2021,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 12/2021

Milí čtenáři,
vítejte u prosincové Meduň-ky, posledního čísla roku 2021, který nám znovu ukázal, že my lidé to ho dokážeme hodně, ale pány tvorstva rozhodně nejsme.
Děkujeme vám za přízeň, kterou jste Meduňce prokazovali, za ohlasy a dopisy, které jste nám poslali. A věříme, že to mu tak bude i v roce příštím – jsme tady, pracujeme, plánujeme, Meduňka žije a je tady pro vás.
Jak prožít zimní a vánoční čas ve zdraví? K tou bychom rádi přispěli hlavním tématem tohoto čísla. Najdete v něm recepty na zajímavé jedlé dárky i na odlehčenější varianty vánočního cukroví, připomenete si zvyky provázející zimní čas našich předků i vzpomínky na Vánoce svého dětství. Věnujeme se také rituálům a jejich místu v našem životě, vzniku komunit (přesvědčili jsme se přece, že při dlouhodobé ztrátě kontaktu s druhými lidmi strádáme), přečtete si i praktické zdravotní rady.
Inspirativní je titulový rozhovor kolegyně Věry s Josefem Formánkem, krásně toiž ukazuje, jak žije člověk, který dokázal (s vyšší pomocí) přetavit svou těžkou životní zkušenost ve zdroj klidu, vděčnosti a životní radosti. „Je to hezký čas, ale hezké jsou pro mne nakonec úplně všechny dny,“ říká o vánočním čase Josef. Kéž bychom všichni dokázali své dny prožívat s takovým pocitem.
Velmi mne oslovil článek Nadi Pažoutové o Vánocích jejího dětství. Moje dětské emoce se těm jejím hodně podobaly. Těšení se na Vánoce byl elektrizující pocit, který jsem v sobě nosila už od listoadu, a gradoval na Štědrý den. Vzpomínám si, jak jsem jako malá holka v podvečer stála u okna a dívala se na oblohu a do setmělého vnitrobloku ve snaze zachytit a uchovat si za víčky i v srdci něco z toho výjimečného času. Samozřejmě jsem se těšila na dárky, ale jen o ně nešlo. Nad tím převažoval pocit blížícího se zázraku, radosti a něčeho posvátného, a jeho síla byla obrovská. Když pak v dospělosti ten pocit zmizel pod návalem „rozumu“ a všedních dnů, byly moje Vánoce sice hezké, ale už nikdy v sobě neměly ono kouzlo a chvění.
Vánoční čas se blíží a kolem nás poletují nepříznivé zprávy – čeká nás zdražování všeho a prý hrozí i nedostatek některého zboží. Zdražování pochopitelně nikoho netěší a všichni chceme svým milým koupit dárky. Bylo by ale škoda propadnout dojmu, že letošní Vánoce budou „mizerné“. Vnímala bych to jako promarněnou šanci, chtěla bych letos prožít aspoň kousek svého dávného pocitu vánočního zázraku. Cítím, že někde hluboko ve mně z něj něco zůstalo a jen se k tomu potřebuju dostat. Pokud bude leto k dispozici méně věcí, nevadí – pocit zázraku a posvátna je stav duše a věci ho nepřivolají. Přivolá ho chvíle klidu, samoty, ztišení a cesta do vlastního nitra až k dávným zdrojům dětské radosti, překrytým shonem a starostmi běžných dnů. Možná je právě předvánoční čas to nejlepší dobou, kdy si takové zastavení můžeme dopřát.
Přeji vám, milí čtenáři, abyste letos o Vánocích radost a pocit posvátna aspoň na chvíli zažili, a potěšili jimi svou duši. Všichni to potřebujeme.
Zuzana Paulůusová

Z obsahu

Rozhovor s Josefem Formánkem 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: ZIMNÍ A VÁNOČNÍ ČAS VE ZDRAVÍ

Vánoce našich předků 10
Iva Lhotská

Kouzlo vánočního těšení 15
Mgr. Naďa Pažoutová

Vánoční pečení zdravěji 17
Jiřina Pouzarová

Jedlé dárky 20
Charlotte Matysková

Záněty močových cest
a samoléčba 22
Mgr. Věra Keilová

Kanaďanka turanka 24
Václav Větvička

Tři stupně stresu 25
Mgr. Francesca Raphael

Borovice lesní 28
Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph.D.

Abeceda zdravých potravin:
papriky a rajčata 30
Ing. Iveta Kulhánková

Jak se rodí komunita 34
Lída Charvátová

Rituály v našem životě 38
Ing. Mgr. Radka Loja

Důležité chvíle 40
Eva Joachimová

Píseň mého srdce 41
Ing. Jiří Mazánek

Posel z nebes Akar Rasol 42
Markéta Vostrá

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Místa se zvláštní silou:
Panenský Týnec 47
Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph.D.

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku