Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie,  Rodina

Inspirace z květnové Meduňky: Rituál lásky a přátelství

Lidský život je pestrý a mnohovrstevnatý, a v každém čísle Meduňky proto najdete informace i inspiraci z různých oborů lidské činnosti… Tentokrát jsme z aktuální květnové Meduňky vybrali Rituál lásky a přátelství, který je součástí článku Evy Joachimové S čínskou medicínou za harmonií života. Rituál je jednoduchý, ale působivý a může ho vyzkoušet každý…

Rituál lásky a přátelství
Je máj a kolem nás kvetou stromy a květiny. Promysleme si, jaká květina k nám patří, vystihuje naše nitro, louky kolem nás jich nabízejí spousty. Není od věci zamyslet se i nad dobou rituálu. Ráno a dopoledne vyzývá náš vztah k růstu, poledne sděluje naplnění, odpoledne a navečer vyzývá k zachování. Vítr dokáže oznámit do všech stran, slunce zpečetí naplnění, voda odnese pochyby. Z toho vyplývá, že nejlepší je provádět rituál venku, ideální podmínky máme na břehu vody a se stromy v blízkosti – napomáhají větru.
Vezmeme květinu, která představuje naše nitro. Otočíme se čelem k slunci,  pokloníme se mu a dlouze si ke květině čichneme. Pak se obracíme po čtvrt kruhu ve směru hodinových ručiček a vše opakujeme. Po čtvrté úkloně přistoupíme k sobě a přiložíme k sobě květiny. Pokud je nás víc, přikládáme květiny vždy dva a dva, nakonec vytvoříme kruh a přiložíme k sobě všechny květiny. Milenci mohou při přikládání květin říct: „Miluji tě“, přátelé: „Mám tě rád“. Rituál má ale sílu i beze slov. Milenci si mohou květiny vyměnit a zopakovat celý rituál s květinou partnera.
Po ukončení rituálu květiny obřadně položíme pod strom, který v nás vyvolává sympatii nebo který symbolizuje kvalitu potřebnou pro náš vztah — dub představuje stabilitu a sílu vše ustát, lípa konejšivou mateřskou náruč, ovocný strom potomky… Vezmeme se za ruce a stromu se ukloníme.

Koupit Meduňku