Meduňka

Pro krásu ženských vlasů

Z aktuální srpnové Meduňky, jejíž téma ŽENA V PLNÉ SÍLE A KRÁSE napovídá, komu je toto číslo určeno především, tento týden vybíráme ukázku z článku Ivy Lhotské o vlasech, péči o ně i o jejich symbolickém a magickém významu.

Srpnovou MEDUŇKU si stále můžete koupit jak v tradiční „papírové“ podobě, ale máme ji pro vás i v elektronické verzi na e-medunka.cz  

Vlasy, které umožňují napojení na tvořivou sílu Univerza, jsou určitým druhem antény a významným magickým symbolem. Zanechávají v sobě energetický otisk dotyčného člověka, hovoří o jeho fyzické i psychické síle a také jsou vyjádřením sexuality a plodnosti.

Zdravé a bohaté kadeře přímo srší energií, zatímco nezdravé a zplihlé jsou jakoby bez života. Někdy se dokonce tvrdí, že vlasy dotyčnému člověku propůjčují nejrůznější spirituální dary, např. mimosmyslové vnímání.Jisté je, že naším tělem ustavičně prochází energie, která se soustřeďuje ve vlasech i v dlaních, a z toho důvodu míváme přirozené tendence pohladit dítě či milovanou bytost právě po vlasech.

Zvláštní pořekadlo o dlouhých vlasech a krátkém rozumu nejčastěji adresované ženám vzniklo nejspíš s příchodem patriarchátu, avšak v dávných společnostech nosili dlouhé vlasy i muži. Pro mě osobně dlouhé kadeře opravdu znamenají „kratší rozum“, ale zato vysokou úroveň intuice, empatie a duchovního vhledu.

Vlasy v podstatě odkazují na přírodní cyklus, neboť po ostříhání opět dorůstají. Jsou-li dlouhé a nespoutané, představují svobodu, divokost, neomezenou sexualitu, nesmírnou sílu a sebejistotu. Svázané vlasy či částečně vyholená hlava naopak znamenají jakousi spoutanost a kontrolu – úplně holá lebka bývá spojována s celibátem, poslušností a podřízeností. Ve starověkém Egyptě si kněží holili hlavy, aby uctili své božské vládce, buddhističtí mniši tak projevují své dobrovolné zřeknutí se všeho světského, materiálního a odevzdání se vyššímu vedení. Také krátké či úplně vyholené vlasy vojáků vyjadřují podřízení se, jednoduchou ovladatelnost a loajalitu vůči „vyšší“ autoritě. Tento významný zásah do integrity proto ještě nedávno prožívali mladí muži před nástupem na vojnu velmi nelibě.

Symbol moci a propojení s přírodou
Některé přírodní národy mají dosud vlasy propojené s přechodovými rituály. Vlasy člověku pomáhají zviditelnit se, podpořit jeho individualitu, popř. se v nich odráží i protest vůči společenskému statusu – vzpomeňme na tzv. máničky za bývalého režimu. Otázkou je, z jakého důvodu se různé režimy tolik bojí dlouhých vlasů a nekonformních účesů. Nejspíš proto, že v dlouhých kadeřích je ukryta obrovská síla a energetický potenciál, který dřímá v každé bytosti. Proč třeba v arabských zemích dosud musejí ženy ukrývat své nádherné vlasy pod šátky či burkami nebo proč jsou nuceny do uniformity jeptišky a katoličtí kněží mívají vyholené kolečko vlasů? Zkuste si odpovědět sami.

Vzpomínáte si na pohádky, v nichž měly víly, mořské panny, princezny či královny až enormně dlouhé a nádherné vlasy rozmanitých barev? V těchto příbězích nešlo jen o zdůraznění ženské krásy, nýbrž i symbol duševní síly. Setkáváme se s tím v západních mýtech o Rapunzel (v české verzi jde o Lociku), o níž psali bratři Grimmové nebo v básni H. Heina Loreley – o krásné dívce (víle) zpívající na skále nad řekou Rýn. Anebo je známé vyprávění o severské bohyni země a plodnosti Sif, manželce Thórově, se zlatými vlasy či anglosaské šlechtičně z 11. st. lady Godivě, jež podle legendy zachránila poddané v anglickém městě Coventry od vysokých daní tím, že jím projela koňmo nahá, zahalená jen do svých nádherných vlasů.

Keltové nosívali dlouhé vlasy upravované do propletených copů, energetických uzlů ze tří pramenů. Vyjadřovali tak svou sílu a úzké napojení na přírodu a Matku Zemi, navíc nejen pro ně bylo číslo tři magické. Z podobných důvodů měli dlouhé, nestříhané vlasy, občas spletené v copy, také indiáni, kteří tím manifestovali svou odvahu a bojového ducha. Z bible je znám příběh Samsona, jehož neutuchající síla tkvěla právě v jeho nikdy nestříhaných vlasech a zřejmě si vzpomenete i na vypodobnění bohů na bájném Olympu, např. Dia či Poseidona, popř. mytické hrdiny zobrazované s dlouhou kšticí. Dlouhé, neupravené vlasy měl i Jan Křtitel a delší kadeře nosil též Ježíš z Nazaretu.

