2019,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 9/2019

Vítejte, milí čtenáři, u pozdně letní „houbové“ Meduňky.
I když ve sběru hub jsme my Češi nedostižní, jistě se v článcích našich autorů dozvíte něco nového – třeba o možnostech praktického využití hub v péči o zdraví.
V titulním rozhovoru upozorňuje kožní lékařka Hana Moosová na vazby mezi psychikou a naší kůží, informuje o zásadách zdravého životního stylu ve vztahu ke kůži a také vysvětluje, proč je důležité „žít v míru a souladu“ se svými bakteriemi. V září je vhodný čas začít s otužováním, vše potřebné se dozvíte v článku o otužovací józe tummo. Klinický psycholog PhDr. Petr Novotný se ve svém článku Pokrok takzvaně k horšímu kromě jiného zabývá rolí nevědomí a účinky stresu při vzniku rakoviny, což dlouhodobě zkoumal u skupiny asi 150 svých onkologických pacientů. Uvádí také, koho rakovina „přednostně osloví“ a komu se patrně vyhne. (Ukázky z nové knihy dr. Novotného Nemoc hodných lidí – rakovina přineseme v dalších číslech Meduňky.)
Nedávno se mi dostala do rukou drobná knížka Anselma Grüna se sugestivním názvem Kdybych měl už jen jeden den života. Autor, benediktinský mnich nadaný schopností propojit spiritualitu s nároky moderní společnosti, se v ní neloučí se životem ani nad ním neláme hůl – naopak. Píše o tom, že by se rád naučil, jak učinit svůj život intenzivnějším, umět vychutnávat každý jeho okamžik a prožívat každý den nově – bděle a vědomě.
Touto myšlenkou mne velmi oslovil. Často se mi stává, že den naplněný prací a řadou povinností kolem mne jen proletí, „funguji na autopilota“ a o intenzitě života nemůže být ani řeči. Jak „zintenzívnit“ obyčejný pracovní den? A jak se vlastně pozná a cítí intenzivní život?
Právě jsem se vrátila z pěšího putování Šumavou a oblastí Českého lesa. S nevelkou skupinou lidí jsme s batohy na zádech procházeli krásnou krajinou, kde téměř nikdo nebyl a kde místy nefungoval žádný z mobilních operátorů – a bylo to skvělé a hodně intenzivní. A to nejen proto, že jsme dost zmokli a nohy opravdu hodně bolely, ale protože jsem měla čas pozorně se dívat kolem sebe a uvědomovat si, co vidím a co přitom prožívám, měla jsem prostor pro sebe samu, duše se ztišila a zklidnila, radovala se a nabrala energii, kterou zpětně pocítilo i tělo. Cítila jsem se „bděle a vědomě“, byť se kolem mne nic zvláštního nedělo – přesně tak, jak píše A. Grün. Čerstvá houska z vesnického obchodu nebo malé pivo v hospodě na návsi se stávaly malou událostí… Jak ale přenést tento prožitek do běžných všedních dnů? Omezit činnosti? Většinu času mlčet? Jít – nebo se zastavit?
Docházím k přesvědčení, že „intenzivní život“ je stavem ducha a nevyžaduje nutně pobyt v lesích. Žít intenzivně znamená zachovat pozornost i v „obyčejných“ chvílích, prožívat je vědomě, cítit jejich hodnotu, nesklouzávat k „automatickým“ činnostem, neoslyšet své srdce a ze zdánlivě všední situace umět vytvořit malou událost a vykřesat z ní jiskru radosti.
Doufám, že příspěvkem či inspirací ke „zintenzivnění“ života může být i toto číslo Meduňky.
Přeji vám příjemné září a babí léto plné krásy!
Zuzana Paulusová

Rozhovor s MUDr. Hanou Moosovou 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA:
HOUBY ZDRAVĚ A CHUTNĚ

Tajemné houby okolo nás a v nás 10
Bc. Martin Kolár

Houby pod drobnohledem 13
MUDr. Zuzana Vančuříková

Přínos hub v naší kuchyni 18
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Houby a další dary
podzimní přírody 20
Charlotte Matysková

 

Vařit – či nevařit? 24
Ing. Jarmila Průchová,
Jaroslav Průcha

Když jdou děti do školy 28
Mgr. Jan Vávra

Je jalovec jalový? 30
Václav Větvička

Pokrok takzvaně k horšímu 32
PhDr. Petr Novoný

Tummo: otužovací jóga 34
Mgr. Jan Blahůšek

Co byste měli vědět o rakovině (8) 36
MUDr. Ludmila Eleková

Zrajeme do krásy 38
Ing. Yvona Švecová

Čokoládová masáž 40
Jiří Vedral

Léčebné obrazce:
psychofyzické zklidnění 41
Jan Hnilica

Germánská nová medicína 42
Gabriela Benešová

Kohout a zdraví v roce 2019 44
Eva Joachimová

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Výklad tarotových karet
na měsíc září 2019 47
Judita Katona Peschlová

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku