2022,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 12/2022

Vážení čtenáři,
vítejte u prosincové Meduňky, která uzavírá rok 2022. Napadlo vás někdy, že každé nové číslo Meduňky je vlastně setkáním vás, čtenářů, s námi všemi, kteří Meduňku pro vás připravujeme? Často na vás také myslíme: „Bude tohle téma pro čtenáře zajímavé, přínosné a užitečné?“ uvažujeme na redakčních poradách a těší nás pak vaše ohlasy, maily a dopisy potvrzující, že tomu tak je. Děkujeme vám za ně i za přízeň v tomto roce a rádi se s vámi budeme nad stránkami Meduňky setkávat i napřesrok.
V tomto čísle najdete spoustu rozmanitého čtení pro zimní a vánoční čas – připraveny jsou články na téma podpory zdraví, ale i recepty na cukroví s bylinkami, návod na výrobu netradičního vánočního stromku i tipy na vonné a vykuřovací směsi, milovníci nových chutí mohou na vánočním stole vyzkoušet třeba kouzlo kvašených potravin.
K adventu a Vánocům patří i duchovní inspirace – o síle slova píše Milena Králová, věnujeme se tajemné řeči snů a Jiří Vacek nás vybízí, abychom – a nejen o Vánocích – mluvili s Bohem. To je výzva, protože mnohdy nám dělá potíže mluvit i se svými blízkými, a dosáhnout usebrání a vnitřního ticha, které jsou nezbytnou podmínkou pro duchovní komunikaci, není v současném halasném a rychlém světě snadné. Možná právě nadcházející období – časné večery a dlouhé noci, klid a ztichlá příroda nám mohou pomoci soustředit se víc do sebe než do vnějšího okolí. Blíží se zimní slunovrat, a tak se také zamyslíme nad cyklem roku i významem čtyř ročních období. Zima totiž zdaleka není jen „mrtvým časem“, který je třeba nějak přetrpět. Jak připomíná ve svém článku Ing. Zdeněk Bohuslav, při zběžném pohledu se může zdát, že se příroda jen v různé míře ukládá ke spánku a nastává klid, ale hluboko pod povrchem probíhá mnoho dějů, příroda se čistí a „spaluje“ své opotřebované části, a hlavně sbírá sílu a soustředí ji do semen, aby se pak v pravý čas probudila a zahájila svůj zázračný nový cyklus. (Takový záměr – převedený do lidské roviny – můžeme ostatně během zimy naplňovat i my, lidé…) Až vyrazíme na zimní vycházku, připomeňme si tyto neviditelné dramatické děje, jejich symbolickou rovinu a moudrost přírody, která – naštěstí – přetrvává i v tomto neklidném světě.
Končí rok, který nám po covidu přinesl další nečekané zkušenosti, na globální úrovni i v denním životě je třeba řešit řadu problémů a není to snadné. I tak mi ale připadá, že je stále dost toho, zač je možné cítit vděčnost, čeho je třeba si vážit a co není radno považovat za samozřejmost – třeba dar života, zdraví nebo blízkost spřízněných lidí… Nechci propadnout pocitu, že „všechno je teď blbý“ a nic nemá cenu. Smutná ustrašená duše a naštvaná mysl působí nepříznivě na tělo – a my si přece k Vánocům a do nového roku budeme vzájemně přát „hlavně hodně zdraví“. Přeji vám tedy, milí přátelé, klidné Vánoce a do nového roku pevné zdraví, schopnost aspoň občas se z něčeho radovat a navzdory obtížím současné doby si zachovat víru a naději.

Zuzana Paulusová

Uteklo vám toto číslo Meduňky? Můžete si ho v klidu zakoupit v elektronické podobě!

Obsah čísla:

Rozhovor se Simonou Babčákovou 6
Mgr. Věra Keilová

Tarotový výhled na prosinec 9
Milena Králová

TÉMA: Tradice a nové trendy Vánoc

Magické kadidlo
a vykuřování bylinami 10
Bc. Martin Kolár

Vánoční cukroví a bylinky 11
Ing. Markéta R. Vopičková, Ph.D.

Kvašené potraviny
na vánoční stůl 13
Alice Vránová

Jak se o svátcích nepřejíst 14
Iva Lhotská

Síla slova nejen o Vánocích 16
Milena Králová

Mluvme s Bohem 19
Ing. Jiří Vacek

Čtyři roční období
a jejich význam 22
Mgr. Naďa Pažoutová

Svalníček 24
Václav Větvička

Tajemná řeč snů 26
Iva Lhotská

O metabolismu:
život na půl plynu 32
MUDr. Ludmila Eleková

Kouzlo starých formiček 35
Květa Čermáková, BA (Hons), Msc

Jak nás formuje prenatální
období a zážitek porodu 36
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Zdraví podle kalendáře 39
Ing. Hana Smejtková

Příběh dřevěného stromku 40
Ing. Markéta R. Vopičková, Ph.D.

Píseň mého srdce 42
Ing. Jiří Mazánek

Tipy od Gabiely Filippi 44

Sváteční duchovní obřad
pro posílení 45
Tomáš Pfeiffer

Cyklus roku a zimní slunovrat 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku