Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Recept na štědrovečerní kapustnici

Nechce se vám letos do složité přípravy vánoční rybí polévky, nebo máte chuť vyzkoušet a u štědrovečerního stolu nabídnout něco nového? O následující vyzkoušený rodinný recept se s námi podělila naše spolupracovnice MUDr. Ludmila Eleková…

Potřebujeme: 500 kysaného zelí, 1 cibule, 1 stroužek česneku, může být 1-2 mrkve, klobása maďarského typu, (nebo chorizo), 2-4 nohy dle velikosti, sladká paprika, sušené houby,.sušená majoránka, sůl, pepř, 1 lahev rajčatové passaty, vývar
Příprava: Do hrnce dáme kvalitní tuk (sádlo, olivový olej)a necháme zesklovatět cibulku, poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, necháme změknout, přidáme nasekaný česnek a sladkou papriku. Lze přidat i mletou kurkumu. Přestože svým původem nepatří do evropské kuchyně, dodá antioxidanty, vedle papriky nezmění barvu ani chuť polévky. Vložíme zcezené zelí, klobásu, sušené houby, zalijeme passatou a vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut. Nakonec chuť doladíme a přidám majoránku. V případě, že do polévky chceme přidat brambory, nejdříve je uvaříme a teprve potom přidáme zelí, jinak nezměknou. Lze je také uvařit zvlášť a nakonec do polévky vložit.
Ať se vám polévka povede, přejeme dobrou chuť a pěkné Vánoce!