Alternativní medicína,  Meduňka,  Zdraví

Z březnové Meduňky: Půsty pro zdraví

Hlavní téma březnového čísla Meduňky (vyšlo minulý týden), je věnováno půstům, které mají sloužit k navrácení, upevnění či podpoře našeho zdraví. S půsty většinou my, současní lidé, nemáme mnoho zkušeností – na rozdíl od našich předků, do jejichž života pravidelné půsty patřily – a proto možná oceníte praktické informace, které najdete ve fundovaných článcích našich autorů. Pokud máte v plánu nějaký – byť zcela krátký půst vyzkoušet, březnová Meduňka vám odpoví na vaše otázky a vyjasní nejasnosti… Zakoupíte ji na stáncích PNS, v dobrých obchodech, přečíst si ji můžete také na emedunka.cz. Vybrali jsme ukázku z článku MUDr. Vlaďky Strnadelové a Jana Zerzána, informujícího o různých druzích půstu a jejich přínosu pro zdraví.

Druhy půstů a jejich přínos
Půsty jsou vynikající očistou organismu. Mohou být i dlouhé a vyloženě léčebné, ale o těch v tomto článku psát nebudeme. Spíše bychom chtěli probrat běžné půsty, které jsou v nejrůznější formě vhodné pro většinu lidí.
Jsou půsty vůbec potřebné? Jsou a má to několik důvodů. Čas od času je potřeba uklidit ve svém bytě, duši i těle.
V současné době žijeme v nadbytku a jíme rozhodně víc, než potřebujeme. Týká se to lidí, kteří se snaží jít zdravě. Naše strava vytváří nadbytky, a to jak množstvím, tak složením. Množství je zřejmé, ale i ve složení stravy v současné době jsou problémy. Dnešní strava neodpovídá schopnostem a konstrukci našeho trávicího systému, a právě tím vznikají přebytky. Ty se pak v těle různě ukládají a organismus zatěžují. Je zřejmé, že u starších lidí, kde jsou již více opotřebované detoxikační a vylučovací orgány, je schopnost zbavování se těchto depozit těžší.
Půsty a očisty byly vždy součástí lidských zvyků. Byly vázané na náboženství, neboť podle nich se dříve odvíjel běžný život. Náboženská doporučení zahrnovala nejen psychickou potřebu očisty, ale také očistu fyzického těla.
Každá žena ví, že se v domácnosti nejvíc uklízí na jaře a na podzim (nebo na začátku zimy). Když se podíváme na tradiční půsty, vždy byly v tomto období. Je to přirozené, neboť v této době se čistí a mění celá příroda a očisty pak probíhají v harmonii s přírodou. Proto v tomto období nezapomeňme očistit náš byt, tělo i duši.
Každý jsme jiný a i naše schopnost dělat půsty je rozdílná. Každý z nás snese jinou délku a hloubku půstu. Jsou lidé, kteří mohou hladovět hodně dní a je to pro ně jednoduché. Jiný člověk s tím však má problém, a i jednodenní půst pro něho může znamenat velkou psychickou i fyzickou zátěž. Ani jeden z nich není špatný, jen má jinou cestu a jiné možnosti. Pokud nejsme na půsty a očisty zvyklí, je třeba začít pomalu a postupně. Když máme fyzický nebo psychický problém s tím, že vůbec nejíme a pijeme pouze vodu, volíme jiný druh omezení.

Masopůst a další
Nejznámější je čtyřicetidenní masopůst, kdy ze stravy vyřadíme všechny živočišné produkty. Je to pro lidi, kteří běžně jedí hodně živočišné stravy a potřebují se pročistit. Protože to je menší omezení, je důležitá jeho délka po dobu čtyřiceti dnů. Čím více omezíme svůj jídelníček, tím může být očista kratší. Proto můžeme volit například takové půsty, kdy vysadíme nejen živočišné produkty, ale i ostatní bílkoviny, tedy i rostlinné luštěniny. Na jaře je také velmi výhodný půst s vysazením tuku z důvodu odlehčení játrům. Obě tyto očisty můžeme navzájem kombinovat a na sebe navázat. Provádíme je zhruba po dobu čtrnácti dnů.
Velmi oblíbeným půstem je rýžový půst, kdy jíme pouze rýži, a to několikrát denně v nejrůznější formě (vařená zrna, rýžové těstoviny, rýžové chlebíčky aj.). Takovou očistu provádíme pět dní až týden. U některých citlivějších jedinců lze dobu trvání i zkrátit. Navázat můžeme ještě několika dny bez tuku a bílkovin a pak sortiment jídla postupně zase rozšiřovat. Nezapomeňme, že u každé očisty je třeba zvýšit příjem tekutin, a to hlavně vody. Je to proto, abychom to, co se uvolní, mohli z organismu vyloučit.
Také můžeme praktikovat půsty jen o tekutinách nebo jen o vodě a mohou být různě dlouhé. Pro běžnou očistu jsou skvělé jednodenní půsty o vodě. Dělají se tak, že posledním jídlem je večeře, další den nejíme a začínáme následující den snídaní. Ta by měla být vlhká a teplá a k tomu se nejlépe hodí zeleninová polévka. Takové půsty jsou krátké, a proto je vhodné opakovat je nejlépe každý týden, nebo alespoň 2x měsíčně.
Na závěr je třeba si říct něco o tom, pro koho se půsty nehodí a kdy je to problematické… .

Celý článek i další příspěvky na téma půstů pro zdraví si přečtete v březnové Meduňce.

Koupit Meduňku