Meduňka,  Partnerské vztahy,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Zdraví

Podívejte se na svého muže novýma očima – dokončení

Přečtěte si druhou část článku MUDr. Ludmily Elekové o tom, co je důležité v podpoře a péči o zdraví mužů a co pro to ženy mohou udělat…

Mužské problémy
Podívejme se blíže na některé specificky mužské problémy.

Prostata
Snad každý ví, o jaký orgán jde, k čemu je dobrý a co se s ním může pokazit. Běžně se stává, že se s věkem zvětší. Od určité míry začne zvětšená prostata narušovat močení. Muži se typicky budí v noci a musí jít na WC, musí víc tlačit, nemají tak vydatný proud moči. Zdravotní pojišťovny hradí preventivní urologickou prohlídku každému muži od 50 let věku. Je rozumné, aby byl každý muž vyšetřen. Je-li jinak zdráv, stačí jednou. Bylinné produkty na prostatu velmi dobře fungují, od chemických se držte dál.
Co je zdravé pro prostatu? Je to jednoduché, pravidelný sex. Stačí i masturbace, podstatná je ejakulace. Muži s pravidelným sexuálním životem mají zdravější prostatu. Muži a ženy mají jak známo odlišný postoj k sexu, ale pro muže má pravidelný sexuální styk zásadní význam i ze zdravotního hlediska, a to víc než pro ženy. Je to aerobní i posilovací cvičení, snižuje stres, prostě prodlužuje život. Muži s pravidelným sexuálním životem žijí déle.
Prostatu může postihnout i zánět. Typicky jde o chlamýdie, kapavku, ureaplasmu a jiné potíže. Bohužel ne každý muž má akutní příznaky zánětu, které by ho na problém upozornily. Mohou mít skrytou infekci, která nebolí, ale poškozuje, může vést i k neplodnosti a samozřejmě k nákaze partnerky. Mladí chlapci by měli být poučeni o bezpečném sexu, vedeni k používání kondomu a v případě podezření by se měli nechat bez váhání vyšetřit.

Neplodnost
V současné době jde o častý problém a jak se ukazuje, zhruba v polovině případů je problém na straně muže. Počet a kvalita spermií prudce klesá. Někde jsem četla, že dnešní sedmdesátiletí muži mají někdy víc lepších spermií než dvacetiletí.
Jak podpořit plodnost? Kvalitní stravou, kromě obvyklých doporučení je vhodná konzumace dýňových semínek a hovězího masa (zinek), klíčků (vitamín E), mořských plodů a ryb, avokáda. Přiměřený pohyb vede k prokrvení příslušných partií, výjimkou je snad jen příliš usilovná jízda na kole. Samozřejmě nekouřit, nebrat drogy.
V případě neplodnosti muže z důvodů nekvalitních spermií, existují možnosti nápravy. Je třeba  se zamyslet nad celkovým životním stylem, stravou, drogami, nad mobilním telefonem v kapse kalhot, nad mírou stresu…mnoho mužů žije příšerným způsobem života a k zastavení a zamyšlení je přiměje až opravdu vážný stav. Neberte to na lehkou váhu. Naštěstí muži neplodnost vnímají jako velmi citlivou záležitost a ke změně je může motivovat možná víc než jiné zdravotní problémy.

Příušnice
Musím se zastavit u tohoto tématu, protože kvůli očkování nám vyrůstá první očkovaná generace a jak se ukazuje, očkování jen přesunulo náchylnost k této dříve dětské nemoci do vyššího věku. Máte-li doma očkovaného mladíka, počítejte s tím, že příušnice může dostat. Infekci zabránit prakticky nelze, nemocní jsou infekční již v době, kdy ještě nemají typické příznaky.
Pokud je v okolí případ příušnic a máte-li doma syna do věku deseti let, neváhejte a běžte ho nechat nakazit. I když máte doma většího syna, zvažte tuto možnost. Když se ale příušnic bojíte, postupujte následovně. Po dobu inkubační doby mu dávejte dostatek vitamínu C, klidně až 10 g denně, rozděleně do více dávek. Dávejte mu dostatek vitamínu D, nárazově až 10000IU denně (zcela bezpečná dávka je 5000IU, ale nebyl-li předtím dodáván, klidně i těch 10000IU). Imunitu výborně posiluje i kolostrum. Velmi dobré jsou homeopatické prostředky na podporu imunity, např. Oscillococcinum, Gunaprevac, Citomix (posledně jmenovaný je na recept), z léků, které odpovídají obrazu nemoci, např. Pulsatilla, Trifolium preatensis, Phytolacca, ale i jiné. V případě onemocnění běžte k homeopatovi.
V každém případě se syna snažte udržet mimo nemocnici. Nesrážejte horečku, bez ohledu na její výši, poskytněte obvyklou péči. Dodržujte slinivkovou dietu – omezeně jen kvalitní tuky, celkově zdravou stravu. Po dobu nemoci podávejte trávicí enzymy (např. Pangrol, Panzytrat). Pokud bude chlapec homeopaticky léčen, bude doma a nemoc patřičně vyléčí, neměl by mít problém. Neplodnost po příušnicích nebývá častá, protože zánět obvykle postihne jen jedno varle, ale pro klid duše lze několik měsíců po nemoci nechat vyšetřit spermiogram.

Péče o mužskou duši
Muži potřebují také smysl života, pocit seberealizace a uznání. Sebelepší životní styl pouze na fyzické úrovni nemusí zajistit dobré zdraví, pokud muž nemá práci, která ho baví a přináší uspokojení, pokud nemá koníčky a není se svým životem spokojen. Protože muži nejsou od přírody naprogramováni, aby tyto věci řešili, je to zase na nás ženách. Podporujte svého muže v jeho snech, dávejte mu pocit zázemí. U svých synů se postarejte, aby dosáhli maximálního možného vzdělání, aby si našli práci, která nebude jen o penězích, ale bude mít i jiné hodnoty. Citlivě ale důsledně pečujme o naše muže, aby dobře vyrostli, dobře žili a zestárli. A aby se pak vedle nich dobře žilo i nám. 

Koupit Meduňku