Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Recepty

Čerstvé koření? Teď v říjnu?

Nebojte se, přátelé, nechceme s vámi hrát hru na pohádku O dvanácti měsíčkách, ve které zlá macecha posílala Marušku v zimě pro jahody. My vás hodláme inspirovat maximálně k tomu, abyste zašli na zahrádku, kde ještě stále roste čerstvý libeček (případně se pro něj zastavili na tržnici), a využili této byliny s výraznou chutí k přípravě některé z následujících dobrot…
Vybrali jsme tři recepty z knihy S. Procházkové Léčivá síla čerstvého koření (kniha vyšla v meduňkové edici www.knihovnickamedunky.cz)

Libečkové karbanátky
Potřebujeme: ½ kg mletého masa (vegetariáni mohou místo masa použít sójový granulát), 2 lžíce pohanky lámanky, 1 lžíci jemně mletých ovesných vloček, 2 vejce, 1 velkou cibuli, mořskou sůl, ½ lžičky pepře, 4 lžíce čerstvého nebo 2 lžíce sušeného libečku, hladká mouka na obalení, olivový olej na smažení
Postup: Mleté maso promícháme s pohankou, vločkami, vejci, cibulí, solí, pepřem a nasekaným libečkem. Vytvarujeme malé karbanátky, které obalíme v mouce a dozlatova usmažíme. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Libečková pomazánka
Potřebujeme: 1 tvaroh, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci čerstvého libečku, mořskou sůl, pepř
Postup: Z tvarohu a smetany ušleháme hladký krém, přidáme sůl, pepř a nadrobno nasekaný libeček. Hotovou pomazánku necháme vychladit, pak jí mažeme na pečivo. Rovněž můžeme z tvarohové směsi lžičkou utvořit kuličky, které vložíme do půlky zavařené broskve a ozdobíme lístky libečku.

Libečkové pesto
Potřebujeme: 4 hrsti libečkových lístků, 1 velký rozmačkaný stroužek česneku, 30 g vlašských ořechů, 30 g parmezánu nebo jiného strouhaného sýru, 6 polévkových lžic panenského olivového oleje
Postup: Všechny přísady mixujeme až do té doby, než vznikne hustá zelená omáčka. Tu pak dáme do malých skleniček a až po vrch zalijeme olivovým olejem. Hotové pesto skladujeme v chladničce a používáme ho k dochucování masitých či zeleninových jídel, polévek, pomazánek či jen tak k pečivu.