Meduňka,  Pro inspiraci

ČERVNOVÁ MEDUŇKA JE TADY! VÍTÁME JI!

Červnové číslo MEDUŇKY je právě „narodilo“ a je tady pro vás se spoustou užitečných článků a informací! Některé články vám na tomto webu postupně představíme prostřednictvím vybraných ukázek, ale všechny představit nestihneme, a hlavně věříme, že si Meduňku chcete přečíst celou a o nic z tohoto podařeného čísla nepřijít… Už od dneška je nová Meduňka ke koupi na stáncích PNS, v obchodech a pro příznivce elektronické formy máme i verzi emedunka.cz Tak si nové číslo užijte, ať se vám příjemně čte a ať v něm najdete to, co vás zajímá. A co jsme pro vás společně s našimi autory a spolupracovníky připravili?

Tentokrát jsme se v tématu nazvaném DĚTI – NAŠE BUDOUCNOST zaměřili na určitá specifika
a libůstky.
Máte doma puberťáka? Doporučujeme článek zkušené pedagožky Mileny Králové s cennými radami, Milena se neváhala podělit i o své vlastní zkušenosti. Pokud máte doma předškoláka a uvažujete o lesní školce, můžete si přečíst, jak to v takové lesní školce vypadá a co se tam vlastně děje – píše o tom průvodkyně v lesní školce  Hanka Válková, která tuto práci také dobře zná z vlastní zkušenosti. Kromě toho se v tématu dočtete o efektivním způsobu, jak děti učit angličtinu – to zase popisuje paní Alena Burgetová, která je autorkou této zajímavé metody. A chovatelka Zdeňka Kudová má spoustu zkušeností se zvířaty a pro nás připravila článek  o tom, na co dbát, když je v rodině kromě dítěte či dětí také zvíře.
Titulový rozhovor s názvem Návštěva u bílé čarodějky přináší povídání redaktorky Věry Keilové s dětskou filmovou hvězdou Míšou Kudláčkovou, kterou si možná mnozí pamatují jako Barču ze seriálu My všichni školou  povinní. Míša nakonec u filmu nezůstala, prošla rozmanitými profesemi a v současné době se zabývá výkladem karet, napsala několik knížek, má školu tarotu a runovou školu, vypracovává horoskopy a věnuje se i dalším činnostem. Její dosavadní život byl plný různých turbulencí, dynamická a plná změn je i současná doba – a o tom všem si s Věrou pěkně popovídaly.   
Co nás čeká v červnu? Do tarotových karet nahlédla Milena Králová. Červen je ve znamení karty Viselec, což je   archetyp sestupu do vlastních hlubin, kde můžeme nalézt vyléčení podstoupením určité zkoušky a překonáním netrpělivosti. Nabádá nás, že svůj problém můžeme vyřešit, pokud se nám podaří změnit svůj pohled a přístup.
MUDr. Ludmila Bendová je zkušená lékařka a fundovaná odbornice, specializující se na tradiční čínskou medicínu a pro Meduňku už napsala řadu článků na zdravotní témata, tentokrát se ovšem věnuje půdě – protože kvalita půdy s naším zdravím úzce souvisí, jak paní doktorka v článku vysvětluje. Obsah minerálnich látek i vitaminů v naši rostlinné stravě je v současnosti až o třetinu nižší, než tomu bylo v roce 1950, a tak není divu, že nám pak tyto látky chybějí a že se pak nemůžeme lidově řečeno „dojist“ a stále po něčem bažíme. Jak se tedy k půdě chovat?
Toto číslo nás bude provázet až do začátku léta, a proto se s Markétou Vopičkovou podíváme také na letní louku, kde kvetou a voní bylinky časného léta – třeba kopretina řimbaba, třezalka a další a dozvíme se také, jak můžeme jejich sílu citlivě využít pro zdraví. O léčbě vodou píše naturopatka Katka Boesenberg – léčba vodou není jen relaxační lázeňská procedura, ale patří k nejstarším léčebným metodám a odedávna pomáhala léčit nemoci těla i mysli. Dozvíte se, jak voda na tělo působí (třemi
hlavními způsoby) a proč je důležité správné nastavení každého parametru vzhledem k jedinečným fyzickým vlastnostem každého pacienta.
V cyklu Abeceda zdravých potravin jsme došli k písmenku Z a autorka Iveta Kulhánková vybrala zelí – oblíbenou zeleninu české kuchyně. A jako obvykle nechybí ani recept… MUDr. Ludmila Eleková připravila důležitý článek, v němž kromě jiného vysvětluje, jak působí léky na cukrovku. V rubrice Astroporadna tentokrát astropsycholožka Marie Plochová Hlávková radí čtenářece, která má problém vymezit své hranice – což by mohlo zajímat i další čtenářky a čtenáře. A do aktuálního horoskopu nahlíží i astrolog Ing. Zdeněk Bohuslav. Celostní lékař a náš autor MUDr. Rudolf Zemek pro vás připravil druhé pokračování článku o tom, co všechno v jeho ordinaci obnáší celostní diagnostika. Zaměřil se na tělesné vyšetření pohledem, pohmatem, poklepem a poslechem. Jak jste se již dozvěděli v první části publikované v květnovém vydání Meduňky, tělesnému vyšetření předchází podrobný rozhovor, týkající se pacientovy rodiny, ale také jeho duše a životního stylu. Způsob práce pana doktora můžete porovnat se svými zkušenostmi z různých vyšetření. (MUDr. Zemek je také autorem několika knih z edice Knihovnička Meduňky, které stojí za přečtení – www.knihovnickamedunky.cz ) Jsou tu i seriály Zdraví podle kalendáře (Ing. Hana Smejtková), seriál MUDr. Pavla Špatenky o kolektivní duši, pan Václav Větvička se přiznává ke své slabosti pro kapra pečeného na šalvěji -:) a duchovní téma opět zvolil pro svůj článek i Jiří Mazánek
Milí přátelé, sami vidíte, že nabídka je víc než bohatá, a tak vám celá naše redakce přeje příjemné chvíle strávené s naší Meduňkou a hezký červen!


Koupit Meduňku