Knihovnička Meduňky

Z meduňkové knihovničky: Léčivá síla čerstvého koření

Začíná jaro a mnozí s nás jistě ocení informace a rady týkající se pěstování a zužitkování známých i méně známých bylinek a divokého koření.
Tyto na pohled skromné a nepříliš nápadné rostlinky obsahují mnoho cenných vitaminů a minerálů, a jsou tak účinnými pomocníky pro podporu zdraví, navíc je můžeme různými způsoby využít při přípravě pokrmů – jídlu dodají chuť a ten správný „šmrnc“.
Mnoho informací na toto téma se dozvíte v knize Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření, která vyšla před časem v meduňkové edici a zakoupit ji můžete přes náš e-shop. www.obchodmedunka.cz

Bylinky a koření prospívají našemu zdraví
Hojnost čerstvých bylinek, které jsou nyní k dostání, působí dobře i v tom smyslu, že již v mnoha domácnostech odzvoní spoustě malých balíčků s ozářeným, vyčichlým, sušeným kořením. Protože jedině čerstvé koření a výrobky z něj zlepšují chuť pokrmů, zvyšují jejich výživnou hodnotu, ale umí i léčit. Zvykněme si tedy zařazovat různé druhy léčivek do pokrmů. Některá například zpomalují růst bacilů, jiná uklidňují, dezinfikují, ulevují od bolesti, posilují krev či sexuální apetit. Čerstvé bylinky a koření nás zásobují vitamíny a minerálními látkami a mnozí z nás si tuto sílu vůbec neuvědomujeme.

Česnek medvědí
Česnek medvědí, latinsky allium ursinum se vyskytuje převážně v lesích. Kvete jemnými bílými kvítky, které tvoří takový rostlinný koberec. Sezona těchto mimořádně zdravých listů začíná začátkem jara, krátce po zmizení sněhu, ale je velmi krátká. Rostlina rychle odkvete, zmizí i listy a za krátkou dobu po ní nezůstane ani stopa.
Česnek medvědí je oblíben u sibiřských medvědů, čistí si jím organismus po dlouhé a náročné zimě. Celkem dobře ho snáší i domácí zvířata.

Léčivé účinky medvědího česneku:
Pro léčebné účinky se používají mladé listy a kořeny. Listy jsou účinné jen v čerstvém stavu. Sušení se nedoporučuje, protože bylina tak ztrácí své zdravotní účinky. Cibulka je podobně trvanlivá a skladovatelná jako obyčejná cibule. Tato bylina obsahuje kyselinu listovou a vitamíny skupiny B, vitamín C, flavonoidy a silice.
Tato bylina povzbuzuje činnost žaludku a střev a celkově posilují imunitu. Kyselina listová podporuje tvorbu krve a růst buněk. Česnek medvědí je také výborným prostředkem proti jarní únavě. Dále pomáhá při arterioskleróze, reguluje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, vyhání střevní parazity a má rovněž antibiotické působení.

Životabudič – čerstvě vylisovaná šťáva
Pro výrobu šťávy vložíme listy do odšťavňovače. Pak ji smícháme s podmáslím, acidofilním či rostlinným mlékem v poměru 1:3. Nikdy čerstvě vylisovanou šťávu nepijeme samostatně, je příliš silná a mohla by nám podráždit žaludek i střeva.

Tinktura z česneku medvědího – nápoj mládí
Čtyři lžíce jemně nasekaných listů zalijeme půl litrem šedesáti procentního lihu. Vše necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout dvakrát denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme třikrát denně deset kapek nakapaných do dvou dl vody.

Pozor!Je nutné dávat pozor, abychom si nespletli široké listy medvědího česneku s listy jedovaté konvalinky. Vždy se orientujeme typickým česnekovým zápachem.
štiplavou chuť a ostrou vůni. Jelikož má celkem krátkou sezónu, měl by se tedy konzumovat denně. Objeví se totiž až zase za rok. Čerstvé listy vydrží v ledničce asi čtyři až pět dnů. Můžeme je rovněž zamrazit a používat do všech jídel, kam dáváme česnek.

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem
Potřebujeme: 1 kostičku tučného tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, mořskou sůl, 6 lístků medvědího česneku
Postup: Medvědí česnek nasekáme najemno a smícháme ho pak s tvarohem, zakysanou smetanou a solí. Směs vyšleháme do hladka a můžeme podávat s pečivem.

 

Koupit Meduňku