, buddhismus, jógu a řadu dalších cvičebních systémů. Trvalo mi devět let, než jsem se dostal k čchi-kungu a tradiční čínské medicíně, které jsou velmi propracované. Patří k nejstarším systémům na světě a člověka systematicky vedou. Až s nimi nastala v mém životě změna k lepšímu.


Životní principy jsou jednoduché

V čem konkrétně to změnilo tvůj život?
Cvičení mě vrátilo k přirozenosti života. Díky němu a čínské medicíně jsem si uvědomil, že životní principy jsou velmi jednoduché. Není potřeba moc přemýšlet, ale spíš vnímat, co se kolem nás a v nás děje. Velkým přemýšlením si člověk tvoří další zátěže. Čchi-kung nám tedy pomáhá vše vyjasnit a najít své životní poslání. Člověk zjistí, že všechno už má v sobě, stačí to jen odkrýt.
Pohyby a cviky jsou v čchi-kungu mnohdy až primitivní, přesto nás silně propojují s přírodou a učí zkoordinovat všechny roviny lidské bytosti. Aktivují přirozený rytmus těla, energie a také naše myšlení.
Díky čchi-kungu se mi také rozvinulo obrazové myšlení, které má celkově silné transformační účinky na myšlení, na naše zdraví a vnímání. Je nám dáno od narození a když se ho naučíme používat, zjistíme, že nám dodává energii. Většina lidí ale stále přemýšlí ve slovech a pojmech, což je vyčerpávající, a myšlenky je obtěžují. V obrazech se naopak myšlení stává efektivnějším a mysl i celý člověk se uklidní. V čínském cvičení se proto používají speciální obrazy, prověřené tisíci lety. Například obraz stromu, koule či zvířat, které vídáme ve vesmíru a v přírodě. Nikdo je nevymyslel, protože se jedná o vzorce a archetypální obrazy, které existují všude kolem nás, a člověk si je dokáže snadno představit.

Jak se tvůj život změnil po zdravotní stránce?
Většinu potíží jsem měl od dětství a postupně všechny vymizely. Byly to velmi silné jarní alergie, celoroční rýma a zahlenění. Vzpomínám si, že jsem měl stále plný nos a dusil se. Dále jsem trpěl nízkým krevním tlakem a ráno při vstávání se mi dělalo černo před očima. Silné břišní křeče a plynatost mě dokázaly často úplně vyřadit z běžného fungování. Poté deprese, špatná nálada, uzavřenost a sociální fobie. A jak už jsem zmínil, také bolestivé močení, které ukazovalo na velké oslabení ledvin a močového měchýře. Trpěl jsem i slabostmi. Několikrát jsem dokonce ztratil vědomí a museli mě oživovat. Měl jsem studené ruce a nohy, bolesti zad, srdeční arytmii, ekzémy a zhoršoval se mi zrak. Ve výčtu bych mohl ještě pokračovat dál. 

Co si pod pojmem čchi-kung představit? Jaká je jeho podstata?
Lidé o čchi-kungu stále moc nevědí, proto jsem začal natáčet videa na Youtube. Existují dvě roviny – waj-tan, pohybový čchi-kung, který fyzickými cviky ovlivňuje regulaci těla, mysli a energie. A pak je nej-tan, založený na statických pozicích, kdy pracuje hlavně naše mysl, která pohybuje životní silou za pomoci obrazů.
Prameny o historii čchi-kungu se různí a také existují spory o vzniku celého systému. Jeho kořeny sahají hlouběji, než nám sdělují písemné záznamy. Při pobytu v Číně na významných místech v Šaolinu, v pohoří Songshan i v horách Wudangshan jsem pochopil, že čchi-kung zde byl od počátku existence lidstva. Vnímaví lidé tyto informace zaregistrovali a vytvořili systém, který reguluje celý lidský život. Šlo o umění prvních lidí napojených na přírodu a vesmír. Člověk se na toto vědění i zkušenosti dokázal naladit a učit se z něj můžeme i dnes.

Kolik druhů čchi-kungu tedy existuje?
V Číně jsou tisíce stylů a škol. Mnohé styly jsou udržovány jen v rámci rodové linie, nebo jsou tajné a k veřejnosti se dostává jen malá část.

Jaký byl tedy původní smysl tohoto cvičení?
Původně metoda sloužila pro celkový rozvoj člověka, tedy jeho duše, osobnosti, mysli a energie, a také pro poznávání vnějšího i vnitřního vesmíru a přírody. Dnes lidé cvičí hlavně pro ozdravný efekt, který je ale spíše druhotný. Pokud se člověk chce rozvíjet na všech úrovních, musí mít nejprve v pořádku zdraví jako svoji základní rovinu, a to znamená upravit si fungování orgánů, vazů, šlach a celého těla. Teprve poté se můžeme zabývat hlubšími tématy. Jinak to může být nebezpečné a zavádějící.

Můžeš být konkrétnější?
Celý vesmír funguje podle určitých zákonitostí, které ale lidé dnes běžně přeskakují a překračují. Nelze začít odkudkoliv, jak si často myslíme. Mnoha lidem chybí zkušenosti, systematičnost a vybudované základy. Sám jsem při zkoušení různých metod viděl, jak je důležitá pevná struktura. V čchi-kungu však byla, a to mi hodně dalo.
Stejně tak je lektor připravený vyučovat, až když má několikaletou praxi. Nejde o to, že absolvuje kurz a naučí se cviky. Předává i svoje zkušenosti, tedy to, co má odcvičeno a zažito. Mnohdy to lidé zaměňují za znalosti, ale pak jde jen o reprodukování informací, a to se skutečným čchi-kungem nemá nic společného.

Klíčové je vnímat sebe

Jak vypadaly tvoje začátky?
Před devatenácti lety, když jsem začínal, se o čchi-kungu moc nevědělo. Přesto se mi povedlo najít si k němu cestu. Absolvoval jsem velké množství kurzů a intenzivních cvičení u nás i v zahraničí. Dokonce došlo i na trénink v posvátných horách Songshan (Šaolin) a Wudangshan. Tehdy jsem však vydělával málo a kurz čchi-kungu stál v té době dost peněz.
Do intenzivního kurzu na Slovensku, který stál kolem sedmi a půl tisíc, jsem dal svoje poslední peníze. Mnohonásobně se mi to vrátilo, protože vše se najednou začalo měnit a přicházely nové příležitosti. Dostal jsem lepší práci, víc peněz a mohl si splnit svou touhu jet do Číny a cvičit v posvátných horách.

Co je na začátku studia čchi-kungu nejpodstatnější?
Lidé si často neuvědomují, že klíčový je učitel. Nepřemýšlejí, za kým půjdou, protože jenom chtějí něco zkusit. Ve staré Číně ale nebylo automatické cvičit u určitého učitele. Ten si žáka vybíral a považovalo se za čest, když ho začal vyučovat. Dneska se to bere jako samozřejmost. Ta úcta je za mě nejzásadnější – chceme-li dosáhnout pokroků, musíme začít od úcty k celému systému i ke svému učiteli. O to víc se od nich naučíme a také tím získáváme úctu sami k sobě. Ve staré Číně byl vztah mezi učitelem a žákem mnohdy těsnější než mezi rodinnými příslušníky. Rozvíjel člověka na všech rovinách, ale na to už zapomínáme…

Koupit Meduňku