Děti,  Knihovnička Meduňky,  Rady a tipy,  Rodina,  Zdraví

Z meduňkové knihovničky: Když dítě bolí ouško…

Snad každý rodič ví, jaké trápení dokáže dítěti způsobit bolavé ouško. V některých případech je návštěva lékaře nezbytná, jindy si můžeme pomoci sami. Užitečné rady nabízí ve své knize Děti a bylinky naše spolupracovnice, bylinářka Simona Procházková. Simona pro naši meduňkovou edici napsala už několik knih a všechny jsou velmi praktické a užitečné. Získáte je přes náš e-shop. www.obchodmedunka.cz

Uši patří ke smyslovým orgánům našeho těla. Díky nim můžeme přijímat nejrůznější tóny. Ale teprve ve spolupráci s mozkem je možné slyšení. Zvukové vlny jsou transformovány na elektrické nervové impulsy a v mozku rozkódovány. Tyto nervové impulsy vysílají v součinnosti s oblastí ucha rovněž signály pro pohyby hlavy a rovnováhu.
Bolesti ucha vznikají obvykle ve středním uchu, což je malý prostor za ušním bubínkem. Ze středního ucha vybíhá tenký kanálek, zvaný Eustachova trubice, která pak ústí v nosohltanu. Díky ní se tlak ve středním uchu vyrovnává s atmosférickým. Eustachova trubice umožňuje také vytékání hlenu a tekutiny. Když jsme nachlazení, tak nám sliznice otečou, trubice se tak uzavře a ve středním uchu se může nahromadit tekutina, která následně tlačí a způsobuje palčivou bolest. V ní se mohou velmi rychle množit bakterie a vzniká zánět. Další příčinou zánětu může být i plavání v bazénu či umývání vlasů. Je to tím, že do zvukovodu nateče voda, zůstane uvnitř a v ní se rozmnoží choroboplodné zárodky. Postižené ucho je zalehlé, silně svědí. Opravdový zánět poznáme, stiskneme-li malý trojúhelníkový lalůček, který se nachází před zevním zvukovodem a ucítíme-li pronikavou bolest. Zánětem středního ucha trpí především děti, ale může postihnout i jinou věkovou kategorii.

Jak uvolnit Eustachovu trubici?

  • Kloktáním teplé slané vody pomůžeme zprůchodnit eustachovu trubici. Otok, který je příčinou její neprůchodnosti, opadne. Slaný nálev si připravíme tak, že 2 čajové lžičky mořské soli rozpustíme ve 2 dl teplé vody. Kloktáme 3 x denně.
  • Rovněž výplachy nosu pomáhají rozředit hlen a uvolňují otok. Výplach si připravíme tak, že si necháme 2 lžíce Vincentky zvětrat a pak jí naplníme malou stříkačku. Dítě položíme na pohovku, zakloníme mu hlavu a postupně pomalinku vstříkáváme minerálku do nosních dírek (do každé 1 stříkačku), až voda steče do krku, tak dítě necháme vysmrkat. Výplachy provádíme 2 – 3 x denně. U hodně malých dětí používáme nosní rozprašovat a stříkáme 3 – 4 x denně po 2 stříknutí do každé dírky.
  • Pitný režim je velmi důležitý! Pokud dostatečně pijeme, svaly, které pracují při polykání, pomůžou rozevírat eustachovu trubici a tlak v uších se viditelně zmírní.
  • Před spaním dáme dítěti pod hlavu o polštář navíc. Zvýšená poloha při spaní pomáhá uvolnit hlen a tlak v bolavém uchu se zmírní.

Cibulový zábal
Tento zábal pomáhá zmírňovat bolest, vstřebává choroboplodné zárodky a reguluje proces látkové výměny. Připravíme si ho tak, že nakrájíme nadrobno 1 velkou cibuli a dáme ji ne lněnou nebo bavlněnou látku, rozmačkáme a zahřejeme (například na pergamenovém papíru na topení nebo na obrácené pokličce nad hrncem s vařící vodou). Hotový zábal zavážeme, přiložíme ho na bolavé ucho, můžeme ho ještě přivázat šátkem nebo čelenkou a necháme 15 minut působit. Tento postup opakujeme 3 x denně vždy s čerstvou cibulí. Cibulový zábal můžeme použít i na hmyzí štípnutí.

Přírodní antibiotika
Tinktura z lichořeřišnice či grapefruitového semínka jsou vynikajícími přírodními antibiotiky a bez vedlejších účinků. Užívají se po dobu 3 týdnů (kvůli recidivě), v množství :

  • Děti od 6 měsíců do 2 let: 3 x denně 2 kapky do 1 dl vody.
  • Děti od 2 let do 5 let: 3 x denně 4 kapky do 1 dl vody.
  • Děti od 5 do 9 let: 3 x denně 6 kapek do 2 dl vody.
  • Potom až do dospělosti: 3 x denně 15 kapek do 2 dl vody.
    Důležitá je pravidelnost užívání.

Můžeme si pomoci i aromaterapii
Při bolestech uší nám spolehlivě pomohou éterické oleje z levandule a čajovníku (tea tree). Tyto dva oleje můžeme nanášet na sliznice v neředěném stavu. Musíme ovšem dbát na kvalitu. Aplikace těchto olejů je taková: 2 x denně kápneme na smotek vaty 1 kapku levandulového a 1 kapku čajovníkového a vložíme do bolavého ucha. Vůně levandule okamžitě zmírní bolest a uvolní celý organismus. Čajovník zase účinně vydezinfikuje. Tento způsob provádíme po dobu 5 až 10 dnů.

Pozor na přehnanou hygienu!
Problémem dnešní doby je přehnaná péče o uši. Pravidelné hluboké čištění vatovými tyčinkami je spíše ke škodě než k užitku. Tímto způsobem totiž zatlačujeme ušní maz hlouběji do zvukovodu, kde nejsou žádné mazové žlázky, které by ho udržovaly měkký. Vzniklá mazová zátka tedy v těchto místech ztvrdne jako kámen a nejde jen tak vytáhnout. Výbornou alternativou čištění zvukovodu jsou ušní svíčky. Já jimi čistíme dětem uši vždy 1 x za měsíc. Při zapálení svíčky vznikne v uchu tzv. komínový efekt a všechny usazené nečistoty vyletí ven.

Koupit Meduňku