Recepty,  Rodina

Babička vaří s vnoučaty… …sněhové menu – s meduňkovou knihovničkou…

Přemýšlíte, jak zaměstnat o víkendu děti něčím, co je bude bavit? A co třeba zkusit společně něco uvařit (a sníst-:))? Inspiraci najdete v knize Marcely Šebestové. Autorka připravila půvabnou knížku pro babičky a jejich vnoučata, plnou receptů, které si mohou společně vytvořit, když mají o víkendu čas a chuť prožít ho společně – a navíc si ještě všichni pochutnají.  Kniha s názvem Babička vaří s vnoučaty víkendová menu je doplněna ilustracemi Edity Plickové.
A jaká že menu si mohou smíšené kuchařské týmy vyzkoušet? Například Masopustní menu, Pohádkové menu,  Velikonoční či Májové menu, Prázdninové menu či Menu Pepka námořníka… Pro tento víkend jsme vybrali Sněhové menu – které je vzhledem k současné sněhové nadílce aktuální. Ať žije sníh a ať vám chutná sněhové menu! -:)
Knihu získáte přes e-shop www.obchodmedunka.cz

Pro radost a s obdivem k našim babičkám jsme připravili knížku jejich receptů. I babičky, které nerady vaří, se pro svá vnoučata snaží, což si také zaslouží ocenění, a tak chválíme jejich snahu a úsilí tu nechuť k vaření překonat. V naší kuchařce ovšem vaří též vnoučata pro své babičky a dědy.
Všichni rádi sedíme u prostřených stolů s dobrotami, protože posezení u dobrého jídla nás navzájem sbližuje. Pokud něco nevyjde podle vašich představ, berte to s humorem, a nezapomeňte, že nože mají ostrá ostří a rozpálené trouby a plotýnky pálí. Tak ať se vám při vaření a sbližování daří! Za pokus to rozhodně stojí.                                      Marcela Šebestová

Sněhové menu
Snídaně:
Jablkové řezy, kakao
Oběd:       Fazolová polévka
Královské řízky
Holandský bramborový salát
Večeře:    Pohankové rizoto

Jablkové řezy
350 g polohrubé mouky, 300 g práškového cukru, 350 g strouhaných oloupaných jablek, 250 ml mléka, 1½ prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 10 lžic oleje, 2 vejce
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme všechny suroviny, těsto vlijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech. Rovnoměrně ho rozetřeme až k okrajům a vložíme do předehřáté trouby. Upečený moučník vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a nakrájíme na kostky. Zdobíme šlehačkou a kousky ovoce.

Fazolová polévka
250 g fazolí, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 300 g rajčat, 250 g brambor, 100 g šunky, lžička sladké mleté papriky, olej, malý rajský protlak, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, 100 g pikantní klobásy, sekaná petrželka
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den je ve stejné vodě uvaříme. Šunku nakrájíme na nudličky a na oleji spolu s nasekanou cibulí opečeme, zasypeme sladkou paprikou, přidáme zeleninu a brambory nakrájené na kostičky, oloupaná rajčata a nasekaný česnek. Zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Do polévky přidáme scezené vařené fazole a rajský protlak. Klobásu nakrájíme na kolečka a vložíme ji do polévky prohřát. Kořeníme majoránkou a sekanou petrželí.

Královské řízky
500 g kuřecích prsou, hladká mouka, sůl, olej
Těstíčko: 3 housky, 3 vejce, mléko podle potřeby, sůl, 50 g spařených loupaných mandlí, sekaná petrželová nať
Kuřecí prsa nakrájíme na malé řízečky, naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Obalíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách.
Těstíčko: Housky nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem, necháme nabobtnat, rozmělníme vidličkou, přidáme celá vejce, na nudličky nakrájené mandle a petrželovou nať. Dobře promícháme.

Holandský bramborový salát
500 g brambor, 100 g eidamu, 100 g hermelínu, 1 červená paprika, pažitka
Nálev: 5 lžic bílého vinného octa, 6 lžic salátového oleje, 1 střední cibule, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Oba sýry nakrájíme na kostičky, papriku jemně nasekáme. Olej promícháme s octem, trochou vody, solí a jemně nakrájenou cibuli. Podle chuti můžeme přidat špetku cukru. V míse smícháme brambory, sýry, papriku, nasekanou pažitku, zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu odležet.

Pohankové rizoto
300 g pohanky, 300 g vepřové kýty, 1 větší cibule, 4 lžíce oleje, 1 červená paprika, 1 mrkev, 1 kostka zeleninového bujonu, sůl
Pohanku propláchneme vodou a necháme okapat. Na suché pánvi ji opečeme. V kastrolu na rozpáleném oleji osmažíme maso nakrájené na malé kostičky a jemně nasekanou cibuli. Přidáme opečenou pohanku, na kostičky nakrájenou papriku, kolečka oloupané mrkve, kostku zeleninového bujonu a zalijeme vodou. Podle chuti osolíme a dusíme do měkka.

Trochu medu do čajíčku,
lžička nám ho rozmíchá,
zvláště když je venku zima,
mráz pod nehty zavítá.

A zlatý hřeb programu: Pohár sněhové královny
6 dl perlivé vody, 1 plechovka krájeného ananasového kompotu, 2 dl jablečného moštu, 2 dl pomerančového džusu, kiwi, 3 lžíce mraženého rybízu
Kuličky rybízu a na kousky nakrájené kiwi rozložíme do tvořítek na led, zalijeme vodou a necháme zmrazit. Rozdělíme je do pohárů, do každého dáme 2 lžíce ananasového kompotu i s nálevem a zalijeme směsí jablečného moštu, pomerančového džusu a perlivé vody. Poháry zdobíme barevnými brčky.

Dobrou chuť!

Koupit Meduňku