Ekologie, příroda,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci

Sucho je zahrádkářovou noční můrou aneb Ani kapka vody nazmar

Současné horké dny a málo dešťových kapek bohužel našim zahrádkám a zahradám neprospívají, a bez zahrádkářova úsilí – tedy bez zalévání – by květiny i zelenina, které jsme si od časného jara „hýčkali“, přišla pryč… Správný zahrádkář a zahradník dobře ví, že vody je třeba si vážit a je třeba s ní šetřit. Přemýšlíte také nad tím, čím můžete zalít své rostlinky, co snesou a co je pro ně dobré? Může to být třeba slitá voda z vařených brambor? Nebo bylinkový čaj, který jsme nedopili? Nebo uvažujete o tím, že byste si na zahrádce zřídili mališké jezírko pro ptáčky a pro radost? A kdy je nejlepší čas pro zalévání – ráno? Večer? V tom všem může poradit knížka Simony Procházkové ZELINÁŘ – herbář zeleniny, která obsahuje více než 200 různých receptů na přípravu léčivých a výživných šťáv, čajů, nápojů, vín, elixírů, ale i obkladů a domácí kosmetiky a vyšla v edici Knihovnička Meduňky jako volné pokračování Simoniny knížky Zahrádkářem vědomě. (Obě knihy získáte na našem e-shopu, podívejte se na www.knihovnickamedunky.cz )

Ani kapka vody nazmar…
Voda je naprosto unikátní tekutina, kterou potřebují všechny živé organismy ke svému životu a zdraví. Člověk nemusí být nijak velký ekolog, aby si všiml, že je v posledních letech čím dál vzácnější a že nám příroda vysychá přímo před očima.

Použití vody z domácnosti
Mám pro vás pár užitečných tipů, jak znovu využít i „použitou“ vodu z domácnosti na zalévání zahrady.

Čím můžeme zalévat rostliny?

  • zbytky nedopité vody, čaje, kávy, mléka, piva, vína
  • vodou z uvařených brambor, rýže, těstovin, vajec natvrdo, napařování knedlíků, rozpouštění čokolády
  • vodou, kterou myjeme ovoce a zeleninu před podáváním
  • vodou, kterou používáme k proplachování rýže, luštěnin, namáčení obilovin
  • starou vodou z akvária, kterou odlijeme před jeho čištěním
  • rozpuštěnou vodu z námrazy při čištění mrazáku i chladniček.
  • starou vodou z rychlovarné konvice či kávovaru
    (Vodu, která nám zbude například ze sušičky či po koupání ve vaně do zeminy raději nepouštíme i pokud používáme mycí nebo prací prostředky řady bio i eko. Voda může totiž obsahovat zbytkové mikročástice čisticích přípravků a umělých vláken, a to půdě rozhodně neprospěje. Ideální použití této vody je na splachování WC.)

Použití vody dešťové
Venku můžeme vodu pravidelně odchytávat okapy ze střechy do velkých sudů, doporučuji investovat spíše do plastových sudů, kovové časem zrezaví a rezí se voda pro zalévání úplně znehodnotí.
Praktickou vodní nádrží je kousek od domu vykopané menší jezírko (velikost je dle možnosti pozemku), které vyskládáme kameny, vybetonujeme a ono samo se pravidelně naplňuje dešťovkou.

Kdy je nejvhodnější zalévat zahradu?
Zahradu zavlažujeme nejlépe časně ráno, nejlépe však večer. V této době není zemina rozpálená a voda se neodpaří dříve, než se stačí vsáknout.

Vytvořme na zahradě přátelské prostřední pro ptáky, hmyz, ještěrky, ježky…
Aby zahrada vzkvétala k hojnosti, je nutná symbióza rostlin a živých organismů… aneb žijeme pospolu a navzájem si pomáháme.

  • hmyz opyluje, pomáhá s likvidací škůdců
  • žížaly zúrodňují a kypří půdu
  • slimáci produkují pro půdu velmi výživný sliz
  • ptáci zpívají rostlinám a je prokázáno, že díky tomu lépe prospívají a plodí, pak také regulují počty škůdců
  • ježci regulují přemnožené slimáky, plzáky, housenky i myši
  • krtci vytvářejí tunely, které provzdušňují půdu

Pítka pro všechny obyvatele zahrady…
Horké letní počasí zmáhá nejen rostliny, ale také živočichy. Přirozené vodní zdroje vysychají a zvířátka začínají strádat. My sami jim můžeme velmi snadno pomoci, když na vhodných místech zahrady vyrobíme pítka. V podstatě jde o keramické mělké misky s vodou a kamínky, které pravidelně čistíme a doplňujeme čerstvou vodou.

Typy pro přípravu pítek
Pítka pro hmyz vytvoříme z menší mělké keramické misk a vyložíme ji oblázky a větvičkami, na které si mohou včely, motýly a další v klidu sednout a neutopí se. Pítko dáme do stínu na méně frekventovaném místě.
Pítka pro ptáky můžou být vyrobena ze středně hluboké misky, kterou ale taky vyložíme oblázky a větvičkami, aby se případně mláďata neutopila. Pítko dáme na klidné místo, z dosahu psů a koček, nejlépe na strom, ale je důležité mít k němu dobrý přístupkvůli pravidelné péči.
Pítka pro hlodavce, ježky a ještěrky uděláme ze středně hluboké misky, i tu pro jistotu vyložíme většími kamínky, kdyby náhodou zvířátko uklouzlo, ať se bezpečně dostane ven. Pítko dáme do stínu na příjemné místo, nejlépe někde na kraji zahrady.

Zahradu prozáří i malá vodní plocha…
Přírodní vodní nádrže jsou pastvou pro oko i duši a také prospějí přírodě v nejbližším okolí. Zahrada ke svému zdraví potřebuje vláhu a jakákoliv vodní plocha jí velmi pomůže. Voda bude zvlhčovat vzduch, zpestří skladbu rostlin a stane se domovem široké plejády dalších užitečných živočichů – žab, různých druhů hmyzu, ptáků…

Užitečné vodní záhony
Pokud nemáme dostatek místa, můžeme si vodní plochu vyrobit z velké plastové či keramické nádoby, staré smaltované vany zakopané do země, aby v zimě nepromrzala ze stran, napustit ji vodou a vysadit do ní nějakou vodní rostlinu (vachta trojlistá, vodní svlačec – sazeničky koupíte na internetu ve specializovaných obchodech s tímto sortimentem. Rostliny je vhodné zasadit do hliněných květináčů naplněných drobným štěrkem a vložit do nádoby s vodou. Údržba pak spočívá pouze v tom, nenechat prostor úplně zarůst rostlinami a udržovat v nich vodu.POZOR

POZOR!!! Do jakékoliv otevřené vodní plochy i sudu s vodou je NUTNÉ dát nějaké dřevěné prkénko a opřít ho z jedné strany o okraj, zabráníme tak utopení živočicha, který by do vody případně spadl.

Koupit Meduňku