Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie

Z říjnové Meduňky: Pět elementů v našem životě

Z aktuálního říjnového čísla MEDUŇKY vybíráme pro tento týden ukázku z článku MUDr. Dagmar Komárkové o pěti elementech, které se objevují v našem životě. Říjnové číslo Meduňky, jehož hlavní téma jsme věnovali ŽENÁM, je stále ke koupi na obvyklých prodejních místech (PNS, obchody atd.), nebo si ho můžete číst v elektronické verzi na adrese emedunka.cz nebo si náš časopis můžete také předplatit – viz náš e-shop. V každém případě, Meduňka je časopis, který stojí za přečtení, a to nejen tento měsíc, ale stále – snažíme se v něm pro vás spolu s našimi autory připravovat články vysoce fundované, a zároveň srozumitelné, prakticky využitelné i inspirativní… Přejeme vám všem, naši milí čtenáři, příjemné chvíle s naší MEDUŇKOU! -:)


Ukázka z článku:
Teorie pěti elementů (WU XING) je základem nejen tradiční čínské medicíny, ale i čínské filozofie, astrologie, dietetiky, bojových umění a dalších oborů. Podle tohoto učení přináleží všechno okolo nás i v nás jednomu z pěti základních prvků (elementů, hybatelů, živlů). Těmito prvky jsou Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda. Každý element má charakteristické rysy, a je proto svým chováním a vlastnostmi jedinečný a rozpoznatelný.

Jednotlivé prvky představují zároveň jednotlivé fáze a etapy vývoje. Celý náš život, naše vztahy i naše práce – všechno podléhá zákonitostem těchto pěti hybatelů a jejich vzájemné přeměně. Náš život tak ve všech podobách prochází jednotlivými fázemi a vývoj naší duše tedy představuje jakousi vzestupnou spirálu – každý další cyklus, kterým procházíme, by měl být obohacen poznáním a zkušenostmi z cyklu minulého.

Voda
Všechno začíná elementem Vody, která vyjadřuje potenciál možného. Je to zárodek, semínko, jiskřička, tedy něco, co stojí na samém počátku a může (anebo nemusí) být projeveno. V lidském životě je to těhotenství – nového človíčka ještě nevidíme, ale jeho existence je již založena a vývoj započal. Stejně jako semínko, které v sobě nese zárodek budoucí rostliny. V našem profesním životě to může být situace, kdy pracujeme v nadnárodní firmě, práce nám poskytuje jistotu, ale nebaví nás, nedává nám smysl, a tak začínáme snít o tom, jaké by to bylo otevřít si třeba vlastní masážní salon. Přesto dál denně docházíme do firmy a zvenčí není žádná změna vidět. Vodní fáze partnerského vztahu může nastat na večírku, kde si všimneme zajímavého člověka… „Jaký asi je? Hodili bychom se k sobě? Není zadaný? Jak to navléct, aby mě oslovil?” běží nám hlavou, zatímco sedíme u baru sami se sklenkou vína.

Dřevo
Pokud všechno dopadne dobře a je v souladu s plánem Univerza, aby se potenciál projevil, dostáváme se z Vody do fáze Dřeva. Tato fáze už je patrná, projevená, viditelná. Je to doba rychlého růstu a aktivity. V lidském životě je to dětství. Když pozorujeme malé dítě, vidíme energii Dřeva v jeho čisté podobě. Dítě je rychlé, aktivní, zvědavé, roste a vyvíjí se. Je hlučné, má rádo výzvy i dobrodružství, neustále testuje hranice. Analogicky v naší profesi odpovídá fázi Dřeva období, kdy jsme se konečně rozhodli a otevřeli si vlastní masérnu. Plánujeme, organizujeme, vymýšlíme strategie, jak přilákat zákazníka, klientela roste, překonáváme jednu výzvu za druhou a zvládáme všechny „dětské nemoci” našeho podnikání. V partnerském vztahu pak jde o období, kdy se seznamujeme, učíme se, jak spolu navzájem zacházet a vycházet, vztah sílí a nabírá na intenzitě.

Oheň
Cyklus pokračuje elementem Ohně. Oheň je největší jang. Je to císař, a proto je také v čínském pentagramu umístěn nahoře. Je to doba největší energie, expanze, nadšení a entuziasmu. Oheň je o komunikaci, sdílení a dotyku. Je to období rané dospělosti, kdy neexistují překážky, máme obrovské plány, nic není nemožné a všechno lze dokázat. Vymeteme každou párty, cestujeme, poznáváme nové lidi a navazujeme kontakty. Profesně jsme v elementu Ohně ve fázi, kdy naše kariéra frčí nejvíc, máme stovky zakázek, pracujeme mnoho hodin denně s ohromným nadšením a lidé nás následují, protože vnímají naše charizma a nezměrnou energii. Ve vztahu je to doba největší zamilovanosti, kdy nejíme, nespíme a pro svou lásku jsme schopni udělat nemožné – objet polovinu zeměkoule, napsat sbírku básní atd. 
Nicméně určitě vnímáme, že takto nelze žít donekonečna – extrémní jang vždy potřebuje podporu jin, jinak hrozí vyčerpání a vyhoření. Začíná tedy sestupná fáze pentagramu, přechod od jangu k jin a z elementu Ohně se dostáváme pod nadvládu Země…

Celý článek si přečtete v říjnovém čísle MEDUŇKY 

Koupit Meduňku