Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Zdraví

VÍTÁME KVĚTNOVOU MEDUŇKU!!!

Milí čtenáři a přátelé naší Meduňky, je tady nové číslo a je jako vždy zajímavé, tematicky bohaté a užitečné prostě skvělé! A navíc si troufáme tvrdit, že jeho hlavní téma osloví většinu čtenářů – tentokrát jsme totiž vybrali téma JAK ZDRAVĚ ZHUBNOUT A CÍTIT SE DOBŘE. No řekněte, kdo by se nechtěl cítit dobře? A shodit nějaké to kilo, které zůstalo ze zimy, si nejspíš taky přeje téměř každý… Asi všichni tušíme, jaké cesty vedou k hubnutí, protože jsme o tom už mnohokrát slyšeli či četli, ale naši autoři se na téma dívají – jak je v Meduňce zvykem – vždy z trochu jiného úhlu pohledu. Kromě toho samozřejmě máme v novém čísle spoustu článků na další témata, takže květnová Meduňka je opravdu pro každého. Ostatně, posuďte sami... Meduňku dostanete na stáncích PNS, v některých obchodech nebo je k dispozici také v elektronické verzi na emedunka.cz

V titulním rozhovoru jsme si povídali s naturopatkou Ivetou Kulhánkovou (která pro Meduňku připravila řadu článků, v posledním roce se setkváváte s jejím seriálem Abeceda zdravých potravin) o naturopatii, což je velmi stará léčebná profese, která ovšem má hodně co nabídnout i nám ve 3. tisíciletí. Zaměřili jsme se zejména na léčebné možnosti naturopatie i na její využití v běžném životě a při výchově dětí, protože Iveta je zároveň maminkou dvou malých dětí.

V rámci tématu prof. Anna Strunecké uvažuje nad tím, co nám brání zhubnout (a nevádá přidat i své zcela osobní zkušenosti), o možnostech zdravé redakce váhy píší MUDr. Vlaďka Strnadelová a Jan Zerzán, o tom, jaké možnosti při podpoře metabolismu skýtá tradiční čínská medicína, připravila článek MUDr. Dagmar Komárková, jak mohou při zdravé a rozumné redukci váhy pomoci bylinky radí Martin Kolár. Hlad a potřeba jíst někdy bývá „převlečenou“ touhou po lásce, jak píše ve svém článku Milena Králová. A Charlotte Matysková nabízí zcela praktické a poveditelné rady, jak omezit chuť na sladké. Článek o tzv. body shamingu, tedy sebeodsuzování a narážek na vlastní vzhled, což je převážně záležitostí žen, připravila Lída Charvátová. Nazvala ho I jako tlustá si sebe můžu vážit a popisuje v něm příběh zajímavé ženy, která dokázala s tímto citlivým tématem vyjít na veřejnost a iniciovala projekt, v něm ženy hovoří o svých zkušenostech s bodyshamingem. MUDr. Ludmila Eleková připravila článek o inzulínové rezistenci. Ta bývá považována za cestu k obezitě a cukrovce 2. typu. Jenže – jak vysvětluje autorka – být někdy rezistentní k signálu inzulínu je pro život nutné. Reakce buněk na inzulín je regulována podle potřeby energie a za normálních okolností je to proces fyziologický. Pro vyvolání fyziologické inzulínové rezistence je zásadní složení tuku v jídle. O metodě tzv. thetahealingu – využití léčivých mozkových vln, hovořila redaktorka Věra Keilová s terapeutkou Mgr. Alenou Burgetovou, v seriálu Zdraví podle kalendáře poradila Hana Smejtková, jak pomocí reflexní terapie můžeme podpořit své srdce a tohoto orgánu se týká i příspěvek Václav Větvičky nazvaný Na srdce je srdečník. V seriálu Píseň mého srdce se Jiří Mazánek opět věnuje duchovním tématům, Tarotový výhled na květen připravila Milena Králová, v seriálu Místa se zvláštní silou se s Markétou Vopičkovou tentokrát vydáme na místo spojené s dávným zločinem – do Libice nad Cidlinou, astrolog Zdeněk Bohuslav infomuje, jak mohou hvězdy „promlouvat“ k hubnutí, tedy vysvětluje proces redukce váhy a jeho podmínky z astrologického hlediska a MUDr. Pavel Špatenka pokračuje ve svém seriálu článkem Vášnivá víra. A to ještě není všechno, v tomto čísle najdete i další informace, věříme, že budete s květnovou Meduňkou více než spokojeni a že vám bude k užitku. Přejeme příjemné čtení a pěkné jarní dny!

Vaše redakce


Koupit Meduňku