Možná vás trochu překvapí, že z hlediska symboliky znamenají spletené vlasy oproti vlasům rozpuštěným a rozevlátým, uspořádané myšlenky. Ostatně samotné splétání vlasů bylo magickým úkonem ochraňujícím před zlými duchy. Germáni si ve válce nestříhali vlasy ani vousy do té doby, než zabili svého prvního protivníka. Řečtí a trójští vojáci měli vždy dlouhé vlasy, které byly znakem jejich bojovnosti. Hinduistický bůh Šiva znázorňovaný v meditační poloze vsedě s dlouhými, rozevlátými vlasy, které mu jako symbol moci spadají přes ramena, vyjadřuje vědomé propojení klidné, vyrovnané mysli s divokostí přírody, jejími živly a zákony.

Copánky a dredy

Někteří ostrované věří tomu, že v dlouhých copáncích, které nosí, je sídlo duše. V afrických domorodých kmenech se nosí komplikované a složité účesy, které mají především obřadní charakter a liší se podle věku. Copánky zdobené korálky a dredy se dnes uchytily i v západní kultuře, ovšem zatím si je nepotíráme hlínou, což má právě na africkém kontinentu hlubší význam.

Česání a zaplétání vlasů představovalo magický rituál na ochranu před zlými silami. Možná jste kdysi viděli film Bílá masajka, v němž si muži z kmene Samburu ze severní Keni zakládali na dosti pracných účesech sestávajících z drobných copánků s bohatým zdobením, kvůli nimž spali se zvláštním stojánkem pod hlavou. Také beduíni dříve nosívali dlouhé vlasy spletené do malých copánků.

Dredy mají velmi dlouhou historii a v podstatě jsou přírodním typem účesu. V období průmyslové revoluce se primárně omezovaly na Indii, což se změnilo ve 30. letech 20. st. s tzv. rastafariánským hnutím vedeným jamajským aktivistou Marcusem Garveym. Skupina, jež měla nejsilnější kořeny v Karibiku, vycházela z učení afrických kmenů a kombinovala ho s náboženskými prvky. Vybízeli k míru, lásce, harmonii a sjednocení. Součástí hnutí bylo reggae a kouření marihuany a hudebník Bob Marley tento životní styl zpřístupnil celému světu.

Mezi prvními nositeli účesů připomínajících dredy byli jogíni a indičtí mudrcové, nosili je šamani a bojovníci v Africe a byly oblíbeny ve starověkém Egyptě či u germánských kmenů. Od konce 20. stol. je začali nosit i alternativně smýšlející lidé v západních zemích. Na základě tradic vycházejí tělesné, myšlenkové i duchovní energie z těla skrze temeno hlavy a smotáním vlasů, právě i do dredů, se úniku energie údajně zabrání.

Vlasy jako sebevyjádření

Podle kvality vlasů se i dnes pozná, kolik má kdo vitality a fyzické i duševní energie. U žen jsou dlouhé vlasy považovány za normální, resp. významně přispívají k jejich atraktivitě a kráse. Vlasy jsou tedy rovněž sexuálním symbolem a není náhoda, že většina mužů chce mít dlouhovlasou partnerku. Ženy, jež nepřijaly své tělo a odmítají svou smyslnost, mívají vlasy nakrátko. Velice krátké vlasy jsou u žen přijímány jako chlapecké a bývají považovány za znak feminismu. Mladší ženy mívají spíš delší vlasy a v pokročilejším věku je zkracují. Jako by to bylo spojené s fyzickým ubýváním sil. Jaký pocit ve vás vyvolává, když vidíte starší ženu s dlouhými vlasy? Vnímáte její ženskost a sílu?

Dnešní dlouhovlasí muži bývají většinou spirituálně či umělecky založeni. Jsou to zejména malíři a hudebníci. V jádru jemné a citlivé duše prostě potřebují mít dobré napojení „nahoru“. V legendách zase vystupují hrdinové, mágové, šamani, alchymisté a čarodějové, jejichž dlouhé vlasy mají hlubší duchovní význam. Pokud si někdy dítě či dospělý vlasy samovolně ostříhají, může jít o jistý druh sebepoškozování či protestu. Když byly dříve vlasy někomu ostříhány proti jeho vůli, šlo o druh potupy. Svými vlasy se každý člověk zviditelňuje, zdůrazňuje vlastní individualitu, případně vyjadřuje vzpouru vůči společenskému statusu či módnímu diktátu. Příslušníci hnutí hippies nosili dlouhé vlasy stažené čelenkou nebo šátkem.

Postřižiny a Horova lokna

Obřadu, kdy se částečným nebo úplným ostříháním provádí přechodový rituál, např. z dětství do dospělosti, se říká postřižiny. Jeden z výkladů je o tom, že ostříhané vlasy sloužily jako obětina. Božstvům bylo něco z člověka věnováno jako dar, aby ho přijala pod svou ochranu. Tento rituál se prováděl v mnoha kulturách v Evropě i v Asii. U některých národů se uskutečnil jedenkrát za život, u jiných vícekrát, např. při svatbě nebo přijetí jména.

S přechodem mladých chlapců do dospělosti, je spojena rituální úprava vlasů, jíž se říká Horova lokna. Jde o velmi krátký sestřih, kdy zároveň vzadu nebo na jedné straně zůstává spletený tenký cop z dlouhého pramene vlasů. Obřad, v jehož závěru byl cůpek hochům ustřižen, vychází ze starověkého Egypta. V dnešní době si hodně lidí schovává na památku první vlásky svých ratolestí, což je vlastně také rituál…

Koupit Meduňku